Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni,
ještě teď to trošku rozdýchávám. Můj nejlepší kamarád se mi včera při posezení u lahvinky svěřil s něčím, co mi úplně vyrazilo dech, protože jsem o něčem takovém neměl ani tušení.Před patnácti lety (to jsme se ještě neznali) si u nějaký soukromý firmy (žádnej home credit, ani provident, prostě normální nějaká firma) půjčil na rozjezd turistickýho projektu 50 tisíc korun, mělo jít o vydání nějakýho průvodce. Projekt mu zkrachoval a on v něm kromě těch 50 půjčených litrů utopil i prakticky všechny svoje peníze. Ta půjčka byla jištěna exekutorským zápisem. On se zavázal do 2 měsíců vrátit o 10 litrů víc, nic tou dobou nenasvědčovalo tomu, že by to měl být problém, vydělával slušný peníze a projekt se zdál být sázkou na jistotu.
Když se vše zhroutilo, informoval o tom věřitele a požádal o prodloužení splatnosti. Ten odmítl a nechal zahájit exekuční řízení hned den po původní splatnosti. Z těch původních padesáti tisíc z toho kamaráda do dnešního dne vydolovali čtvrt miliónu a asi před měsícem mu po deseti letech od poslední komunikace napsali, že chtějí další tři mega, prý na úrocích (1% denně) a na odměnu pro exekutora (přes půl mega). Seděl mi tu totálně zhroucenej a upřímně - jsem z toho hodně špatnej taky. Strašně rád bych mu nějak pomohl, ale i když mu nějaký prachy dám, zahučí to do týhle bezedný díry, ty úroky u něho dělají 18 tisíc měsíčně a i kdyby těch 18 litrů měsíčně platil, stejně se mu ten celkovej dluh astronomicky narůstá. Mě samotnýmu přijde úplně neskutečný, jak je možný, že má v týhle zemi legislativní oporu chtít po někom více než 70násobek půjčené částky, jak můžu odměny exekutora dělat přes půl milionu za to, že mu za posledních 10 let poslal jeden dopis a jak je možný z pouhých 50 tisíc vymáhat úrok 600 korun denně. On je navíc taková stará škola - všechno platí cash, nemá ani konto, v podstatě nemá nic, celej život cpal dětem, je mu 56 let a má strach, že když to začne nějak řešit, přijedou mu zabavit i to málo, co má. No nic, rozdejchávám to fest. Ale jestli máte někdo nějakej tip, budu rád, fakt je mi ho hodně líto, prožili jsme toho spolu strašně moc a chci pro něho udělat cokoliv bude v mých silách...
Díky všem a krásný léto!
Osobni bankrot a oddluzeni a ty mu muzes pomoci tak, ze budes volit nekoho, kdo tuto praxi zmeni.
A nebo to muzes zatahnout za nej.
Mozem poradit len pravnika, nic ine, ale mam trosku dojem, ze kamarata skusaju dojit, co to ide a celkom legalne to nebude. Nejasna mi je ta prva faza : dlhoval 50 000, zaviazal sa vratit 60 000. To sa nepodarilo, ze zacal to nejako splacat a postupne tam nastrkal 250 000? Musi mat nejake papiere z uvodnej fazy, kde bude vycisleny dlh + odmena exekutora a info, kolko uz splatil, kolko este dlhuje.
Vy mozete pomoct tym, ze mu zaplatite dobreho pravnika specializovaneho na exekucie. Na druhej strane, ak pocujem "kamarat plati vsetko cash a nema ucet", blika mi varovna kontrolka.
Ne. Půjčil si 50, zavázal se vrátit 60, když mu to krachlo, poprosil věřitele o prodloužení splatnosti o měsíc. Ten odmítl a poslal na něho exekutora. Exekutor z něho od toho roku 2006 vydoloval celkem čtvrt milionu. On samozřejmě nemá účet právě proto, že věděl, že to exekuční řízení běží, ale prostě mu v práci normálně strhávali nějaký peníze, posílali je tomu exekutorovi, posledních 12 let se nechával oficiálně zaměstnávat za minimální mzdu. Od roku 2010 mu ten exekutor, ani ten původní věřitel, nenapsali ani čárku, ani ho nijak nekontaktovali. Až teď někdy počátkem června mu poslali tohle strašlivý vyčíslení. Že byla jistina 60 tisíc, splatil čtvr miliónu a další tři dluží...
