Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč lidi chtějí jezdit do ciziny k moři

Od: radecek* odpovědí: 49 změna:
Nyní probíhá taková posedlost většiny turistů vyrazit si na dovolenou k moři za každou cenu.Hledaji hotely s all inclusive a houfně cestují do zemí jako jsou přímořské jižní destinace Španělska,Řecka,Tunisu,Egypta.Nechápu proč nepodpoří naše hotely.Našel jsem krásný a luxusní hotel v Karlových Varech se stejným all inclusive programem a dokonce s venkovním bazénem s mořskou solí a různé bonusy navíc, láhev sektu zdarma,1x masáž,v balíčku s procedurami a cena stejná jako týdenní letecký zájezd k Rudému moři.Co je tou motivací v zahraničí a o české hotely češi tak nestojí,čím to je?

49 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

15x

bo nemáme moře, proto?

hodnocení

9x
Protože ve většině evropských států je situace plus minus stejná takže šance něco chytit je taky plus minus stejná a sedět věčně doma na zadku nechtějí. Ono je stará známá pravda, že deset dní mimo domov, kdy vypneš a o nic se nemusíš starat ti dá víc než kdybys měl 3 neděle dovolené doma. A když si můžu vybrat jestli do Rusy promořených Varů nebo k moři do Řecka, kde letos bude turistů sotva třetina proti jiným rokům, moje volba je jasná. Mimo Evropu bych asi neletěl.

hodnocení

7x

Protože to může být i levnější, než dovolená u nás. A velkou roli jistě hraje i "machrování". Já byl třeba u moře jednou před 20 lety a znova mě tam nic netáhne. Radši jdu na túru. Vycachtám se kdykoliv na zahradě nebo zajedu do písáku.

Bingo.Taky to mám podobně nastavené!

ordoabchao
hodnocení

6x

Slunce, voda, vzduch, kuchyně, příroda, místní lidi, vodní sporty...

Nechápu ty ceny českých hotelů, že tam někdo jezdí.

mathew
hodnocení

6x

Podle mne je naprosto zbytečné vám vysvětlovat proč chtějí lidi k moři, protože to stejně nikdy nepochopíte.

hodnocení

6x

Kdyby mi někdo řekl, že jedu k moři, byla bych nachystaná za 10 minut před barákem. Fakt, nepřeháním. :-D Mladí, když jeli k moři, nejmladší dostal za úkol, od babičky pozdravovat moře. Vyprávěli, že když přijeli k moři, malý se rozběhnul, vletěl po kolínka do vody a řval: "Može, može, babička Jižinka tě pozdlavuje." A přivezl mi hrst mušliček. *srdce*

Teď už 3. rok k moři nepojedou, ale s karavanem do Rakouska, k nějakému jezeru. Pravili, že to vyjde finančně nastejno jako v Česku, ale naprosto nesrovnatelné. Příroda, lidi, služby, jídlo, hygiena, kemp.

Já nejdřív myslela, že tím može, može, myslíte bože, bože. :-D Ale mohl říct i bože može, ne? :)
26.06.21 07:44

:) :-D *smich2*

hodnocení

5x

Domnívají se, že by je ostatní považovali za "socky". Pro ně existuje jen moře, exotické krajiny. U moře se "plácnou" na přeplněnou pláž, ale byli u moře.

*smich*

to je ale hloupá názor, moře je zdravé, člověk na načerpá sílu, nadýchá se slaného vzduchu, což se mnohým projeví zdravím v zimě, ostatně zdravé to máte na horách a taky by byl možýá dotaz proč lidí jezdí na hory

Samozřejmě mořský vzduch má své výhody. U moře jsem byla, ale nyní je to spíše o tom, že stále ještě "nevymizel" covid a měli bychom podporovat spíš náš turismus, hotely, cestování. Někteří ale musí být u moře 3x za rok a podporují turismus v zahraničí. :)

Když ono to u moře je mnohdy levnější jak u nás.

hodnocení

5x

Z toho isteho dovodu, preco niekto ide na operu a druhy pozera Kamenak III v telke.

