Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je pro studenta rozdíl (v daních npod.) mezi DPP a klasickou smlouvou?

Od: fanguf odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

dle obrázku mě zajímá, když jsem student a měl jsem dostat dohodu o provedení práce, tak jestli je pro mě nějaký rozdíl v daních nebo v něčem, když budu mít klasickou smlouvu, když to udělali tak, abych měl sjednanou finanční odměnu, jako na dohodu o provedení práce.

S pozdravem

Vrzal

Je pro studenta rozdíl (v daních npod.) mezi DPP a klasickou smlouvou?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Problematika odměňování je trochu složitější než na jednouduchou odpověď tady na poradně.

Rozdíl mezi DPP a pracovním poměrem (PP = máte pracovní smlouvu) je ten, že pokud je odměna z dohody (není to mzda, ta je jen u PP) v kalendářním měsíci do 10.000 hrubého, tedy před srážkou daně, neodvádí se z ní sociální a zdravotní pojištění. Ze mzdy v PP se odvede sociální, zdravotní a daň. Proto je zřejmě v obrázku zmíněna zvýšená hodinová mzda, aby se vykompenzoval odvod SP a ZP u pracovního poměru.

Příklad:

DPP 10.000, z ní daň 15 %, čistá (k výplatě) 8.500

PP 11.500, z toho - 518 zdravotní, - 748 sociální, - 1.725 daň, čistá 8.509

Když podepíšete daňové prohlášení, uplatníte si tím slevu na dani a daň Vám nebude sražena vůbec.

dangol
Tudíž, když jsem měl mít čistou mzdu na dohodu 110 Kč a teď na klasickou smlouvu 131.25 Kč je to pro mě rozdíl?
Budu moct například v srpnu jít zase na brigádu, aniž bych nemusel jít na černo a platit nějaké daně nebo tak něco?

Podstata při hodinové odměně je v tom, kolik odpracujete (nebo kolik Vám oficiálně vykážou) hodin. Nechápu, proč byste měl chodit na brigádu načerno, když Vás chtějí oficiálně zaměstnat. Poak by nemuseli dělat tanečky s pracovní smlouvou - tam Vás totiž musí přihlásit k soc. a zdrav. pojištění, to u DPP ne.

fanguf
hodnocení

Dobrý den, mám nárok i na proplacení svátků, které jsou 5. 7. 2021 a 6. 6. 2021, mám pracovní dobu pondělí až pátek, ale ve svátky nedělám, tak se ptám, zdali to dostanu proplaceno a další dotaz. Jsem ústně domluven, že tam budu celý červenec a případně mohu i nějaké dny v srpnu. Dostanu proplaceno každý den, co odpracuji, i když bych třeba končil 10. 8. 2021? Musím zaměstnavateli dát výpověď v ten den, kdy budu chtít končit?

hodnocení

0x

@fanguf neuvádíte, jaký pracovněprávní vztah máte se zaměstnavatelem uzavřený. V případě pracovního poměru (uzavřena pracovní smlouva) máte na proplacení svátků nárok, jestliže byste ve dnech svátků pracoval, kdyby nebyly svátky.

Podle § 115 odst. 3 zákoníku práce přísluší zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku. Jestliže však máte uzavřenou dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce, za kterou nenáleží mzda, ale odměna z dohody, uvedený paragraf se na Vás nevztahuje a nárok na proplacení svátků Vám nevznikne.

Stejně tak je na Vaše další otázky odpověď rozdílná v případech různých pracovních vztahů.

fanguf
hodnocení

Mám tam uvedeno pracovní poměr se sjednává na dobu neurčitou se zkušební dobou 3 měsíce. Tudíž nevím, zdali mám mít proplacený svátek nebo nemám a zdali dostanu zaplaceno každý den, co odpracuju a i kdybych tam byl třeba v poslední den 5 hodin, tak jestli by mi proplatili i těch 5 hodin. Děkuji za odpověď

fanguf
hodnocení

Díval jsem se a mám tam i mzdový výměr, tak asi bych měl mít svátky proplaceny.

Tak v tom případě dostanete svátky zaplacené.

S tou výpovědí to není tak, jak si naivně myslíte. Pracovní smlouva je na dobu neurčitou. Když budete chtít skončit a dáte výpověď, prvním dnem následujícího měsíce Vám začne běžet dvouměsíční výpovědní doba, kterou byste měl ještě odpracovat. Dáte-li výpověď začátkem srpna, pracovní poměr skončí 31.10.

