Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prošlá karta pojištěnce - ošetření od lékaře

Od: joseff* odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, chtěl bych se zeptat.
Je lékář povinnen ošetřit či léčit pacienta v případě, i když má pacient prošlý průkaz pojištěnce?
Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Od pojišťovny (VZP)mám kartu bez omezení.Výměnu jsem potřeboval při ztrátě,pojišťovna mi na požádání poslala náhradní poštou do tří dnů.Pokud máte pocit,,že karta pozbyla plartnosti,zbývá se obrátit na pojišťovnu.

JABRAKA

hodnocení

2x

Mám to stejně jako Jabraka kartičku ZP BEZ časového omezení.VoZP!

hodnocení

2x

Není možné mít u sebe prošlý průkaz ZP. Pojišťovny si to hlídají a každému klientovi zhruba měsíc před skončením platnosti posílají poštou v obálce novou kartu. Tu starou chtějí vrátit na pobočku dle možností. Takže jste musel novou kartu obdržet ještě, dokud Vám stará nepřestala platit. Pojišťovny to posílají automaticky všem, žádat se nemusí. Novou kartu jste tedy musel dostat. Otázkou je, kam jste ji dal.

Lékař Vás ošetří pouze při vážném stavu /úraz apod./ Jinak ne, nebo si ošetření uhradíte hotově. Protože on z prošlé karty nevyčte nic. Neví, zda vůbec ještě pojištění platíte a komu. Proto je pro každého platná karta důležitá.

Podívejte se doma, určitě tu novou někde máte, byla Vám doručena. A tu neplatnou odevzdejte /poštou nebo osobně/ na ZP. Jaga.

Sama nemám kartu s neomezenou platností, ale mám ji už asi 5 let a bude mi platit ještě do roku 2029. Takže je to na dlouhou dobu.

Tak je zajímavé že velká část národa měla původní kartičky VZP několik let prošlé a nikdo to nerešil a všude se uvádělo že datumem na kartičce se nikdo řídit nemá. Až zhruba po 10letech kdy byly prošlé začali rozesílat ty evropské.

hodnocení

2x

Jsem u 211 a asi před rokem mi ji měnili, poslali poštou s předstihem, starou jsem nemusela vracet, ale jen ji znehodnotit.

hodnocení

1x

Když máš prošlý průkaz, tak je průkaz neplatný a pak se nemáš čím prokázat.

Lékař tě ošetří (pokud ti jde o život) a protože pojišťovny posílají nový průkaz pojištěnce s předstihem, před vypršením platnosti předchozího průkazu, tak bys měl splnit svoje povinnosti a nosit u sebe platný průkaz pojištěnce.

hodnocení

1x

Lékař složil přísahu, tak ano, je povinnen vás ošetřit pokud je vážně ohroženo vaše zdraví, život, nebo trpíte nesnesitelnými bolestmi. Ale pokud si jdete napsat krém na vyrážku, tak si myslím, že vás může poslat s prošlou kartičkou někam.

hodnocení

0x

Prošlá karta pojištěnce - u normálního člověka u nás nemožné. Kdo není pojištěn, platí v hotovosti. Běžně to tak dělají u nás cizinci.

pavel21*
hodnocení

0x
Co máte probůh za pojišťovnu která vydává průkazy s omezenou platností?

tak kolonka platnosti průkazu je standardní součástí evropského průkazu zdravotního pojištění *nevi* vám ji pojišťovna nechává nevyplněnou?

Prošlá karta pojištěnce - ošetření od lékaře

hodnocení

0x

Běžně má lékař v pc aplikaci, která mu potvrdí, zda je pacient pojištěn u konkrétní ZP. U cizinců je občas nutné ověřit kartičku ZP (může mít různý rozsah placených výkonů). Během dne tyto informace lékař získá přímo v dané pojištovně (chráněno heslem). Musíte předložit aspoň OP.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]