Z toho isteho dovodu, preco niekto chce stihlu zenu a niekto macatu.

25.06.21 19:40
.

luky*
hodnocení

5x
To máte tak... Týden dovolené, s předstihem si rezervujte ubytování na Lipně a pak vám pět dní ze sedmi proprší. U moře v jižních státech je větší pravděpodobnost hezkého počasí vhodného pro koupání.

vilik*
hodnocení

4x
Můžu mluvit pouze za sebe a rodinu, bo nejsem sociolog.
Rádi jezdíme střídavě v létě jeden rok k moři a další rok do hor. Mimoto každoročně alespoň 2-4 prodloužený víkend nebo třeba 5 dní někde v ČR.
Hory dle nálady, někdy české, někdy zahraniční.
Proto si myslím, že můžeme srovnávat.
A proč nejezdíme pouze do hotelu s all inclusive v KV? Protože bychom se posr.li z toho, že nevylezeme celý den z hotelu. Proto si vybíráme samostatné objekty nebo alespoň apartmány bez jídla, kde nemusíme dodržovat režim.
Proto nebudu podporovat ani hotely, ani cestovky, a ani nebudu sedět doma na gauči. To se raději někde najím nebo zaplatím vstupné.
Ale naprosto přesně chápu lidi, kteří místo all inclusive v ČR dají raději stejné peníze za all inclusive v Řecku. Prostě proto, že mají pocit, že za své peníze dostanou více, včetně lepšího počasí, poznání cizích krajů a prestiže ve svém okolí.
A prosím, ty řeči o přenášení chorob bych do toho netahal. Choroby se sem totiž v době globálního obchodu dostanou stejně, jak jsme si mohli všimnout minulý podzim, kdy se nikam nesmělo. Ono totiž větší riziko je v přeplněném autobuse cestou do práce, kam musím nejméně 200 x v roce. A samozřejmě v práci, na úřadech a v obchodě, kde je mnohem větší kumulace lidí.

sully
hodnocení

3x
Tak sama za sebe. Miluju moře. Miluju ten slaný vzduch když poprvé zastavíte na pumpě někdy nad ránem okolo 4 hodiny, začíná svítat a nadechnu se slaného vzduchu. Ještě je chladno na mikinu ale už je cítit že bude teplo. Ráda plavu, koupu se a moře mě baví. Nebaví mě bazény a jiná chemická stojatá voda. Je to o kultuře, památkách, ráda jedu na výlet, podívat se. Taky miluju ryby a kvalita ryb u nás je dost tristní. Která restaurace vám udělá dobře rybu? A když tak za kolik? Takové posezení v taverně u moře, ryba čerstvé ulovená... To samé pravá italská kuchyně atp.
Nejsem tedy zastánce all in protože nemusím přecpané resorty a strava není autentická, takže jezdíme spíš na vlastní pěst. A problém vidím třeba v cenách. Od čedoku minulý týden Egypt All in s odletem za 5 dní v novém 5* hotelu 8990,- často akce na dítě atp. Podívejte se na ceny u nás. Leckde to je masakr, třeba Lipno atp.
Víte co mi třeba vadí? Voda, základ aby člověk v létě nezdechnul, v Praze na Václaváku okolo 100kč klidně, na letišti 50kč... Zkrátka vydřidušina. Předloni jsme byli na Kosu. V Asklépionu voda v automatu snad 0,5€ na letišti taky nějaká směšná částka okolo 1€
Když slyším že byl někdo v Rožnově a okolí a za týden dal tolik jako my za moře, tak prostě jedu k moři

kt
hodnocení

3x

Tak zkuste letos k moři a nebude se vám chtít jet domů. A není to posedlost dnešní doby, k moři se jezdívalo odjakživa.

hodnocení

3x

Protože kdekoli v zahraničí na mě jeden týden jednou za rok nedosáhne rodina, zaměstnavatel, zákazníci atd. *smich*

hodnocení

3x

Moc rád bych jel k moři.Ten vzduch,teploučko,sluníčko.Moře,koupání,potápění,výlety lodí.Procházky večer po promenádě.No,nádhera.A i ta cesta autem se mi zdá moc prima.Sice dlouhá,ale člověk si zastaví,kde se mu zachce a dá se poznat spoustu nových míst.

