Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyhrožování §175

Od: nick749554 odpovědí: 21 změna:
Dobrý den v pondělí jdu na obvodní oddělení k podání vysvětlení ve věci trestního oznámení a ptám se jaký může být trest při prokázání viny a při dokazování stačí svědek (někdo kdo to slyší) nebo zprávy na FB když někomu napíšu něco jako "venku si na tebe počkám a šlápnu ti na držku" ale žádné vyhrožování smrtí, zbraň,... A proto mě zajímá zda je nejlepší vše popřít u výpovědi nebo podání výpovědi odmítnout dle ustanovení § 100 a já sám moc dobře vím co jsem komu řekl nebo ne zde záleží na druhé straně jak si to vyloží ale co v této situaci dělat a co by mi hrozilo při prokázání viny? Byl by to pouze přestupek?
PS: Na policii nechci lhát to z čeho jsem obviněný tak vždy zůstane pouze u FB a na ulici mě ten člověk obchází obloukem a o to mi šlo vystrašit ho ať se mi vyhýbá

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

§175 je vydirani.

Pri prokazani to mas za 6 mesicu az 4 roky nebo mastna pokuta.

Napoprve mozna podminka.

break
hodnocení

4x

Kdo seje vítr, sklidí bouři...

nick7489
Vidím to na přestupek max

Tak proč se ptáš tady, když to vidíš? :)

hodnocení

3x

Ak sa to dostalo do fazy, ked idete vypovedat na policiu, tak konzultujte s pravnikom a zoberte ho aj na policiu. Lacne to nebude, aspon sa poucite, ako sa niektore veci nevyplacaju a kam vedie vypisovanie vyhrazok.

355
hodnocení

1x

Jaký trest ti za vyhrožování hrozí nevím. Myslím si ale, že vyhrožovat někomu nikdy není dobrá věc a slušní lidé nikomu nevyhrožují. Můžeš někoho nemít v oblibě, protože tě něčím naštval nebo ti něco nehezkého udělal, ale vyhrožovat mu rozhodně není na místě. Pokud se jedná o vyhrůžky které tu popisuješ tak si myslím, že by jsi asi měl za to být nějak potrestaný, ale nejsem právník a nedokážu posoudit co nebo jestli vůbec něco ti za to hrozí.

nick6479
A když už zde o tomto tématu diskutujeme vy víte proč mu vyhrožuju? A píšu že ten dotyčný se mě venku bojí i když mě jen vidí že přesně k tomu to je zastrašit ho ale skutková podstata trestného činu nebude naplněna a to jest napadení
355

Je jedno proč mu vyhrožuješ. Ty si snad myslíš, že vyhrožovat někomu a zastrašovat ho není nic špatného? Zkus si představit jak by ses cítil ty kdyby někdo vyhrožoval tobě a snažil se tě tím zastrašit. Už jenom to, že se nestydíš tu veřejně psát, že jsi někomu vyhrožoval o tobě nesvědčí nic příliš dobrého.

nick6478
Nejsi náhodou ty ten jehovista co v podchodu rozdává letáky a hlásá mír a lásku? *smich*
Já bych se cítil skvěle kdyby mi někdo vyhrožoval bylo by to jako kdysi rozbijeme si hubu oba jdeme domů nikdo neudává a při příštím setkání zajdeme na pivo
355

K jehovistům mne prosím nezařazuj. S těmi nemám a nechci mít nic společného.
Jedná věc je to co zde píšeš jak by jsi se cítil a druhá to jak by to bylo ve skutečnosti kdyby se ti něco takového stalo, že by ti někdo vyhrožoval. Z toho co zde píšeš vyplývá, že se asi trochu obáváš jak to s tebou na té policií může dopadnout a možná i předpokládáš, že ti tam může být prokázaná vina. Zde proto hledáš radu jak se z toho dostat a uniknout trestu. Nepřejí ti nic zlého, ale myslím si, že takoví lidi by neměli jen tak beztrestně chodit mezi námi. Předpokládám, že asi budeš ještě nějaký hodně mladý člověk který toho v životě až tolik nezažil a až se někdy dožiješ vyššího věku tak až pak se možná na některé věci snad budeš dívat trochu jinak.

