Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
kde přesně ( paragraf, odstavec, písm. číslo zákonu ) je jasně napsáno že chodec NESMÍ vstupovat na přechod pro chodce pokud svítí červené světlo? Tuším že to bude asi v 361/2000Sb ale nemůžu to nikde najít.
Díky a přeji pěkný zbytek dne.
Z. č. 361/2000 Sb.
§ 4 Povinnosti účastníka provozu na pozemních komunikacích
Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen
c) řídit se světelnými, případně i doprovodnými akustickými signály, dopravními značkami, dopravními zařízeními a zařízeními pro provozní informace.
Příloha č. 9 k vyhlášce č. 294/2015 Sb.:
Dvoubarevná soustava se signály pro chodce
S 9a - Signál pro chodce se znamením "Stůj!"
Signál zakazuje chodci vstupovat na vozovku.
Rozsvítí-li se signál "Signál pro chodce se znamením Stůj!" v době, kdy se již chodec nachází na "Přechodu pro chodce" nebo na vozovce v "Místě pro přecházení", smí chodec dokončit přecházení.
S 9b - Signál pro chodce se znamením "Volno"
Signál umožňuje chodci přejít vozovku.
Jak kde - v lidové Číně soudruh Mao zavedl opak. Rudá je barva revoluce a nemůže přeci znamenat stagnaci a přešlapování. Ani na přechodu.
... já zase před přechodem nepotkávám příliš mnoho svéprávných řidičů. Chovají se, jako by tam nebyl.
Právě proto, že jsem svéprávná a umím řídit a dokonce i chodit, jsem schopná rozpoznat, kdy mohu přejít a kdy nikoliv. I když mně jako chodci může svítit zelená, na některých místech se vyplatí koukat na řidiče, jestli si všimnul toho, že i když má zelenou, bliká mu oranžový panáček, že má dát přednost chodcům. Před rozjetého blbečka nebudu jako chodec skákat a klidně si počkám, zelená nezelená. Na druhou stranu když mám červenou a vidím, že auto je v nedohlednu, nebudu stát na červenou na liduprázdné ulici jako ovce, protože na červenou se nepřechází.
A to samé učím i děti. Ne že se na červenou slepě stojí a na zelenou slepě jde, ale že musím sledovat dění kolem sebe, protože zelená na přechodu mě nezachrání. Menší ještě sám nechodí, ale starší má nakázáno, když jde sám, chodit vždy po přechodu a vždy na zelenou, ale také vždy dávat pozor a vždy se pořádně rozhlédnout, jestli opravdu může vtsoupit, i když ta zelená svítí. A jelikož nedaleko mají hnízndo IZS, je poučen, že i když mám zelenou a vidím houkající sanitku, na přechod nevstupuju, jsem dál od přechodu a nechám sanitku přejet. Stejně tak když vidím autobus či velké nákladní auto blížící se k přechodu, nejdu k přechodu a nenechám si zastavit, ale zvolním krok, aby řidič velkého vozu nemusel kvůli mně zastavovat. Mimo přechod či na červenou smí chodit jen s rodičem (který zná dopravní situaci) a za ruku, protože malé dítě není schopno odhadnout rychlost, s jakou se auto blíží a také nedokáže dle zvuku lokalizovat, že auto je zrovna za zatáčkou, kam nevidím.
Je to stejně logické, jako třeba u aut. A učí se to i malé děti. Nechápu proto, že taková běžná věc musí být podložena čímsi - vyhláškou. Normální chodec chápe, nenormálnímu není ani vyhláška nic platná. Dokud ho někdo neporazí. Nebo, v lepším případě, nezaplatí pokutu.
Pro zpestření: vzpomínám na své působení v MŠ. Děti jsem učila básničku:
U nádraží v Kolíně sedí sůva v komíně,
ocitla se v nesnázi, neví, jak se přechází.
Houká sýček na věži, že jí paměť osvěží:
Na zelenou celý rok, na červenou ani krok! Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.