Nicméně,je to o penězích a čtyřčlenná rodina na týden a když jsme ještě všichni nedojezení a nedopití a zmrzlina sem a zmrzlina tam,...tak to stojí docela dost a taky už chceme trochu toho komfortu a ve stanu už fakt ne.Tak to stojí docela dost.

A upřímně.Když musíme celý rok doma a v práci makat a vařit a chystat,tak aspoň na dovolené chceme,aby nám to jídlo někdo uvařil a nachystal.Ideál je All inklusiv...ale znovu,pro čtyřčlennou rodinu dát za týden 80 000 to jako fakt ne.

A vařit na plynové bombě v jednom kastrůlku...a nebo jíst polotovary tak,to taky ne.To radši výlety a najíst se doma.

A dát podobný peníze za dovolenou tady,kde je beze sporu taky krásně.

Ale u moře.Respektive na jihu je prostě TEPLO a SLUNEČNO.

A když už člověk dostane v práci dovolenou a dá za to ty hříšný prachy.Tak chce jakous takous záruku,že se ohřeje a užije tepla a vody.

Asi tak.

Pamatuju si, když jsme před hodně lety byli ve stanu v Bulharsku, řádila tam v kempu nějaká infekce, tak jsme skoro všichni zvraceli nebo měli průjem. Byli tam turecké záchody, tak to tam vypadalo. :) Do stanu bych už nešla.

No ano.Společné sprchy a záchody v kempech.Kapitola sama pro sebe.Na to jsem zapomněl.

kt
hodnocení

3x

Proč by měli lidi sedět jenom ve své zemi. Vždyť svět je tak nádherný, obrovský a stejně se všude nedostanou, tak alespoň vycestují někam k moři. Nebo podívat se jinam, do blízké i daleké ciziny, každý dle svých fin. možností. Zážitky jsou přece nádherné a člověk si je zaslouží.

hodnocení

2x

A na jak dlouho je to v těch Varech?

Já se tedy nikam nechystám, ale když mám možnost a za dobrou cenu, taky raději vyrazím někam k moři.

Nevím jak teď, ale pamatuji, že jsem za dva týdny v Řecku zaplatil méně, než za týden kdekoliv v republice.

hodnocení

2x

Moře a teplo miluju, ale prvořadý pro mne je, že vypadnu z ČR. Když jsem na dovolené v Horní - Dolní, tak mne kdykoli mohou zavolat do práce. Od moře by ta doprava byl kapku složitější a myslím si, že by se to mému zaměstnavateli nevyplatilo.

hodnocení

2x

Třeba je to o informavanosti lidí.

Páč já hledal ubytování tento víkend do Bečvy, a dost jsem toho musel obvolat, páč všude měli plno...

Někdo má rád holky, někdo zase vdolky.

jurajjuraj*
hodnocení

2x

ja jezdim k mori protoze je tam more, to u ceskeho hotelu nenajdu, nejaky all inclusive mi je fuk, jedu tam kde chci a ne tam kde je to levne

hodnocení

2x

K moři jsem jezdívala ráda. Ne ovšem proto, aby se sousedky kácely závistí, ale ze zdravotních důvodů. Trpím lupénkou. V létě /dostatek slunce, vzduch, mořská voda/ jsem měla pokaždé pěknou kůžičku, přes zimu jsem se loupala, fleky, červené boláky. To byl ten důvod, pro který jsem nedala na moře dopustit. Loni už jsme nemohli /corona/, letos jsem to ani nezkoušela. Škoda.

Kdyby byla mořská voda třeba v Sečské přehradě, budu celé léto jezdit na Seč, klidně na kole. Nejde mi o to moře jako takové, ale o jeho léčebné účinky.