hodnocení

0x

Lepší je se přiznat a to napsané trochu zlehčit. Třeba - Ale to se tak někdy říká, dám ti facku, nebo počkám si na tebe a nikdo to nemyslí vážně.

jenda22

Nejhloupější rada dne ! kdo se přizná je legálně naprostý tupec. Pak jen přestupková komise sází pokuty a nikdo nehledí na nic. Když vás okrade nějaký nepřizpůsobivý, nikdy nic nepřizná a řešení takového činu je hodně problematické až nemožné. Kdo bude dobrovolně dělat ze sebe viníka? Jen cvok. A právo nic nepřiznávat zaručuje zákon.

Jenomže pokud to napsal na Fcb, tak mu to stejně nikdo neodpáře, pane chytrej. Někdy je lepší udělat jeden krok vzad, aby se člověk mohl rozběhnout, než si naběhnout rovnou.

355

" Třeba - Ale to se tak někdy říká, dám ti facku, nebo počkám si na tebe a nikdo to nemyslí vážně. " Vážně to nemyslí asi jak kdo.

No ti by zasloužili oba. Seřezat.

ala*
hodnocení

0x

Jestli jste se tím vyhrožováním jenom bránil, nevěděl kudy kam, tak to tak nějak vysvětlete. Je fakt, že někteří se chovají jako s...ě a nikdo s nimi nic nezmůže. Takže člověku rupnou nervy... Také asi přihlédnou jestli máte čistý trestní rejstřík a co vám ten onem provedl.

hodnocení

0x

@nick749554 -

Z vašeho psaní není jasné, oč jde - možnosti jsou tyto:

§ 175 tr. z. Vydírání

(1) Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitým trestem.

Nebezpečné vyhrožování řeší

§ 353 tr. z.

(1) Kdo jinému vyhrožuje usmrcením, těžkou újmou na zdraví nebo jinou těžkou újmou takovým způsobem, že to může vzbudit důvodnou obavu, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

V úvahu by mohl přicházet i

z. č. 251/2016 Sb. o některých přestupcích

§ 7 Přestupky proti občanskému soužití

(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že

c) úmyslně naruší občanské soužití tak, že

1. jinému vyhrožuje újmou na zdraví

(4) Za přestupek lze uložit pokutu do

b) 20000 Kč, jde-li o přestupek podle odstavce 1 písm. b) nebo c)

Nikdo ale nevíme, jaké důkazy jsou k dispozici, co přesně jste řekl a napsal atd., takže zda je "zda je nejlepší vše popřít u výpovědi nebo podání výpovědi odmítnout" těžko radit. Měl jste si zajistit právní pomoc podle

§ 158 tr. ř.

(5) Při podání vysvětlení má každý právo na právní pomoc advokáta...

ale toho asi do pondělka neseženete.

nick7469
Jak je uvedeno v dotazu pouze výhružky přes fb ale nikdy jsem ho nenapadl a nemyslel to vážně ano vím že jsem to psát neměl ale ztratil jsem totálně rozum a přišel amok (prostě chtěl jsem ať se bojí ale nedošlo mi že to fakt dost přehráním-ale je to jen a jen na chyba) a prostě jsem mu psal "počkám si na tebe a šlápnu ti na držku" nebo prostě že ho zbiju ale žádné výhrůžky zbraní,smrtí,... Důkazy nevím jestli udělal aspoň snímek obrazovky

Jak vyplývá z cit. ustanovení, "žádné výhrůžky zbraní,smrtí" nejsou potřeba - stačí výhružka "újmou na zdraví", což jste zjevně spáchal.

hodnocení

0x
Radím se poptat právníka, ten tobuvede na pravou míru a ještě z protistrany uďělá ňoumu co si to spazne vlyožil.

355
hodnocení

0x

Zajímalo by mne jak to v to pondělí na té policií dopadlo pokud nás tazatel o tom může informovat a není už někde v zařízení bez přístupu k počítači a internetu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]