Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kopání studny bez souhlasu sourozenců

Od: pandedic odpovědí: 11 změna:

Ahoj,

zdědili jsme my 3 sourozenci (ještě bratr a sestra) chalupu na Šumavě jako ideální dědici, tudíž každý jednu třetinu. Vzhledem k tomu, že na chalupu delší dobu nikdo nesáhl, táta všechno nechal na nás, není tam ani voda, jsem se rozhodl, že si chci po 34 letech ježdění na chalupu nechat vyvrtat studnu a zavést vodu do chalupy. Problém je v tom, že oba ze sourozenců nemají peníze, protože vedou delší dobu společensky nesrovnalý život (alkohol, drogy) a na chalupu jsou zvyklí jezdit si jen oddáchnout jednou za uherák, o práci nezavadí, všechno musím dělat já - popravdě ani nepočítám s tím, že znají zákony, a neví nic o souhlasu při pořízení nějaké nové věci či renovaci nemovitosti. Tudíž by mne zajímalo, zda si můžu bez jejich souhlasu nechat vyvrtat studnu, a domluvit se s nimi "per huba", že mi nemusí nic platit, ale že mají zákaz vodu a boiler užívat, popřípadě vhodně zabezpečit? Jaké jsou popřípadě následky, kdyby zjistili, že museli mít svůj souhlas? Se sourozenci nejsme v žádné rozepři, vídáme se, ale máme každý trochu rozdílné pohledy na život, a kam vrážet peníze.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirib
hodnocení

8x
Snažte se zbývající podíly odkoupit nebo prodat ten svůj...
Do té doby,bych do ničeho neinvestoval.

hodnocení

5x

Vrazat peniaze a zveladovat majetok do objektu, kde 2 / 3 vlastnia fetaci nemakacenkovia, je nebotycna hlupost. Na vasom mieste to skusim predat, fetaci nech svoje peniaze rozflakaju a vy si kupite nieco len vase.

pandedic
Chalupa je muj kus života, v životě bych jí neprodal.. tak to bude ještě koukám hodně těžké.

riva
hodnocení

4x

Jaký rozumný důvod máte k tomu, abyste jim zakazoval používat vodu? Zvlášť když uvádíte, že tam jezdí za uherský rok.

hodnocení

0x

Tak to s nimi sepište a nechte podepsat. Domnívám se, že jim nemůžete zabránit používat vodu, když jsou vlastníci všeho z 1/3.

pandedic
Ale nabydu jsem to přeci já, ne? Já to zaplatím, já to zařídím, peníze jdou z mého účtu, a faktura bude psána na mě. Také když pořídím motorku na chalupu, a koupím si jí já, tak jí přece nemůžou používat, když od ní nebudou mít klíče, nebo?

Tak to není, nepleťte si věci movité a nemovité. Když koupíte novou střechu, plot s podobně, tak bude jen Vaše?

pandedic
Aha.. dobře, takže střecha bude v dezolátním stavu, bude zatékat, a bude potřeba udělat novou střechu jako "nutná oprava". Oni samozřejmě nemají peníze, tudíž peníze na nutnou opravu vyložím já. V tomto případě můžu po nich soudně vyžadovat podíl z nákladů, nebo jim zakázat chalupu jezdit, když nejsou schopni zafinancování nutných oprav?
Jak chcete získat bez jejich souhlasu stavební povolení?

soudně vyžadovat podíl z nákladů, ANO, to můžete

nebo jim zakázat chalupu jezdit, Ne to nemůžeze.

pandedic
Vzhledem k tomu, ze jsou jen jedny klíče a dveře jsou z pancíře a normální člověk se tam nedostane, a ty mi svěřila moje máma, tak vlastně nepřímo můžu, tím že nebudu odpovídat a nebudu k dostání :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]