Jinak Karlovy Vary bych si nezvolila. Bylo tam pokaždé velké rušno, poslední dobou je to navíc spíš sídlo bohatých Rusů, než místo odpočinku pro běžné české lidi. Nehledě na ty ceny.

Pro zajímavost: minulý týden jsem navštívila dvě malá česká městečka, spíš jen městyse. Ale v obou je krásný hrad. A ceny? V prvním byla v nabídce v běžně zařízené hospodě svíčková s knedlíky. Porce pouhých 275 Kč. Nebo obyčejný hospodský guláš - 225 Kč. Na druhém místě jsme si sedli venku, na zahrádce, žádné jídelní lístky, jen servírka vyjmenovala, co mají, bez informací o cenách. Dvě si daly malinový pohár. Ten ovšem při placení stál 169 Kč. *sok*Když si představím hladovou čtyřčlenou rodinu, to aby si vzala na oběd hypotéku.

Věřte, že u toho moře byly ceny čtvrtinové. Je to sice zážitek z roku 2019, od té doby jsem tam nebyla, ale najedli jsme se vždycky levně a přitom chutně. Proto, kdyby to bylo možné, volím moře zase, kůže se mi vylepší a neutratím jistě tolik, jako u nás. Jaga.

72mona
hodnocení

1x
A proč neměli chtít? Každému nevyhovuje Mácháč a "mně na nohy táhne...". M.

hodnocení

1x

Zda je to "posedlost", nevím.

Ale je svobodná volba každého, kam jede na dovolenou.

jestli je dovolená v ČR cenově srovnatelná se zahraniční dovolenou, to je otázka. Někdy ano, někdy ne.

10 dní v Itálii mne i s rodinou vyšlo snad pokaždé (různá místa od severu až na jih) levněji než v ČR a to i po započítání nákladů na cestu (dálniční známky, mýto, nafta...atd.).

Nechť si ale každý jede kam se mu zachce.

doplněno 25.06.21 13:29:

P.S.: Ještě bych dodal, že po ČR jezdím raději mimo sezonu, kdy je všude (relativní) klid...a ne v plné sezoně, kdy je zde hlava na hlavě.

ye
hodnocení

1x
Já mám rád ten slaný vzduch a teplo, mám rád změnu prostředí a krajiny. Ano u nás je spousta krásných míst, ale navštívit krásné místo v krásné krajině nebo kultuře na kterou člověk není zvyklý, dává úplně jiný zážitek.
To teď nemluvím zrovna o dovolené na lehátku u hotelu s all in... Ale taková dovolená taky není špatná na odpočinek.
Samozřejmě dopřeju si dovolenou i u nás, ale většinou se jedná jen o prodloužený víkend.
Týden v Karlových Varech za cenu dovolené u moře bude preferovat málokdo.

hodnocení

1x
Tak jsem dneska na kilometru pláže napočítal 20 lidí. Takže na tvou otázku, proč lidi chtějí jezdit k moři můžu odpovědět, že tady v Řecku potkám za 12 dní míň lidí než ty na nákupu v Kaufu za hodinu. A jen tak mimochodem.. Největší bordel nebyl tady ale na letišti v Ruzyni protože tam kvůli úsporám zavřeli odbavovací přepážky a nechali lidi cpát se u pár posledních otevřených bez rozestupů. Takže jestli se člověk mohl někde nakazit, u moře to nebylo. Tomu se říká, šetřit na nesprávném mistě.

