Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musí zaměstnavatel proplatit jízdné?

Od: ferka odpovědí: 8 změna:
Uklízím na nádraží , podotýkám , že firma nepatří pod ČD, takže dopravu zdarma nemám . Teď po mě firma chce , abych jezdila jinam , problém je , že jízdenka na nové pracoviště stojí o 1200 měsíčně víc , nehledě , že mi tam spoje moc nenavazují . Už jsem tam dělala minuly týden , s tím jsem souhlasila , jenže ve firmě to už považují za moje převedení , prý jsem s tím souhlasila , vše se dělo přes telefon .
Takže , když tam budu dojíždět , je firma povinná mě ze Lhoty , kde jsem pracovala , do prdelky ( tam , kde teď mám pracovat ) proplatit jízdné? Smlouvu mám na Lhotu , ještě dodám , že kolega má smlouvu na celou Moravu, jenže se vymlouvá , že on do prdelky že zdravotních důvodu nemůže , ale stejnou práci ve Lhotě dělat může ! Mám smysl do toho šťourat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lenula
hodnocení

6x
Pokud máte místo výkonu "Lhota" tak vás sám nemůže prevelet do "Díry". S tím byste musela souhlasit. Pokud máte ve smlouvě souhlas se služebními cestami tak vás může vysílat do Díry denně na služebku a bude vám proplácet cesťák - jízdné a stravné dle hodin na služebce

hodnocení

3x
Jak píše Lenula, pokud je smlouva ve Lhotě, tak uklizite ve Lhotě. Pokud máte ve smlouvě, že vás může vyslat na pracovní cesty, tak to bohužel může, ale musí uhradit jízdné a stravné dle počtu hodin. Říká se tomu diety. Takže schovavat účtenky.

hodnocení

1x

Precitajte si podrobne pracovnu zmluvu a skontrolujte miesto vykonu prace. Ziadne zmeny nepodpisujte. Ak mate v zmluve Lhota, tak akekolvek ine miesto vykonu prace = sluzobna cesta = preplatenie cestovneho. Pokial mate male deti, aj sluzobku mozete odmietnut.

hodnocení

0x

Váš přímý nadřízený by Vás měl vysílat na služební cesty a k cesťáku přiložíte jízdenky, které by Vám zaměstnavatel měl proplatit. Pokud už Vám nezměnili i místo výkonu práce nějakým dodatkem k pracovní smlouvě.

ferka
hodnocení

Právě ,že nezměnili , takže nemám nic podepisovat , a na rovinu jim říct , že mě to musí proplatit.? A k tomu musí být ještě nějaký cesták? Co to je?

Cesťák je cestovní příkaz. Zaměstnavatel přikáže zaměstnanci cestu, určí dopravní prostředek a na cestu Vás vyšle. Kdyby se Vám na služební cestě stal úraz nebo nehoda, zaměstnavatel za to zodpovídá - je to pracovní úraz.

Když si budete jenom tak "z vlastní vůle" jezdit do práce do "Díry" a po cestě nabouráte, nedostanete ani Vy, ani pozůstalí nic, protože Vám to zam-tel nepřikázal. Když odjíždíte na jiné místo výkonu práce, než máte ve smlouvě, měl by být vystaven cesťák - příkaz k tomuto konání.

Je to opravdu závažná problematika a rozumný zaměstnavatel by ji neměl podceňovat. Ovšem, kde dnes vzít rozumného zaměstnavatele, že... všem rozumným se tímto omlouvám, ale ve své práci jsem se mnoho let potkávala s tou druhou sortou, takže nemám iluze.

lenula
@inzinyrka Máte pravdu. Já zažila pouze u jediného zaměstnavatele že ředitel podepisoval příkaz k cestě - nacionále zaměstnance, kam se jede, kdy a čím, bez toho jsme neopouštěli budovu. Jinak je to bordel nad bordel. V jedné firmě měl skoro každý služební auto, žádný doklad o převzetí, za den se mi kolikrát auto 2x vyměnilo, žádná GPS, žádná kniha jízd, tankovalo se na služební kartu, nikdo vlastně nevěděl jestli smí jezdit soukromě nebo ne... Jediný co určovalo míru užívání byla vlastní drzost. Prostě masakr...

hodnocení

0x

Pozrite si toto :

mesec.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]