Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozhodování před dřívějším důchodem do důchodu

Od: lenkajirina odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,bylo mi 60 let,mám značné zdrav.problémy..beru dosti silné léky proti bolesti..a bylo mi doporučeno "neprovádět"některé pohyby,aby mne záda tolik nebolela a by se mi stav nehoršil. Ovšem - ruku na srdce, bez ohýbání a předklánění,se v současném zaměstnání neobejdu..(pracuji ve zdravotnictví) Pro obtíže a značné bolesti zad opravdu uvažuji o výpovědi a předčasném ukončení povolání zdravotní sestry asi o 1 rok dříve (před dosažením důchodového věku)P.oraďte prosím,zda mám spíše řešit předčasný důchod, nebo zaregistrovat se na Úřad práce..nevím, zda na ÚP mohu ve svém věku vlastně ještě najít nějakou práci,kterou bych mohla vzhledem k bolestem zad vykonávat? ( mám obavu, abych pak nebyla nezaměstnaná a ještě vyloučená z"ÚP,pokud bych během pobytu na UP nic vhodného nenašla..Jak mám nejlépe postupovat? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Úřad práce vám žádnou práci nenajde. Dá vám nějaké adresy, nebo řekne ať si aktivně něco hledáte, ale ve vašem věku a zdr. stavu v podstatě nemáte šanci. Osobně bych to v práci zabalil a máte-li nějaké úspory, tak bych byl na ůřadu, pokud ne, tak do předčasného.

hodnocení

1x
Řešil jsem to samé, šel jsem do předčasného důchodu o rok dříve, ztráta asi 650kc měsíčně,ale nelituji.Vykompenzovalo mi to ušetřeny benzín při dojíždění do práce.

kepler*
hodnocení

1x

O předčasný důchod zažádejte na Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). Tam by vám měli provést výpočet a navrhnout termín tak, abyste nepřišla zbytečně o větší peníze. Vyřízení žádosti může trvat až 4 měsíce. Po podání výpovědi se nejpozději do týdne ohlašte na ÚP.

cutora
hodnocení

1x

Oslovte zaměstnavatele, jestli by pro Vás neměl lehčí práci. V kartotéce a pod..

Podívejte se i na jiná zdravotnická zařízení v okolí, jestli by se nenašla lehčí práce tam.

Rozhoďte sítě mezi svými známými.

Ano, pokud se nic vhodnějšího nenajde, tak na Úřad práce doporučuji jít. I když žádné nabídky nebudou, (ale kdo ví), tak všechen čas registrace se bude počítat a netratíte nějakou tu stovku z důchodu. Ve ve výpovědi zaměstnavateli určitě uvedte ,,ze zdravotních důvodů,, to je moc důležité, nebude se Vám krátit podpora /doložíte to vyšetřením odb. lékaře./.

Předčasný důchod až jako poslední možnost, čím méně měsíců do řádného, tím lépe.

Přeběžně si můžete důchod spočítat - cssz.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]