Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vůně a bolesti hlavy

Od: idanova* odpovědí: 7 změna:
Zdravím vás všechny, milí rádcové. Nevíte, prosím, někdo, zda silná vůně z květin, která vyvolává (např. v uzavřené místnosti) bolesti hlavy, tyto bolesti vyvolá i v případě, kdy člověk tuto vůni (třeba po prodělané nákaze kovidem) vůbec necítí? Nebo se bolesti objeví jen tehdy, kdy člověk intenzitu vůně vnímá = cítí? Máte s tím někdo zkušenosti? Za vaše odpovědi děkuji. Ida
doplněno 02.07.21 11:05:

Zdravím. Kamarádka před rokem prodělala bezpříznakový kovid a přišla o čich. Před týdnem ukončila homeopatickou terapii, a čich se chvílemi začíná vracet. Tak bych ji chtěla potěšit voňavou kyticí vínově červených pivoní s bílým pustorylem, ale nerada bych jí způsobila bolesti hlavy či jiné problémy ze silné vůně.

Děkuji vám všem za vaše odpovědi i váš čas. Ida

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

5x

Dobrý den, možná to není nejvhodnější příklad, ale např. CO také není cítit (nesmrdí, nevoní) a přesto se do těla vdechnutím dostane a zabíjí. Proto si myslím, že i když něco necítíte (čichové buňky to ignorují), tak ta "chemická látka" z vůně či zápachu se do těla dostane a může tam škodit (např. ta bolest hlavy). Zdravím!

liska5

No, podobnost tam nebude. Princip je jiný. CO se jen ochotněji váže na hemoglobin, než kyslík a tudíž mu "zablokuje" vazbu a tím dojde k vnitřnímu zadušení. Orgány nedostanou kyslík. Tady CO není jed ani alergen.

A k dotazu. Myslím, že když nefungují čichové receptory a cizorodá látka pronikne do sliznice, může nadělat paseku, jako by ji tělo cítilo. Prostě alergen zůstane alergenem. Může nastat otok sliznic a bolest hlavy, i když látku necítím. Ale to je jen moje doměnka. Něco jako když kůže zarudne po šlehnutí kopřivou, i když je ruka znecitlivěná.

liska5

Vadí mi syntetické vůně, ta chemie. To se až otřepu, jen když vidím ty vonné srandičky do auta. Ani vonné svíčky a aviváž nekupuji. To raději zopakuji máchání. Ale přírodní vůni, to jo. Jako frezie, růže, pivoňky, jasmín-pustoryl, konvalinky... Jen lilie a hyacinty ne, tam je to moc.

hodnocení

2x

Zajímavá otázka. Nesnáším většinu vůní i smradů, mám na ně různé reakce, a po ztrátě čichu po kovidu mi nevadilo nic. Krásná to doba, když jsem necítil.

doplněno 01.07.21 22:40:

Chuť jsem měl stále, ale necítil jsem vůbec nic. Každý den jsem čichal ke koření, jestli se čich vrací.

liska5

Ani jídlo jste necítil? A chuť Vám zůstala? Sestře vymizelo při covidu dočasně obojí.

hodnocení

2x

Prodělaná zkušenost s covidem. Ztratila jsem totálně čich a i chuť. Velmi mi to vadilo a tak jsem každý den cvičila čich tím, že jsem očichávala všechna koření co doma mám a také parfémy. Mám doma přes dvacet let jeden parfém, který prostě nesnáším. Okamžitě mne po něm rozbolí hlava. Ale má nádherný flakonek, tak ho ho prostě mám na okrasu, ale nepoužívám ho. Tak jsem ho schválně po letech zase otevřela, jestli ho ucítím, protože je to čistý parfém a je opravdu silný. No a nic. Vůbec nic jsem jsem necítila a to jsem si ho dokonce dala na zápěstí, a během dne pořád zkoušela, jestli už ho cítím. A i když jsem ho během dne očichávala skoro pořád, tak mne hlava nebolela. Prostě nic. Už jsem si začala myslet, že asi už vyprchal, nebo co :-D. No a nevyprchal, jenom jsem ho necítila kvůli tomu covidu. Když se mi pak čich vrátil, tak jsem ho samozřejmě očichala, a dřívější nepříjemná reakce na tuto vůni se mi vrátila. Prostě to je bolehlav. Ale vůni čerstvých, silně voňavých lilií miluji, i když je pro mnohé také nesnesitelná. Takže já, když jsem prodělávala covid a neměla čich, jsem z vůně, kterou mám ověřenou jako 100% bolehlav, bolesti hlavy neměla. Mozek ten odér bez vyslání čichového vjemu, vůbec neregistroval, a nevyhodnotil ho jako obtěžující. ;)

fram
hodnocení

2x

Hlava bolí spíše jen když vůni člověk cítí. Libá - nelibá...pro čichajícího? *zmateny*

Vůně květin = Silice (éterické neboli esenciální oleje). Silice obsahují alkoholy, ketony, estery, aldehydy, monoterpenické uhlovodíky, seskviterpeny nebo ketony. Obsahovat mohou také fenylpropanoidy. Charakteristickou vůni jednotlivých silic zpravidla podmiňují terpenické složky. Nic "jedovatého" v rostlinách pěstovaných typu pivoňka a pustoryl není - na něco může být snad výjimečně alergie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]