Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povedu sestru k oltáři. Jak se chovat, co říkat?

Od: quentos® odpovědí: 7 změna:

Nikdy jsem na svatbě nebyl, tak budu celý nesvůj a asi to celý pokazím.

Nespletl jsem se, skutečně půjde o sestru (přeje si to).

Díky.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
Říkat nemusíte nic, přivedete ji jako úplně poslední a všichni se na vás budou dívat. Vpředu ji "předáte" ženichovi. Určitě vám předtím řekne, co a jak (zeptejte se jí).

ben®
hodnocení

7x

Dobrý den, bylo by dobré domluvit se se zbytkem rodiny, aby Vám držela krajní místo v přední lavici. Až provedete úkon, tak si tam půjdete k rodině sednout a bylo by hloupé, kdyby tam nebylo místo nebo by se všichni museli posouvat. Zdravím!

hodnocení

6x

Vedl mne taky bratr, protože rodiče mi brzy zemřeli. Jen sestru předáte ženichovi. Nic víc.

idanova*
hodnocení

5x

Zdravím. Jen bych připomněla, že nevěstu k oltáři povedete při své pravé ruce. To znamená, nabídnete své pravé rámě, do kterého se vaše sestra zavěsí, a tak ji dovedete špalírem svatebních hostů až k oddávajícímu "úředníkovi". Tam už bude stát ženich, kterému nevěstu předáte a půjdete si sednout mezi svatebčany. Pozor - nesplést strany. Ida

joudic*
hodnocení

4x
dostanete instrukce pred obradem od oddavajiciho, takze moc to resite

cikitsaka
hodnocení

0x

Jen málokdo dnes zná smysl a původ tohoto úkonu. Vychází z dharmašáster, staroindických zákoníků, podle nichž o ženu v mládí pečuje otec, v dospělosti manžel a ve stáří syn(ové). Otec nebo jeho zástupce (bratr či jiný mužský člen rodiny) ji tedy ženichovi předává do opatrování. Svatba patří mezi tzv. samskáry, obřady přechodu, důležité mezníky v životě člověka. V naší kultuře se jich už moc nedochovalo.

A přání štěstí novomanželům: svasti svasti svasti

Nebudete tam proto, abyste něco říkal. Vaším úkolem bude pouze bezpečně sestru dovést k oltáři, nic víc. Nabídnete jí rámě, aby měla ve vás oporu, kdyby klopýtla nebo z rozrušení omdlívala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]