Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlny na radaru

Od: mini odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, může mi někdo objasnit toto? Na radaru to je už 2 hodiny a nehybně to tam stojí. Tipuju že to bude rušivý signál z vysílače.
Vlny na radaru

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tak to vím náhodou naprosto přesně. :)

Ty vlny jsou vždy soustředně kolem meteoradaru. Ty jsou v ČR dva jak píše @mikihans a dělají se vždy, když se vlivem intenzity srážek na kupoli radaru utvoří větší vrstvička vody. Radar ji detekuje a zkresluje to data.

Zde je o tom také zmínka.
objevbrdy.cz/...

" Redakce ObjevBrdy.cz: Ještě jedné zvláštnosti jsem si všiml. Někdy lze na snímcích z radaru vidět jakési kruhy. Jako když hodíte kámen do vody.

Je to tak, ale nejedná se o chybu či zvláštní meteorologický úkaz. Toto se stává, je-li v místě radaru silná srážková činnost, kdy je na laminátové kopuli zachycen vodní film a stékající voda, která působí značný útlum a radarový paprsek se ve velké míře od tohoto vodního filmu odráží zpět. To pak tvoří pomyslné kruhy na záznamu."

dejv111*
hodnocení

2x
V centru těch kruhů se nachází radar a taková místa na území ČR jsou myslím tři. Když tak mě někdo opravte.
Opravím, jsou dva, jeden u Nepomuku (Plzeň) a druhý u obce Benešov (Boskovice). Na snímku právě ten u Nepomuku.
Jinak je to přesně tak jak píšete, je to kvůli samotnému radaru, který srážky detekuje.
makk

Ano jsou dva a tohle je jakási nedokonalost zobrazení zbůsobená tím, že jsou místa s tak hustými srážkami, že přes ně radar nevidí, takže zobrazuje méně intenzívní srážky, ale ve skutečnosti tam jsou stejně intenzivní. Takže správně by to žluté mezi oranžovým mělo být v místě těch vln také oranžové.

joudic*
hodnocení

0x
nehybne? hybalo se to podle me, a casem se rozpadlo, videno v chmu appce, do ktere jsem porad cumel, pac mi tece do baraku, dnes kupodivu ne, a to lilo fakt jak z konve
Vlny na radaru #2

hodnocení

0x

Lidi jak vy to děláte.

Padne dotaz a na druhý den je na TN.cz vysvětlení*smich*

tn.nova.cz/...

joudic*
moje kamaradka je novinarka (a ma v pratelich x zvucnych jmen) a postnul jsem ji to na fb pod jeji foto radaru, tak mozna

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]