Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péče o dědictví

Od: bratrh® odpovědí: 5 změna:

Manželka zdědila po smrti svého otce napůl nemovitost spolu se svým bratrem.V domku bydlí jejich maminka,moje tchýně.,O údržbu nemovitosti se starám sám,udržuji polovinu zahrady na které pěstuji zeleninu.Druhá polovina zahrady,kterou dříve švagr udržoval,zůstala zarostlá a švagr mi vzkázal,když si hospodařím na polovině mé manželky ať udržuji i tu druhou polovinu.Lze ho nějak donutit aby o tu polovinu pečoval?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

@bratrh - Lze ho nějak donutit aby o tu polovinu pečoval?
Můžete ho vyzvat k tomu, aby se podílel na údržbě zahrady i domu - ať už prací nebo finančně. Pokud nebude souhlasit, lze pokračovat občanskoprávní žalobou podle

NOZ § 1123

Spoluvlastník může se svým podílem nakládat podle své vůle. Takové nakládání však nesmí být na újmu právům ostatních spoluvlastníků bez zřetele k tomu, z čeho vyplývají.

Vaše paní mu může navrhnout, že mu svoji polovinu prodá. Ale nebylo by lepší nejdřív zjistit, co by si představoval on a pak se zkusit rozumně dohodnout?

Jen se zeptám, nejspíše hodně blbě. Šlo by od švagra pronajmout jeho polovinu zahrady, třebas za 10 kč. Ošetřit to smlouvou dost podrobnou, aby tazatel netratil ani v čase zlé vůle?

Podle mého názoru by to mohlo jít pachtovní smlouvou

NOZ § 2332

(1) Pachtovní smlouvou se propachtovatel zavazuje přenechat pachtýři věc k dočasnému užívání a požívání a pachtýř se zavazuje platit za to propachtovateli pachtovné nebo poskytnout poměrnou část výnosu z věci.

ale nejsem si úplně jistá, jak je to u spoluvlastnictví. Kdybych to potřebovala, asi bych se došla poradit k odborníkům :)

Děkuji, jsem moc ráda, že jsem se dozvěděla, co to je pacht, pachtýř. Doposud jsem to nevěděla.

makk
hodnocení

1x

Teoreticky ano. Povinností je to alespoň 2x za rok posekat. Pokud to neudělá, můžete dát stížnost na obec a ta by měla zajistit sekání na jeho náklady. Potud teorie. V praxi s tím obec nebude chtít nic mít, protože z něj ty peníze nedostanou a ještě mohou mít problémy s neoprávněným vstupem na jeho pozemek.

Další otázkou je, jak je to zapsáno v katastru. pokud se zahrada rozdělila na dva pozemky a jeden má vaše manželka a druhý švagr, je to OK, ale pokud je to jeden pozemek, jehož polovinu vlastní manželka a polovinu švagr, tak bude obec ty peníze za údržbu vymáhat od obou. To, že se dohodli "tohle budu mít já a tohle ty" nic neznamená.

Já bych to vyřešil tak, že bych tam nasázel brambory (příští jaro tedy). S tím je minimum práce a mít vlastní brambory není špatné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]