Nejste přihlášen/a.
nechala jsem si zaslat duchodovy evid.list.Mam odpracovano 39rokua 60dni,ale 5 roku dalsích je neevidovaných.Do odchodu do dúchodu mam 3rokya2měsíce.Stěží dohleám těch 5 roku.Ddostanu vubec duchod a čeho se mám obávat.Děkuji za odpověd.
Na důchod máte nárok po odpracování 35 let (přesněji po 35 letech placení důchodového pojištění) a dosažení důchodového věku, ale čím víc odpracovaných roků, tím vyšší důchod, takže pokud jste těch 5 let pracovala a platila pojištění, tak po nich zapátrejte, protože jinak budete mít nižší důchod.
Proč byste nedohledala.
Vypište si, která období to jsou.
Zapátrejte v paměti, kde jste bydlela, s kým.
Optejte se v rodině, pět let je dlouhá doba, to by v tom byl čert, abyste nedohledala, jestli jste byla zaměstnána na stálý pracovní poměr, nebo brigády, či jste byla žena v domácnosti, na mateřské dovolené.
Oni tam mnohdy neuvádějí právě vyučení, či školní léta, nebo dobu na mateřské dovolené.
Já jsem to musela dokládat až při žádosti o starobní důchod.
I když by zaměstnavatel za Vás neodváděl, tak se všechno dá řešit na přepážce. Udělala jste dobře, máte čas si dát všechno do pořádku. Nestarala jste se o někoho nemohoucího?
Pokud člověk opravdu nic nemá v ruce, nic nedohledal, kolegové zemřelí, práce na černo, pochybení zaměstnavatele tenkrát, kdy úmyslně nepřihlásil /neodváděl/, tak se člověk musí smířit, že ten důchod bude nižší.
Já jsem se setkala v nemocnici v roce 2006 s paní před důchodem asi 10-15 let, která se starala o starého pána na vozíčku. Byla jako doprovod a při čekání jsem se dozvěděla, že jí pán dává peníze na ruku a nikde není přihlášená. Já se optala a jak to bude mít s důchodem - mávla rukou a řekla, do té doby nějak bude. Takže vůbec to neřešila. Ale už tenkrát politici upozorňovali, aby lidé nedělali na černo, aby si zaměstnavatele kontrolovali, a živnostníci neodváděli tu nejmenší možnou částku, protože potom se jim z té částky bude odvíjet důchod.
To jenom na doplnění, že o důchodech se mluvilo v televizi, či psalo v novinách, na internetu vždycky, není to věc, o které by se mlčelo.
Je v zájmu každého z nás schovávat si smlouvy ze zaměstnání, potvrzení o studiu, ukončení prac. poměru + nový...atd. Pak stačí podívat se a dohledat. Je to snadné.
Určitě budete vědět, kde Vám "běhá" těch 5 let, i když dokumenty jste třeba ztratila. Je to kupříkladu od r. 1983 do r. 1988. Vzpomínejte, kde jste tou dobou pracovala. Pokud firma dosud existuje, zajděte si tam pro potvrzení, že jste tam dělala a od kdy do kdy. Pravděpodobnější ale je, že už neexistuje. Lze to doložit tak, že si najdete alespoň 3 tehdejší spolupracovníky, kteří Vám dosvědčí, že jste tam s nimi skutečně pracovala. Oni by měli mít toto v pořádku a prokázat se, že tam skutečně pracovali. Takže podvod udělat nelze. Ale pokud oni mají vše v pořádku, mohou Vám to dosvědčit.
Je to sice poněkud složitější, ale dá se to dohledat a dokázat. Jinak, máte bohužel, smůlu. Pokud by to bylo pár dní či týdnů, vem to čert, ale 5 let je škoda. Nebyla jste v té době na mateřské? Nepečovala jste o blízkou osobu? Nebo jste jen prostě byla v domácnosti a nepracovala?
Měla jsem sice ohromnou krabici papírů, ale při dohledávání mých zaměstnání to šlo jako po másle. Jaga.
Hmm dohledat. Kolega přesně ví kde pracoval ty 3 roky co mu chybí .Firma neexistuje, žádný nástupce není,ani majitel, jednatel...nejsou, on byl v té době třicátník a spolupracovnícibyli tehdy v předdůchodovém věku, všichni co znal jmény a přibližným bydlištěm jsou jiíž v pánu!
Takže ono je to nekdy nedohledatlené i kdyby jste se stavěli na hlavu!
"Stěží dohleám těch 5 roku"
Proč byste nedohledala? Pokud firma, u které jste pracovala ještě existuje, obraťte se na jejich osobní oddělení (případně zaměstnavatele). Mně takhle chyběly 3 roky (ze zaměstnání cca 40 let před důchodem) a nebyl problém. Jestli firma zanikla, bude to asi složitější.
Ovšem pokud máte odpracovaný potřebný počet roků (tuším 34) i bez těch chybějích, nic hledat nemusíte. Nárok na důchod máte i tak.
Zapátrejte v paměti kde jste pracovala, s tím dojděte na ČSSZ pro radu. Případně oslovit archivy, začít od okresního až pro oblastní. Držím palce a vytrejte. Dohledat se dá hodně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.