Právníka jsem mu hned dneska ráno domluvil a samozřejmě mu ho zaplatím, ale on je v takový depresi, že mi tu včera brečel jak malý dítě. Proto mu chci pomoct, jak jen to půjde. On sám se za to strašlivě stydí, já se od něho všechno dozvěděl teprve včera, kdy mi tu mlel něco o tom, že by radši chcípnul, že to nemá smysl a tak... Ale já ho znám jako člověka s naprosto čistou duší a strašlivě otevřeným srdcem. Není to žádnej ranař, je to prostě takovej ten "strašlivě hodnej vůl..."
No to je fakt hnusná situace. Když mu ale půjčíte, stejně mu to nepomůže, miliony asi nemáte, a i kdyby, máte je pro svou rodinu a těch pár penízků od vás, jak píšete, by někde stejně "shořelo" a zpátky je nedostanete nikdy. Možná nějaký dobrý právník by nějaké řešení našel, ale to jsou zase další peníze. Jako když tam něco nesedí, smrdí. Jestli mu chcete pomoct, tak zaplatit právníka.
Tehdy se už celej ten projekt s tím průvodcem řítil pomalu do katastrofy a on chtěl vše zachránit ze dne na den, protože v tom měl všechny svý peníze. Těch 50 litrů prý potřeboval ze dne na den a nějakej jeho známej mu to dokázal zařídit okamžitě. Shodou okolností si to půjčil od firmy, která sídlí ve stejným domě, jako ten exekutor, co to z něho teď doluje. Navíc jednatel tý firmy (věřitele) a exekutor spolu kdysi měli advokátní kancelář...
Jasně že by už tehdy známí a rodina pomohli, ale on je ten typ člověka, co se bude vnitřně sám užírat a o svém trápení nikomu neřekne. Přede mnou tohle všechno úspěšně tajil přes 10 let...
Chtělo by to kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru. Nechci se nijak dotýkat vašeho přátelství, ale tolik nepravděpodobných náhod se normálně fungujícímu živnostníkovi nemůže stát.
Je to celé dost zvláštní. Zaujalo mě, že to kamarád před Vámi dokázal úspěšně tajit 10 let. Kamarád se kamarádovi svěří, s úspěchem i neúspěchem. Asi spolu tak dobří kamarádi nejste, když to před Vámi dokázal 10 let tajit a Vy jste sám taky nic z jeho chování nevypozoroval. Dost by mi toto vadilo. Kdyby mezi vámi dvěma byl opravdu kamarádský vztah, měl se svěřit dřív. Dokud by se nechalo ještě něco dělat. Co ho vedlo k tomu, hrát si tolik let na mrtvého brouka? Jaga.
Ozvali se až po 10 letech? Tak tam by se snad dalo už hrát na promlčení dluhu. Myslím, že lhůta je 3 roky. Chce to se někdě kvalifikovane poradit. Existují i bezplatné poradny pro dlužníky, tam budou vědět poradit. Případně osobní bankrot nebo dobrého právníka.
Neozvali se po deseti letech, ale za posledních 10 let se ozvali až teď. Ten dluh vznikl v roce 2006 a rozběhlo se exekuční řízení. To promlčení bylo první, co mě napadlo. On se na to nějakýho právníka ptal a bylo mu prý řečeno, že pokud to exekuční řízení běží, žádná promlčecí lhůta nenastává. Prostě ten exekutor jen vyčkává a úroky astronomicky rostou...
Zdravím. Tak velký dluh nemá šanci nikdy splatit (úroky atd. dále rostou). Jedině zkusit jít do insolvence. Insolvenční správce pak má možnost oprávněnost pohledávek posoudit a třeba i popřít. Myslím, že je to jediná možnost, aby se kamarád z toho nezbláznil. Vy ho můžete po dobu oddlužení podporovat (psychicky a třeba i trochu finančně) aby to zvládal co nejlépe.
Hypoteticky : ak by si pozical od vas hned na uvod peniaze a zaplatil 50 000 + 10 000 urok + odmenu exekura povedzme 30 000 (prehanam), tak nema ziadny dlh ani problem. V pribehu absentuje informacia, ako sa vyvijala dlzna suma a preco sa on aktivne nezaujimal, ci je dlh splateny.
Som zvedavy, napiste potom, ako dopadlo posedenie u pravnika, ktoreho mu zaplatitte. Chodte tam s nim , inak nebudete mat presne info.
