Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz, jsem student a uzavřel jsem s firmou pracovní smlouvu na zkušební tříměsíční dobu, protože by prý pro ně nebylo výhodné mi dát dohodu o provedení práce. Smlouva platí od 1. 7. 2021 po dobu tří měsíců. Jsem ústně domluven, že budu pracovat celý červenec a když budu chtít, mohu nastoupit i v srpnu na pár dní.
Když budu pracovat třeba v srpnu 10 dní, musí mi zaměstnavatel zaplatit všechny odpracované dny nebo nemusí? A musím dát výpověď v ten den, kdy tam budu naposledy?
Skrz případné tahanice z jejich strany, kdy by mohli říct, že jsem tam nepracoval sjednané tři měsíce, kdybych jim nedal výpověď?
Děkuji za odpovědi.
Nevím jak to myslíte s tou zkušební dobou.
Pokud je v pracovní smlouvě sjednána zkušební doba, tak nesmí být dle zákoníku práce delší než 3 měsíce po sobě jdoucí ode dne vzniku pracovního poměru a současně nesmí být delší než je polovina doby domluveného pracovního poměru. Například, domluvíte-li se na pracovním poměru na dobu určitou v délce trvání 4 měsíců, zkušební doba může činit pouze 2 měsíce.
Pokud máte zkušební dobu, můžete odejít kdy chcete. Třeba na hodinu. Je slušnost to oznámit. Zaměstnavatel vám zaplatí pouze odpracované dny /nebo hodiny/, nikoli celý měsíc.
Dobrý den,
tudíž, když odpracuji například celý červenec a 10 dní v srpnu dostanu zaplaceno celý červenec a 10 dní v srpnu? Svátky budu mít proplacené, které jsou 5. 6. 2021 a 6. 6. 2021?
Ano, pokud budete pracovat i přes svátky, tak by měly být zaplacené. Jinak červenec a část srpna taky.
Taky záleží co je napsáno v pracovní smlouvě.
Ve svátky chodit nebudu, ale měl bych je mít proplacené 100 %. Jak myslíte, co mám ve smlouvě napsáno?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.