Čtu a vzdychám! Krásnou dovolenou přeji a až na pláži budete jíst dozlálou broskev, plnou vůní chutí a šťávy, užijte si to s ůsměvem a dobrou pohodou. *slunce*

Mě by zajímalo, kolik lidí pojede autobusem, vlakem k moři a vydrží to 12-16 hodin v respirátoru. Hezkou dovolenou přeju.
72mona
@nikc - vydrží to stejně jako my ostatní v práci. M.

mrquick
hodnocení

1x
Protoze v cechach more nemame. Protoze u more, treba v Chorvatsku, je temer jiste, ze bude v lete hezke pocasi. Protoze pobyt u more je zdravy a posiluje imunitu. Koupani prospiva na vsechny kozni problemy. Dychani slaneho vzduchu prospiva dychacim cestam, a ty pak v zime lepe odolavaji nemocem. A ze slunce nacerpame vitamin D, jehoz vyznam se dlouhodobe podcenuje. Protoze u more, daleko od domova, se snadneji odpoutava od vsech starosti a povinnosti. Protoze dva tydny pobytu vyjdou financne stejne jako jeden na ceskych horach. Nemam zadny predsudek vuci lidem, kteri kazdorocni dovolenou stravi u ceskeho rybniku, pripadne na vlastni chalupe, kam jezdi kazdy vikend. Osobne nicmene davam, z vyse uvedenych duvodu, prednost mori.

kare
hodnocení

0x
Řekněte sousedovi, že jste byl na dovolené v Karlových Varech. :-D

No vidíte a když já řeknu, že jsem byl na dovolené v Moskovicích tak se max zeptají, kde to je, ale aby nad tím kroutili hlavou nebo se smáli, že jsem nebyl u moře-tak to se mi ještě nestalo!Dokonce ani u kolegů v práci

pteras
hodnocení

0x

A ten hotel co jste našel...jak byl daleko od pláže? Jsou tam nějaké skály, kde se může člověk potápět a vidět něco z krás podmořského světa...? Užít si výhled na západ slunce nad mořským obzorem? Asi ne, protože Karlovy Vary...

Nevím jak ostatní, já nejezdím primárně za mořem, ale za přírodou. Třeba Srí Lanka je sice na koupání a potápění nic moc, ale příroda je tam úžasná (varani, hadi...). Osobně bych třeba nejel kamkoli jen proto, abych si lehl na pláž, to skutečně můžu zůstat v ČR.

hodnocení

0x

Luxusní hotel v Karlových Varech? To tam podpoříte akorát ruské majitele těch hotelů ;);)

hodnocení

0x

Třeba proto, že nemáme moře a ne každému vyhovuje se rozplácnout u bazénu.

rpuska
hodnocení

0x

Přelidněné Karlovy Vary? To už jste tam dlouho nebyli. Navštívila jsem to tam nedávno a v podvečer jsem byla na kolonádě SAMA ! Jezdím tam poměrně často, ale toto se mi ještě nestalo a věřte, pocit je to dosti tristní, to raději ty davy.

krtek6
hodnocení

0x

hlavním důvodem proč tam lidí jezdí, protože se chtějí ukázat jak jsou hogo fogo...To je můj názor...

To možná platilo před 20-30 lety. Dneska už je moře takový standart a těžko tím někoho oslníte, pokud tedy nejste někde na Fidži.
29.06.21 09:32

Gismo *palec*

hodnocení

0x
Ja dobre chapu lidi, kteri chteji na dovolenou k mori, ale dost dobře nechapu ty lidi, kteri jedou do destinaci, zejmena chorvatsko, kam jezdi jezdi pomalu kazdy, kdo ma v dupe diru a pak vidim ty fotky, jak jsou na tech plazich nasackovani jak ryby v konzerve, tak se mi chce zvracet. Neu tohle, tak radeji cr. Ja byl 2x recko a parada. Idealne skutr a když se mi nelibi jedna plaz, jedu dal. To treba i v egypte nehrozi.
ordoabchao

Právě v Chorvatsku je těch pláží na výběr plno. Někoho ale baví ležet u bazénu all-inc hotelu a je mu jedno, kde ten hotel je, protože k moři často ani nedojde.

fram
hodnocení

0x

Důvod odjet z ČR na (přímořní) dovču: K moři kde nejsou Češi a Rusové. Ani moc lidí a kde je víc jodované přírody. Ale při pandě - viru ani náhodou, jedině po ČR, camp. Chci stonat čili karanténovat a umřít doma za české pojištění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]