Ano, to mi připomíná manžela mé neteře, kteří splácejí jeho milionový dluh tím, že dali bance do zástavy dům, který neteř dostala od matky - a ta žije dodnes v domnění, že tam má tzv. věcné břemeno. Už v době insolvenčního řízení si zalétli jen tak na Vánoce na Kapverdy, aby si to užili. Takže ne každý dlužník je chudáček, co nemá na jídlo,
Myslím, že je lepší volný čas trávit smysluplněji, než vysedáváním u lahvinky a posloucháním opileckých blábolů. Dlužníci, podvodníci a finančně negramotní mají úžasnou fantazii.
Děkuji za tvůj názor. Já u té lahvinky "vysedávám" tak jednou za čtvrt roku, protože jinak pracuju v průměru 10 - 12 hodin denně. Zkus si pořídit vlastní firmu a pochopíš to sám. A mí nejlepší přátelé u mě mají vždycky dveře otevřené...
Jsem živnostníkem třicet let, tak dobře vím, jak to chodí. Normálně hospodařící soukromník si může vybírat z nabídek několika bank, které se předhánějí, aby u nich uzavřel smlouvu o úvěru. Určitě si nemusí půjčovat tak malou částku a za tak nevýhodných podmínek. Ani další popis nesvědčí o dobrém hospodaření, protože dlužník velmi dobře věděl, za jakých podmínek si půjčuje, že svůj závazek nesplnil, vznikl exekuční titul a byla zahájená exekuce. Zajisté předem dostal od exekutora výzvu k zaplacení. Měl poměrně dlouhou dobu na úhradu svého závazku bez sankcí. Mohl také jít do insolvece a nechat ji vyřešit konkurzem nebo oddlužením. To zřejmě neudělal, dluh hodil za hlavu a teď vypráví v hospodě srdceryvný příběh. Doporučuju odkázat ho do dluhové poradny a finančně mu nepomáhat, protože příběh není věrohodný.
Osobní insolvence je nejjednodušší řešení jak se vymanit z dluhové pasti. V tomto případě by byla nejlepší konzultace s právníkem, protože na právní bitvy laikové nemají prostředky...
Mám podobnou zkušenost. Známí vlastnící rodinný dům, se rozhodli stát veřiteli k hypotéce, kterou uzavřela neteř se svým manželem. Ručitelé (věřitelé) byly dohromady 4, každý po 800k. Mělo jít o formalitu, kdo by podezíral blízkou rodinu z nějakýho podfuku. Jak to tak bývá, ocitly se problémy, neteř se rozvedla. Těžko říct, zda to bylo účelové, nebo osud. Ve výsledku všichni věřitelé byli povinni zaplatit 800k. Kdo měl, zaplatil. Kdo neměl, vzal si úvěr. Kdo úvěr získat nemohl, ocitl se v "osobním peklu". Ve vyřčeném slibu, že neteř dům po rozvodu prodá a vyplatí věřitele, se stalo osudné známým. Ti si vzali u nebankovní instituce půjčku, kde splatnost byla třeba půl rok, úrok za prodlení 1% za den. Z dluhu 800k se za dva roky stal dluh ve výši 10mil. Známí požádali o insolvenci, byla vyřízena. Přišly o dům, až do smrti budou žít na hranici životního minima.
Do oddlužení nevidím, ale setkal jsem se s názory, že lidé vlivem změny občanství na např. irské, americké požádají o odlužení u dané státní správy. Legislativa dané země bývá nastavena mnohdy jinak, kdy místní soudy vyčíslí škodu v podobě jistity (půjčené částky) + zaplacení úroků ve výši inflace (či lepšího spoření). Ve výsledku jsou všechny nesmyslný poplatky (typu 1% den) nemilosrdně smazány a z člověka se stává oddlužený občan.
Nooo, Jezevče, hezky Vám tu někteří vysvětlili, že jde o nějakou blbost. Já bohužel vím, že přesně takto, jak to popisujete, to občas chodí. Mám ve své blízkosti člověka, který v tom podobně lítá a není rozumného úniku, věřitelem mu je zdravotní pojišťovna a z desetitisícového dluhu jsou miliony. Už pracuje na insolvenci. Vám bych poradil, zkuste oslovit Kapkunaděje, pokud sleduji, v této problematice se pohybuje a exe zrovna nefandí.
Chápu vaše rozpoložení, ale rozhodně se neangažujte finančně. Pokud teda nejste milionář, a Vaše rodina bude klidně souhlasit s tím, že budete kamarádovi finančně pomáhat. Já jsem zrovna dneska ráno četla toto novinky.cz/...
Dejte to přečíst svému kamarádovi, možná se to bude vztahovat i na jeho případ. Nebo se může poradit s nějakým právníkem. Ale myslím si, že v tom článku jsou pro něj podstatné informace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.