Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení platu

Od: janaz® odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, firma se z nějakého (mě a mým kolegům neznámého důvodu) rozhodla, že nám od prvního příštího měsíce sníží plat o 2 třídy, prý na současnou třídu nemáme nárok (ale při nástupu k firmě nám ji dali automaticky). Volají si nás postupně k řediteli, aby nás s touto věcí seznámili. Má na to firma vůbec nárok? Zůstáváme na svých funkcích, práci děláme pořád stejnou, pracovní doba se také nemění. Jediná změna je snížení platové třídy o 2 dolů. Může mi prosím někdo poradit, jestli se proti tomu můžeme nějak bránit? Děkuji za odpovědi. Jana.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Bránit se můžete, zkusit to na mě šéf, tak z fleku jdu jinam.

hodnocení

3x

Záleží co máte napsáno v pracovní smlouvě. Pokud je tam třída a nebo výše platu, tak to jednostranně změnit nemohou. Hlavně jim dobrovolně nic nepodepisujte. To by byl souhlas se snížením platu.

hodnocení

3x

Mzda je sucast pracovnej zmluvy. Zmluva je medzi vami a firmou. Cokolvek v zmluve sa moze zmenit len po suhlase oboch stran. Vsetci sa dohodnite a nech to nik nepodpise.

Tiez inspektorat prace by mohlo zaujimat to znizenie o 2 triedy, kazda trieda ma nejaky popis narocnosti a pochybujem, ze to vie firma obhajit. Na zaver rada : kde firma skusa take triky, odtial treba rychlo zmiznut.

Co presne robite? Skuste opisat svoju poziciu a pracovnu napln.

au1
slysel jsi uz nekdy o mzdovym vymeru? ve smlouve je ze mzda je urcena v nem, coz je jednostranny akt (ze strany zamestnavatele), ten ho muze snizit jak chce a nazdar
krtek6

ai1: tak to si vedle jak ta jedle chlapče...zaměstnavatel si nemůže jen tak jak se mu zlíbí čachrovat se mzdou..:) výše mzdy je dohoda dvou stran... může manipulovat pouze s osobním ohodnocením/premiema..nic víc..jinak musí dát vždy to co je zasmluvněno

eman
hodnocení

1x
Ano, můžete. Tím že nepodepíšete.

ja1
hodnocení

1x

Hlavně nepodepisujte!

Snížení platu

hodnocení

1x

@olinl Ale vadily...a jak; jen podívejte na soudce a podobné profese..Taky nemají málo a jak se brání...

riva
hodnocení

0x
Třeba je na tom firma špatně. Začal bych se porozhlížet jinde. Firma v problémech nevytváří příjemné pracovní prostředí.

olinl
hodnocení

0x
Kdybych bral 500 000,-Kč měsíčně, tak by mi ty dvě třídy dolů až tak nevadily..

vilik*
hodnocení

0x
Kdysi se mi přihodilo něco podobného.
V rámci restrukturalizace nebo jak tomu říkali, nás zvali na vedení a tam nás seznámili se sníženým platu a celkově horšími pracovními podmínkami. Většina se položila a podepsala, mně v té době už firma lezla trochu krkem a už jsem se rozhlížel jinde.
No, zkrátím to. Pronesl jsem něco ve smyslu, že v tom případě půjdu zkusit štěstí na trhu práce, poprosil jsem o kávičku, než se vyřídí potřebné papíry, a za 2 hodiny jednání jsem dostal přidáno. Ještě jsem pak několik let na tom místě byl, než jsem opravdu šel dělat něco jiného.
Ale s odstupem času vnímám, jak zvláštní to celé bylo, a že jsem skutečně tehdy mohl odkráčet na pracovní úřad. Proto vy sama musíte zhodnotit, jestli se vám v tomto zaměstnání vyplatí i přes nižší příjmy být, jestli najdete práci v okolí a v oboru a za jak dlouho, jestli si případným odchodem nepohoršíte, jestli zvládnete s krátkodobým výpadkem příjmů při změně práce či s dlouhodobým při setrvání zde platit vaše výdaje. Věřím, že se rozhodnete nejlépe, jak v této situaci lze.
slon

2 hodiny bych nejednal;)

vilik*
Za ty peníze navíc určitě ano ;).

krtek6
hodnocení

0x

Snižovat základní složku platu ze strany zaměsnavatele NELZE...pouze za předpokladu, že si o to dobrovolně řeknete...což upřímně...by někdo musel být debil, aby tohle udělal*smich* ...zaměstnavatel vám může jednostraně pouze plat zvýšit...nikoliv snížit...jediné s čím může manipulovat je osobní ohodnocení/premie ...a argument, že nemáte na nějakou platovou třídu nárok neznamená, že ji nemůžete pobírat...

Mzdový výměr... nic vám to neříká? *zmateny*

krtek6

říká...ale to nepopírá nic z toho co jsem napsal

hodnocení

0x

Mluvíte o platových třídách, které jsou typické pro zaměstnance veřejné správy, ale zároveň píšete "firma se rozhodla", takže nejste zaměstnankyně veřejné správy?

Na ty platové třídy, podle kterých se zařazují zaměstnanci, vaše firma přišla jak? To je nějaký interní předpis ve firmě?

Každopádně co se týče výše mzdy, vše se točí pouze na tom, jestli máte mzdu sjednanou v pracovní smlouvě nebo máte mzdový výměr. Jestli máte mzdový výměr, může zaměstnavatel jednostranně změnit výši vaší mzdy, ale nemůže ji snížit pod hodnotu zaručené mzdy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]