Nejste přihlášen/a.
Zdravím pokud si někdo pouze vyfotí můj občanský průkaz hrozí nějaké zneužití? Tedy pokud má jen foto průkazu. Díky
Nemyslím si, ale... je tam podpisový vzor a číslo průkazu.
Většina lidí má pouze jeden na vše.
emane,podpisovy vzor je treba podpis ulozeny v bance pro kuntrolu proti falsovani.Otazka "podpisovy vzor ceho" nema smysl.Na te fotce OP je proste podpis coz je pri falsovani pouzitelne,gumidek ma pravdu!
Opět další fáma. Neexistuje žádná bankovní operace, ke které by stačil jen podpis ani jiná situace, ve které by stačil k prospěchu padělamý podpis
Co takhle ta ofocená občanka + podpis sedí se vzorem?
A nebo viz ten inzerát s číslem ůčtu a tady je moje občanka, to zbaští taky dost lidí, pak otravujou tebe takže běháš po policajtech..
Proto ta poznámka že mít podpisovej vzor stejnej jako běžnej podpis je oslovina (obzvlášť pokud je i na občance..)
Mě hlavně překvapuje, že místo toho, aby lidi poslali peníze na účet, který má vždy nějakého majitele a je dohledatelný, tak bezmezně věří dobírce, kde si odesílatele můžu napsat kohokoliv z telefoního seznamu a poslat na adresu kupujícího kus cihly a nazdar.
Klidně třeba na kradenou občanku
Ovšem prachy přijdou tomu odesílateli, takže ten falešnej být nemůže Navíc cihlu rozbalíš na poště hned po převzetí a policajti prachy stopnou ještě na poště.
Zato účet dohledáš že patří nemajetnýmu bezdomáči, prachy už vybral a dal neznámému člověku
No kdyby jsi měl kamaráda, který naoko ztratil občanku a nechá ji zrušit až po odeslání zásilky, tak potom by to asi prošlo, ale právě ono stopnutí cihly během procesu peněz by asi bylo, klíčové proč by to nešlo.
"Navíc cihlu rozbalíš na poště hned po převzetí a policajti prachy stopnou ještě na poště." A k čemu to rozbalení na poště by bylo dobré? Pouze by jsi tím zbytečně zdržoval. Poštu nezajímá obsah zásilky a jestli ti někdo zašle cihlu místo např. mobilu tak to pošta neřeší. Dovedeš si představit jaky by byl chaos na poště kdyby tam chtěl každý rozbalovat zásilky a kontrolovat jejích obsah. Pošta by to řešila pouze v případě kdyby byla zásilka poškozená při přepravě. To by jsi chtěl z té pošty telefonovat na policií aby to tam přijeli s tebou řešit a pak na ně třeba hodinu čekat nez přijedou, pokud by vůbec byli ochotní přijet a po celou dobu blokovat přepážku? Ty si snad myslíš, že policie by to bez jakéhokoliv šetření a sepisování vyřešila na místě (na té poště) do několika málo minut?
355 pokud z tý pošty odejdeš, tak už těžko prokážeš že jsi tam tu cihlu nedal sám až po rozbalení
Pokud to rozbalíš hned u přepážky po převzetí, tak pošťák je svědek že tam ta cihla byla, příp. to tam je i pod kamerou. Takový drobný detaily který rozhodujou jestli tu cihlu fakt koupíš nebo ne
asd1: Předpokládám, že pošťáci memají jako jednu z pracovních povinnosti svědčit policií co bylo v balíku. Podepíše se převzetí balíku, pošta vydá balík a tím to pro poštu končí. Možná by ti ani na té poště nedovolili balík rozbalovat a pokud by jsi neuposlechnul tak by možná tu policií zavolali na tebe aby tě z té pošty vyvedli. Tobě by nevadilo kdyby jsi čekal na poště ve frontě delší dobu a pak ještě nějaky jouda tam před tebou začal zdržovat rozbalováním balíku a telefonováním na policií? Vůbec bych se nedivil kdyby takový člověk za to zdržování dostal od někoho z fronty přes hubu.
Bazoš.cz
Dobrý den.
Tady máte mou ofocenou občanku + č. účtu.
Hned jak přijdou peníze na účet, tak vám obratem ten mobil za 7500kč pošlu.
To je uměle vykonstruovaný, v praxi nesmyslný příklad. Každý účet má majitele, takže s případě podvodu je odpaden bez ohledu na občanku. Posílat tolik peněz za nevyzkoušenou věc neznámému člověku je zhovadilost, opět bez ohledu na občanku. V naší mrňavé republice přece není zádný problém si pro tak drahou věc kamkoli dojet.
Já bych se řídila tím, kdo to po mně chce. Pokud je to nějaký státní úřad, tak bych se toho nebála, ale pokud by to bylo někde na internetu, tak to bych teda nedělala. už jsem na světe pěknou řádku let, ale ofocení občanky po mně chtěli pouze státní úředníci a to kdysi dávno a ti k tomu měli podložený důvod. Jinak bych svůj OP, zejména v dnešní době, nikomu fotit nedovolila. K ověření totožnosti může nahlédnout a zkontrolovat údaje, ale není důvod, aby měl někdo fotokopii mého osobního dokladu.
Ono asi žáden zákon nestanoví, že úřady a instituce musí OP kopírovat, ale pouze jim takovou možnost dává za předpokladů, že vlastník OP s tím souhlasí. Některé úřady a instituce potřebují klienta ověřit podle OP a zaznamenat si z něho některé jeho osobní údaje což je pochopitelné. To ale neznamená, že by to nutně muselo být formou kopie OP. Vždy existuje možnost opsání si z OP potřebných údajů bez kopírování toho OP. Praxe je ale bohužel taková, že v mnoha případech se přímo vynucuje to kopírování OP. Pokud chce někdo něco vyřídit např. založít účet v bance, zřídit nějakou službu atp. tak mu nezbude nic jiného než s kopírováním OP nakonec souhlasit. Když tvrdí, že OP musí zkopírovat, protože to tak mají nařízené a jinak to ani dělat nemůžou tak se většinou příliš nic proti tomu dělat nedá než pouze s tím souhlasit nebo odejít s nepořízenou. Někteří si tím kopírováním OP asi ulehčují práci, protože nemusí údaje opisovat a nebo možná ani neví, že existuje možnost opsání potřebných údajů z OP bez jeho kopírování. Já většinou se snažím tam kde to jde odmítat kopírování OP, ale v mnoha případech jsem k tomu "donucen". Líbilo se mi když jsem před několika léty zakládal účet v Equa bank přes kurýra tak ten když jsem mu nedovolil fotit OP bez jakýchkoliv výnluv a námitek si udělal pouze opis údajů z OP a nevadilo mu ani to, že kvůli tomu musel jít do auta po formulář který neměl u sebe.
Jsou to trochu starší články, ale myslím, že mnohé z toho bude stále více či méně platit.
Tak například u Airbank bych si mohl založit bankovní účet online jen s těmi ofocenými doklady. A ten by se pak dal využít třeba ke zde uvedenému podvodu s inzerátem.
Reagoval jsem na nový dotaz, kde zřejmě stejný tazatel uvádí, že byly ofoceny dva doklady z obou stran.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.