Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Není třeba panikařit. Potrvá to nějaký čas, než se cyklus ustálí. Ale jsou i ženy, které mají cyklus nepravidelný stále i v dospělosti. Ale Ty dospíváš, tak tomu dej čas.
Zdravím, pokud menstruuješ relativně krátce, třeba rok, dva, je možné, že bude trvat, než se ti pravidelnost cyklu ustálí. Máš v mobilu stažený menstruační kalendář? Je to šikovná pomůcka, která ti na základě předchozích menstruací vypočítá, když cca budeš mít menstruaci příští měsíc, mimoto se hodí sledovat, kdy máš menstruaci kvůli případných zdravotním problémům a návštěvám gynekologa, můžeš si tam i zapisovat i ev. projevy menses jako bolest hlavy apod., kdybys to potřebovala v budoucnu řešit.
Menses není pravidelná jako hodinky, nemůžeš čekat, že na základě toho, žes ji jednou dostala koncem měsíce, tak to takhle bude dalších x měsíců. Je v pořádku, že se to trochu posouvá.
Menstruaci taky může posouvat stres, ale pokud aspoň někdy vždycky menstruaci dostaneš, není třeba se znepokojovat. Pokud bys ale cítila, že je během menstruace něco jinak, řekni to mamince a skočte za doktorem.
Zatím nemáš ustálenou hladinu hormonů, které řídí menstruaci. Někdy se ji ch vyplaví víc, někdy míň. Ve tvém věku ej to úplně normální. Zapisuj si aspoň začátek menses (kdysi jsem na to používala ty nalé kalendáříčky, takové kartičky, kde jsem si zakroužkovala i dny trvání). Uvádí se, že by menses měly přijít každých 28 dnů, takže ne ve stejný den jako minule. Ale každá žena má cyklus takový, jaký jí dá příroda, a ne podle učebnice. Získáš aspoň přehled, jestli je tvůj cyklus pravidelný, ať už trvá jak dlouho chce.
Jen je třeba hlídat, abys neměla cyklus kratší než 21 dní, to mi kdysi řekla moje gynekoložka. šlo by o tzv. anovulační cyklus a to by se řešilo nejspíš normalizací hormonální hladiny.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.