Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má ochranka právo kontrolovat nákup?

Od: mh odpovědí: 18 změna:

Nakupovali jsme v Kauflandu pomocí skeneru a v samoobslužné pokladně za přítomnosti zaměstnankyně Kauflandu zboží zaplatili. Po opuštění prostoru samoobslužných pokladen nás zastavila na chodbě ochranka ke kontrole nákupu. Připadá nám to poněkud nepatřičné již vzhledem k tomu, že nás může zahlédnout někdo známý a může se domnívat, že jsme něco odcizili a pomluvy jsou na světě. Kontrola u ostatních supermarketů probíhá vždy u pokladen před zaplacením. Navíc přehrabování zboží ochrankou ve vozíku považujeme za nehygienické a to vzhledem i k současné pandemické době. Je v tomto případě postup Kauflandu v pořádku?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

16x

Clen ochranky, stejne jako jakykoliv jiny obcan, Te muze pozadat o cokoliv.

A ty mu muzes nebo nemusis vyhovet. Dle sveho uvazeni.

Zakonne pravo na vykonani toho co popisujes ovsem nema zadne.

Jedine, co muze, je Te zadrzet pri protipravnim cinu a zavolat Policii CR. Coz ostatne muze opet i jakykoliv jiny obcan.

Správná odpověď. A ještě doplním, že ani pípání ránů při vchodu není "protiprávní čin". To, že jim pípá nějaký rám je spíš na zastrašení a informaci, ale určitě jim to nedává právo nikoho zadržet a už vůbec ne prohledávat jim věci.

zaseja
hodnocení

4x

Tyhle problémy mají většinou lidi, co nemají čisté svědomí, mě by to vadilo jedině pokud bych hodně pospíchal, ale ten košík je prohlídnutý dost rychle. Čekání na policii tě zdrží víc.

A ta výmluva na hygienu je naivní, to, že na to zboží v regálech hrabe desítka lidí před tebou ti nevadí, ale jeden z ochranky ti vadí?

Ta ochranka to nedělá bezdůvodně, asi ste se chovali v obchodě podezřele.

Vy si opravdu necháte všechno líbit? Příště po vás budou chtít u pokladen svlíknout. A oni mají nákup již v taškách, ne v košíku. To je fakt hloupá odpověď.

inspa*

Ne, opravdu nenechám nějaké umolousané individum z "ochranky" s IQ houpacího koně, aby mi hrabalo do věcí, které jsem již zaplatil a jsou tedy moje.

@ringo ... zboží prohrabovala ochranka ve vozíku.. alespoň tak je to v dotazu...
zaseja

ringo, takhle debilní výmluvy a důvody mají všichni zlodějíčci, co kradou v samoškách, to by tam ta ochranka nemusela vůbec být, pokud bys byl majitel obchodu ty, tak bys asi měl jiný názor, takovýho dementa pak jedině obstoupit, aby nemohl odejít a přitom se ho ani nedotknout, pokud by při snaze odejít na ochranku sáhnul, už je to napadení a důvod spacifikovat a zadržet do příchodu policie a pak by se vidělo, jakej seš hrdina

Každý může mít svůj názor, nevím proč někdo hned musí urážet jiné.

hodnocení

4x

Možná jsem "ovce", ale s kontrolou nákupu jsem problém nikdy neměla. Ve dvou případech jsem ve dvou cizích prodejnách opravdu zavdala důvod k jakémusi podezření. Jednou jsem dlouho hledala něco, co prodejna neprodávala, podruhé jsem dlouho zvažovala, jestli na neplánované posezení u známých přinést křupky, brambůrky, suché plody... Ochranka nahlédla do tašky, nic kradeného nenašla. V "mé" prodejně mi asi dvaktát zapípal při odchodu rám. V klidu jsem se zastavila, předala ochrance účet a sama(!) jsem rovnala svůj nákup. Nikdo cizí se v nákupu nehrabal. Jednou pípal zaplacený salám, podruhé nějaký zaplacený likér. V této prodejně mě s ochrankou opravdu mohl vidět někdo ze známých. Pokud to se zájmem sledoval, viděl i konec. Neodvedli mě v poutech, ale u poklady se cosi nechalo znovu odpípnout.

makk
hodnocení

4x

Ochranka nemá žádné pravomoce, může vás pouze požádat a vy můžete, ale nemusíte vyhovět. Snad pouze v případě, že by si byl jistý, že v tašce máte kradené zboží nad 5000.- tak vás může zadržet a zavolat policii, ale hrabat v tašce se vám může až ta policie.

hodnocení

4x

Postup považuji za správný. V obchodech se krade a kontroly jsou na místě. Ukradené zboží ostatní zákazníci zaplatí v marži obchodu. Osobně nemám vůbec žádný problém komukoli nákup ke kontrole ukázat, což se děje poměrně často při skenování telefonem. Zkontrolují zpravidla tři položky, což netrvá déle, než 10 vteřin. Vše probíhá korektně, s žádným nadměrným obtěžováním jsem se nikdy nesetkal.

To je úplně něco jiného. Za prvé jste předem upozorněni, že váš nákup bude kontrolován, za druhé se tak děje před placením a je kontrolováno náhodné zboží právě během placení, v podstatě jako kdybyste prošel klasickou pokladnou. Ale aby někdo kontroloval vaše tašky nebo už zaplacený nákup, tak to ani náhodou.

hodnocení

3x

Nesmí nic a pokud vás protiprávně zadrží /nedokáže že jste něco odcizili/, tak za to nese plnou odpovědnost. V extrémním případě žaloba na omezování osobní svobody. Nicméně snažme se je chápat a zkusit se domluvit. Pokud je to slabomyslnec, tak vám nepomůže nic. S rozumným vyjdete v pohodě. Jako všude.

inspa*

Nic s ním domlouvat nebudu, prostě půjdu dál po svých. Pokud na mě hrábne, přivolám policii a podám trestní oznámení plus budu vymáhat odškodnění. Pochopitelně po majiteli obchodu. On si příště rozmyslí zaměstnávat blbečky co obtěžují zákazníky. Nemám nic proti tomu, ať chodí v civilu po obchodě a zleděje chytají za ruku při činu. Ale aby mě někde prudil když odvážím své již zaplacené zboží, tak to ani omylem.

Pokud se mě někdo na něco zeptá, nebo bude chtít něco řešit, rád mu vyhovím, ale hrabat si nikde už ze zásady taky nenechám.

hodnocení

3x

Nemám s tím problém, snad jenom když spěchám.

Jednak mám čisté svědomí, a potom: každý ví, že v obchodech se krade.

Mimochodem: když někam jedu, také se průvodčímu prokážu jízdenkou, jinde předložím vstupenku, účet.

hodnocení

1x

Mě se to stalo jen jednou, tak jsem jim řekla, že pokud mají podezření, že jsem něco ukradla, tak ať zavolají policii, že s nimi ráda počkám, ale oni mi do kabelky koukat nebudou. Nikam nevolali a pustili mě.

hodnocení

0x

"Zavolejte policii, rád tu s vámi počkám - ale jakmile mi sáhnete do košíku, budu je o tom informovat s tím, že nemám jistotu, jestli jste tam něco nepřidal."

Většinou dají pokoj :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]