Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní doba

Od: eddd odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
Mám dotaz ohledně pracovní doby.
Pracuji v jednosmennem provozu od 6 do 14(mam kratší smenu jako benefit) a přestávku mám vždy od 12:30 do 13:00.
Zajimalo by mě, jak je to s výběrem přesčasu.
Například budu mít 1 hodinu přesčasu, tak můžu odejít v 13:00 a tím si tu hodinu výberu? Nebo se mi ještě odečte 30 min oběd a tudíž mi zmizí 1,5 hodiny?
Mám upřímně v tom zmatek.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Můžeš odejít ve 13hodin. Ta 30 minutová přestávka je neplacená... V teorii by si mohla jít domů už ve 12.30... A teď záleží jak to máte vedením nastavené a zvyklé... Každá firma má svoje pravidla a vlak přes to nejede... A mnohdy to nemusí mít logiku... U nás v práci to tak funguje... 1/2 dne dovolené můžu odejít v 9.45 hodin... Přestávka je u nás po 4 hodinách... Tedy po 10hodině...

V mém předchozím zaměstnání jsme měli stanoveno vnitropodnikovou směrnicí, že není možné nevybrat si pauzu na oběd a místo toho jít dřív domů. Samozřejmě to bylo napsané úřední řečí, ale smysl byl tento. Spousta žen by to možná uvítala :)

slon

Půldne již neexistují, ze zákona jen hodiny.

bg

Pokud se nic nezměnilo, zákoník práce neumožňuje poskytovat pauzu na oběd na začátku a konci směny.

dfff
hodnocení

No ptal jsem se na personální a nakonec to je u nás tak, že když člověk odejde v 13 tak skutečně jen hodinu je nutné nadělat. Takže paráda.
U předchozi práce tam, když člověk odešel po obědě tak vždycky musel přičíst 0.5 hodiny k nadelai. To bylo hodně na prd.
Takže je to individuální.

Ono je hlavně hodně individuální dodržování zákoníku práce jednotlivými zaměstnavateli. Někteří o něm ani nikdy neslyšeli.

@bg - Nezměnilo

ZP § 88

(3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]