Nejste přihlášen/a.
Jsem studentem SŠ a již skoro rok se zabývám obchodováním s cennými papíry na burze, když to tak shrnu tak vlastně mám obrovskou sumu zisků ale také slušnou sumu ztrát.
Problémem je pro mě daňové přiznání, které budu muset podat z počátku roku 2013 - je tam možné odečíst slevy na dani? (tzn. slevy na poplatníka, studenta apod.), nebo je případně možné nějak snížit celkově odváděnou daň?
Problémem je, že mé "tržby" se pohybují v desítkách tisíc a ztráty tak podobně, takže čistého zisku mám tak cca 5000 Kč, což je v porovnání s celkovými zisky opravdu nic...
Dobrý den, pokud vlastníte živnostenské oprávnění, což myslím, že by jste měl, tuším, že jde o živnost volnou, pokud jste ještě student, a máte zisky + výdaje, tak vám za rok 2013 učetní spočítá výdělak a náklady a vyjde vám vyměřovací zaklad, nebudete tedy uplatnovat náklady paušálem ale skutečnými výdaji.
Ano, můžete si uplatnit slevy na dani při podání daňového přiznání. Základní měsíční sleva na poplatníka je 2.070 Kč, měsíční sleva na studenta je 335 Kč. Tyto částky vynásobíte 12x a o výslednou sumu si snížíte daňový základ. Jsou i další možnosti, o které si můžete daňový základ snížit. Např. bezplatné dárcovství kreve - a jeden odběr snížíte daňový základ o 2.000, pojistné zaplacené na životní pojištění, úroky z úvěru na řešení bytových potřeb atd. Jste ale středoškolák, tak předpokládám, že hypotéku či životní pojistku neplatíte.
dle mého názoru je to očividně výdělečná činnost, a na tyto služby by jste živnost měl mít, možná se mýlim, každopádne bližší info vám řeknou bud na finančním nebo živnostenským uřadě. nebo mě někdo doplní
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.