Nejste přihlášen/a.
Já jsem měl stejné dilema a nakonec jsem si vybral Bulharsko, konkrétně Balčik. Je to menší a klidné turistické středisko, na hony vzdálené turistickým koncentrákům typu Slunečné pobřeží nebo Zlaté písky. Je tam ještě hodně tradiční bulharské zástavby, pláže jsou většinou kamenité ale i menší písčité. Co se vln týká, na bulharském pobřeží bývají větší, pokud nejsi v nějaké chráněné zátoce. Kalné moře je jen při písčitém pobřeží. Letecká doprava se vyplatí, nedovedu si představit, že bych se tam trmácel autobusem nebo autem. Stravu jsem zvolil pouze snídani, jinak se budu stravovat venku podle vlastní chuti. Ceny tam jsou průměru o něco nižší než v ČR a to rozhodlo. Chorvatsko je dost drahé.
Chorvatsko - krásně čisté moře, takové snad nikde jinde v Evropě nenajdete. Ale něco za něco. Pláže jsou kamenité, dno v moři také. Občas mořští ježci, kteří jsou, mimochodem, ukazateli čisté vody. Proto bych radila boty do vody.
Cesta autem je dost únavná, zvláště, pokud se za volantem nestřídá víc lidí. Chorvaté nás sice s úsměvem přijímají, ovšem v ústraní jsme pro ně jen paštikáři či batůžkáři. Oni chtějí pořádný výdělek, proto preferují Němce, kteří na nějakou tu kunu nehledí. My jsme jen něco, jako chudí příbuzní.
Bulharsko - letecky jste u moře za 2 hodiny. Takže odpadá úmorná cesta. Moře teplé, vypadá občas jako špinavé. Je to ale příboj, který neustále buší do pobřeží, vytváří zvířený písek. Občas při špatném směru větru se objeví ve vodě i velké množství trávy.
Bulhaři i turisté jsou často bordeláři. Snědí, vypijí, tácek a pohárek odhodí od sebe. Občas jsme viděli teda zákoutí! Že bylo člověku na nic. I když se pláže večer uklízejí, odpadky se vyvážejí a také hlavní ulice se upravují, v těch vedlejších je pořád ještě plno míst, kde si člověk s gustem odplivne. Je to tak.
Jídlo v Bulharsku - úplně stačí zařídit si snídaně, nejlépe formou bufetu. Ráno se dobře najíte. V horkém poledni stačí nějaké vychlazené ovoce z lednice /meloun, hrozny, broskve, nektarinky.../ a na večeři jsme si zašli. To byl, panečku, výběr. Bulharská "skara" nemá chybu, kromě toho se všude dělaly kebaby, kebabčeta, různé polévky, špízy, ražniči...A buclatá grilovaná kuřátka, na ta ráda vzpomínám. Byla to dobrota a ceny přiměřené. Jednou jsme ztuhli před nabídkou - "gulova polevka". Představila ,jsem si býčí žlázy, chyba, byla to obyčejná gulášovka. Ale dobrá!
Za sebe bych radila: Bulharsko, letecky, pouze se snídaní. Ostatní si obstaráte sami, jen co se rozkoukáte. A uvidíte, pěkně si to užijete. Jaga.
Byl jsem v obou zemích ...zkráceně chorvatsko (okolí Poreče na Istrii) - krásné , čistá voda , sklanaté pobřeží ale i oblázky , moře klidnější vlny než v bulharsku bych řekl, dražší ceny .
Bulharsko - Cesta letadlem kolem 2 hodin. Byli jsme pokaždé v Tsarevu (Carevu) - vše levnější nebo podobné jako u nás, hlavně zelenina je levná, dobré sýry, zelenina a víno. Moře - záleží na lokalitě větší frekvence lidí větší nepořádek ...jsou pláže písčité, ale i kamenité skalisté, dají se najít ale i odlehlé čisté pláže . Někdy jak už bylo psáno se karbuje voda od písku. Z tsareva lze jet autobusy do okolních městeček např. Lozenec, Kiten na jiné pláže . Můj oblíbený je kemp Yug mezi těmi městečky - krásně čistá voda . Výhoda v Bulharsku je, že nehrozí žraloci , nebezpečné jedovaté a dravé ryby a ježci. Také jsem slyšel o mořských proudech,ale když se člověk chová zodpovědně a plave podél břehu a ne tak do hloubky při dobrém počasí tak v pohodě. Ideálně jet na konci srpna začátek září - moře teplejší , už méně lidí, zelenina a víno dozrává. Osobně mám rád menší pláže než pláže u hotelů, kde je tisíc lehátek a plno lidí. Kdyby něco napiš , zeptej se !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.