Nejste přihlášen/a.
Známá jde na kar. Rodina, majitelé restaurace, se ze zesnulou rozloučili, urnu uložili a do své restaurace pozvali rodinu a kamarády na společnou vzpomínku, rozloučení. Kar, v Ostravě se říkalo "zapit skuru" (zapít kůži). Povzpomínat, popovídat, zažertovat, najíst se a uvědomit si, že žijeme dále, takový je život. Nějak ve mně jsou americké filmy, kdy účastníci něco přinesou, většinou nějaké dobré jídlo. Jaký je u nás zvyk? Nosí se pozůstalým dárek? Do restaurace, určitě ne, ale doma?
Dobrý den. Kamarádi a přátelé zesnulého mohou přinést např. fotografie se zesnulým (třeba z dřívějších let) a zavzpomínat. Nebo pokud zesnulý třeba maloval tak obrázek od něho, pokud třeba psal, tak nějaké dílo od něho atd. a může to darovat pozůstalé rodině. S tím jsem se již setkala. Jinak pokud je to doma, tak přinést třeba něco sladkého ( závin, buchty ) jako pozornost. Ale do restaurace je to asi nevhodné. Nevím jaký je kde zvyk, ale dárky se snad pro tuto příležitost ani nehodí. Snad jen květina kterou rodina může dát na pietní místo.
Na kar se nenosí nic. Byla jsem několikrát, pokaždé to bylo přímo po ukončení rozloučení, z kremační síně. Pokud chcete, můžete přinést nějaké pěkné fotky zesnulého a pietně zavzpomínat. Nějaké bláznivé příhody raději nevytahovat.
Kar je nejspíš proto, že se sjeli pokaždé příbuzní ze všech koutů republiky, tak aby se před návratem najedli, než pojedou zase domů. A taky aby se, často po mnoha letech, všichni zase jednou uviděli se svými příbuznými. Jaga.
Dobrý den, kar neznám - patrně jiný kraj, jiný mrav. Znám "funus" a hned ve stejný den hostina pro zvané, kam se nic nenosí. Znám zádušní mši, ale ta je také bez darů (pouze příspěvek církvi). Pokud někdo pořádá nějakou dodatečnou slavnost, tak bych tam nic nenosil, resp. já osobně bych se snažil takové "veselé" události nezúčastnit - buď tam bude smutno a vzpomínkově nebo by nepatrný žert mohl být považován za nepřípustný a trapný. Zdravím!
jm - hostinu hned po obřadu znám, ale podle otázky to není ono. Zde jde o kar, to jsem skutečně neznal a zdá se, že následuje i několik dní po obřadu (a po první smuteční hostině=?). Patrně je (časový) rozdíl mezi smuteční hostinou a karem, ale kar se v našich končinách neprovozuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.