Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď z prac. poměru - nepodepsaná

Od: jerryna odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, mám dotaz ohledně výpovědi z pracovního poměru. Našel jsem si jinou práci a tudíž jsem zaměstnavateli podal výpověď s tím, že mám 2měsíční výpovědní lhůtu. Zaměstnavateli jsem výpověď předal, ale on mi jí nepodepsal. Platí tedy to, že je výpověď podaná a lhůta běží od 1. července tudíž do nové práce mohu nastoupit od 1.září? Nebo je problém, když to zaměstnavatel nepodepsal? Děkuji za případné rady...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Pokud jste neměl u předání výpovědi svědka, mohl by zaměstnavatel převzetí výpovědi zapřít. Ideální by bylo poslat výpověď znovu do datové schránky, nemáte-li tuto možnost, tak alespoň poštou na doručenku nebo doporučeně. A zajistěte si někoho, kdo by dosvědčil, že do obálky jste vložil skutečně výpověď, nikoli čistý papír.

hodnocení

4x

Nemáte-li datovou schránku, nemůžete do datovky zaměstnavatele poslat nic. Je to, jako byste neměl mobil a chtěl někomu poslat SMS.

Zaměstnavatel nepodepisuje výpověď, pouze potvrzuje převzetí. Ostatně převzetí jakéhokoli dokumentu (faktury, doporučeného dopisu...) nějakým způsobem potvrzuje. Záleží na tom, jak to má který zaměstnavatel zorganizované. Státní správa má např. podatelnu a na všechny došlé dokumenty dá razítko s datem dne doručení a s textem "Došlo dne...". Něco jako podatelnu mají nejspíš všechny velké a větší firmy, někdo je tam zodpovědný za evidenci došlé pošty.

V menších firmách přebírá poštu administrativa, sekretářka nebo možná sám šéf.

Nevím, jak je to u vás ve firmě, ale jestli jste přinesl výpověď přímo zaměstnavateli (majiteli firmy), bývalo by bylo lepší, kdybyste měl svoji kopii a na tu si nechal podepsat převzetí. Když jste to neudělal, jen jste nechal výpověď na stole a odešel, může se stát, že zaměstnavatel výpověď vyhodí (pokud se mu nehodí, abyste odešel) a pak se s Vámi začne soudit, že jste přestal docházet do práce, jen proto, aby Vám to "osladil". Může se Vám stát, že mu budete muset uhradit způsobenou škodu (zmařená zakázka, cokoli), protože nebudete schopen prokázat, že jste výpověď podal.

Doporučuji promluvit si o tom se zaměstnavatelem. Výpověď se při normálních vztazích nedává "jen tak", není to slušné. Vždycky by měl zaměstnavatel vědět, že přijde o zaměstnance, jaký to má důvod, a pokud možno to pochopit a přijmout. Ale kde nejsou normální vztahy a chybí v jednání slušnost, tam můžete čekat cokoli.

hodnocení

2x

Pokud nemáte žádné jiné potvrzení o převzetí, tak vám to klidně zapře. Nejde o podpis, ale o prokázané doručení.

hodnocení

2x

@jerryna - Nebo je problém, když to zaměstnavatel nepodepsal?
Ano, protože jak už bylo uvedeno, nemáte důkaz o tom, že jste výpověď podal. Nicméně pořád ještě máte čas - pošlete výpověď klasicky poštou, na doručenku. Nejlépe hned v pondělí, aby došla ještě do konce měsíce a lhůta vám běžela od 1. července.

ZP § 337 Doručování písemnosti určené zaměstnavateli zaměstnancem

(3) Doručení písemnosti určené zaměstnavateli je splněno, jakmile ji zaměstnavatel převzal. Jestliže zaměstnavatel odmítne převzít písemnost, neposkytne součinnost nebo jinak znemožní doručení písemnosti v místě sídla nebo v místě podnikání zaměstnavatele, považuje se písemnost za doručenou dnem, kdy k takové skutečnosti došlo.

jerryna
hodnocení

Takže pokud bych výpověď poslal do datové schránky, tak by byla platná ať jí zaměstnavatel podepíše nebo ne? Já jako obyčejný zaměstnanec mohu posílat dokumenty do DS svého zaměstnavatele odkud, pokud jí já sám nemám zřízenou?

19.06.21 14:25

Ano

jerryna
hodnocení

Zaměstnavatel samozřejmě ví, že chci odejít, výpověď jsem mu dal do ruky a ví i důvody proč odejít chci. Ještě před dvěma měsíci když jsem mu říkal, že bych potřeboval změnit práci, mi řekl, že nebude dělat problémy a chápe to a až jí najdu tak abych mu dal vědět. A teď otočil.

A je to. Vy nemáte důkaz, že jste výpověď podal, takže se jede dál.

jerryna
hodnocení

Takže v pondělí posílám doporučeně. Děkuji a doufám, že tohle už klapne a já budu moct v klidu začít v jiné práci...

Díky všem

No, pokud chcete ušetřit čas i peníze. Hoďte to dvojmo na papír a zaneste osobně. Jedno jim tam nechte a na jedno si nechte dát razítko a podpis s datem převzetí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]