Pracovní poměr můžete ukončit i dohodou, ale jak už samo slovo dohoda napovídá, k tomu se potřebujete se zaměstnavatelem dohodnout. To znamená, že se vyjádří, že s ukončením Vašeho pracovního poměru souhlasí a nehodlá Vás ve firmě zdržovat. Zaměstnavateli pošlete (včas!) žádost o skončení PP dohodou a teprve po jeho souhlasném vyjádření můžete PP ukončit. Souhlasí-li zam-tel s dohodou, skončí pracovní poměr dnem uvedeným v dohodě.

Vše musí proběhnout písemně, jinak jsou tyto úkony neplatné se všemi důsledky.

fanguf
hodnocení

Dobrý den,

tak asi úplně naivní nejsem. Na internetu jsem našel, že mohu Zrušení pracovního poměru ve zkušební době

V té zkušební době, tudíž to mohu udělat, a pak tam nemusím chodit.

Děkuji

Ano, to je pravda, ve zkušební době můžete ukončit bez udání důvodu Vy i zaměstnavatel.

fanguf
hodnocení

Takže, můžu skončit ze dne na den a dostanu zaplacené všechny hodiny, co jsem odpracoval a nebudu muset mít nějakou dvou měsíční lhůtu, že to musím odpracovat?

Děkuji za odpověď

Ve zkušební lhůtě můžete skončit ze dne na den. Nejde o výpověď, ale o zrušení PP ve zkušební době. I tento úkon by měl být písemný. Dokument by měl obsahovat identifikaci zaměstnavatele i zaměstnance, datum počátku pracovního poměru a druh pozice, na které vykonáváte práci. Prostě z toho papíru musí být každému jasné, kdo ho napsal, komu je adresovaný a o co v něm jde.

Jednoduše stačí napsat "Od 1.7.2021 jsem ve Vaší firmě zaměstnán jako... Protože zkušební doba dosud neuplynula, v souladu s § 66 zákona č. 262/2006 Sb. zákoníku práce ruším pracovní poměr ve zkušební době ke dni...

Poslední, co budete muset dopsat, je místo, datum a podpis.

Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější. Můžete přijít s tímto papírem za nadřízeným např. ve středu a mít v něm uvedeno páteční datum.

fanguf
hodnocení

Dobrý den,

v pracovní smlouvě mám uvedeno: "Pracovní poměr se sjednává na dobu neurčitou se zkušební dobou 3 měsíce."

Tudíž během prvních tři měsíců mohu kdykoliv ukončit pracovní poměr bez udání důvodů a nemusím nic odpracovávat?

Děkuji za odpověď

Vždyť to všechno píšu nahoře... nemusíte nic odpracovávat, je slušnost sdělit nadřízenému, že chcete skončit ve zkušebce, aby s tím počítal kvůli organizaci práce, přinesete písemné Zrušení PP ve zkušební době a další den nepřijdete do práce.

fanguf
hodnocení

Dobrý den,

mám poté nárok za 20 odpracovaných dnů + 2 státní svátky na vybrání dovolené, když chci odejít po jednom měsíci?

Nebo nárok na nějaké proplacení zkrátka?

Myslím, že když odpracujete 4 celé týdny, vznikne Vám nárok na 13 hodin dovolené. Od letoška se dovolená počítá jinak a ještě jsem to úplně nevstřebala, prtože nám to počítá program a co jsem si uměla zkontrolovat, to bylo dobře.

Zákoník práce § 213 odst. 3:

§213 (3) Zaměstnanci, kterému nevzniklo právo na dovolenou za kalendářní rok podle odstavce 1 nebo 2, avšak za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho v příslušném kalendářním roce práci alespoň po dobu 4 týdnů v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby nebo kratší týdenní pracovní doby připadající na toto období, přísluší poměrná část dovolené.

id
hodnocení

0x

Nemáte nárok na dovolenou nebo proplacení.

fanguf
hodnocení

to červené tam dopsala personalistka, mohu se zeptat, zdali doopravdy dostanu, 131,25 Kč? Nebo to byl nějaký trik na mě.

Děkuji za odpovědi.
doplněno 12.07.21 16:56:

Bylo mi sděleno, že jsem měl domluveno v dohodě o pracovním poměru 110 Kč/hod čistého a že takhle s tou výkonnostní prémií to vyjde na stejno, tak se chci zeptat.

Je pro studenta rozdíl (v daních npod.) mezi DPP a klasickou smlouvou? #2
asd1

Podle toho budeš dělat vesele v úkole a když nesplníš normu tak dostaneš jen těch 105 *smich*

A ta 25% prémie je DO tj. maximálně a jen jako prémie za výkon...

To jen aby ses pak nedivil že to jen naslibovali.. A ty to zjistíš až při výplatě*smich*

fanguf
hodnocení

A jak si mohu, kdy a za jaký dny ty prémie dostávám nebo nedostávám, prosím? Určitě to musí jít i nějak předem si zjistit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]