Ahoj, poradí mi prosím někdo, kdo máte zkušenost trochu s pracovním úřadem a podporou? Přišla jsem se přihlásit na úřad práce 7.5.2021, donesla jsem vyplněnou žádost o přihlášení i o podporu. Paní mi hned arogantně a hnusně řekla, že já teda v žádném případě nárok na podporu nemám, ať to zrovna schovam. Byla jsem trošku vykulena, protože mám normálně odpracovaný rok. Ale řekla jsem si, že ona těm pravidlům asi rozumí víc než já a smířila se s tím, že ji tedy nedostanu. O pár dní později jsem tam přisla znovu ještě dodat nějaké papíry a milá paní po mně chtěla podepsat papír, že NECHCI podporu. Tak ji říkám ale počkejte, vy jste mi řekla, že nemám nárok na podporu? A ona že to teda v žádném případě nemám, ale musím to i tak podepsat. O pár dnů později telefon, že jejda, já se spletla, vy na tu podporu nakonec nárok máte. Takze jsem tam hned šla znovu donést teda další papíry a znovu tu žádost. Teď mi přišlo vyúčtování ,ale je tam uvedeno, že podpora se mi počítá až od 24.5, přitom já jsem prihlasena od 7.5. Říkám správně, že člověk má nárok na podporu hned ode dne, kdy na úřad práce nastoupí a je v evidenci? Došlo tu na pochybení u paní a ne moje.. A já díky ní přišla cca o 5 tisíc za ty dny. Myslíte, že s tím zpětně půjde ještě něco udělat? Nejradši bych se sbalila a došla si na úřad práce v jiném městě, protože to jejich chování.. Mám chuť brečet pokaždé, když tam jdu. Děkuji za zkušenosti a komentáře.
Zdá se mi,že jste asi byla někde jinde,ne na úřadu práce.Podporu musíte rozlišit,zda jde o podporu na živobytí,nebo o podporu na bydlení,nebo jinou.Pro každou tam máte k dispozici formuláře,ty vyplníte a úřad po vyhodnocení sdělí,zda máte nebo nemáte nárok.A hned uvažte,zda nemáte nárok na více podpor.Někdy si člověk neuvědomuje,na kolik podpor lidé berou peníze.
JABRAKA
petka18
Dobrý den, opravdu jsem byla na úřadu práce. Zažádala jsem o podporu v nezaměstnanosti. Na bydlení a ostatní věci si myslím, že nárok mít nebudu, pronájem je napsaný jen na přítele.
Pardon, ale to co popisujete absolutně neodpovídá tomu jak to na ÚP chodí. Když se jdete zaregistrovat podáte papíry v podstatě na podatelně, kde jen koukne co máte a nemáte, zkontroluje totožnost a řekne co ještě máte doložit. Zároveň vám naplánuje první schůzku se zprostředkovatelkou zaměstnání a paní přes podporu. Rozhodně vám tato osoba nesdělí, na co máte nárok nebo nemáte. Není k tomu kompetentní a v podstatě neodpoví ani na moc dotazů. Je to v podstatě jen "sekretářka" co přebere doklady pro práci jiných kolegů. O přiznání podpory se rozhoduje někde "výš" a toto rozhodnutí pak obdržíte v papírové podobě na první schůzce "v kanceláři". Tedy pokud chcete skutečně poradit ohledně podpory zkuste napsat jak to opravdu bylo, byť jste třeba někde sama pochybila, může to jít ještě napravit. Ale nevěřím, že to na úřadě proběhlo takto, protože takto pracák prostě nefunguje. Je to asi jako kdyby vám baba na podatelně na katastru koukala do papírů a řekla, že vám na základě téhle smlouvy vlastnické právo nepřevedou.
petka18
Dobrý den, opravdu jsem byla na úřadu práce. Bydlím v malém meste a my se vždy dostaneme pouze do kanceláře k této paní, která si od nás přebere dokumenty a popřípadě řekne, co vše od nás ještě potřebuje. Přinesla jsem ji žádost o přihlášení na UP a žádost o podporu v nezaměstnanosti, tu první si ode mě vzala a uvedla mě do evidence, ale s papírem ohledně podpory mě poslala pryč, koukala tam do počítače na moje údaje a tvrdila, že na ni nárok nemám. Nicméně jsem zjistila, že paní je na UP nová a očividně tomu vůbec nerozumí. Ale opravdu to u nás takto funguje. Každopádně máte pravdu, že by si měla papír převzít a zkusit ho poslat někam výš a nerozhodovat o tom ona,ještě když tomu nerozumí. Nicméně všude zatím slyším jen, že má člověk nárok na podporu v nezaměstnanosti od prvního dne, kdy je v evidenci uchazečů o zaměstnání. Takže tam znovu půjdu a budu se modlit, že mi uznaji datum prichodu a že by peníze mohly přijít za celou moji evidenci na UP. Ale opravdu vám nelzu, takto to přesně proběhlo, nemám duvod si vymyslet, když potřebuji poradit. Teď už vím, že jsem hloupá, že jsem ji věřila, ale myslela jsem si, že tomu paní rozumí a že to tam vše v PC vidí.
molly
Na podporu od prvního dne máte nárok pokud se zaregistrujete a přihlásíte se o podporu do 3 dnů od ukončení PP. Pokud je z vaší strany vše v pořádku a zaregistrovaná jste byla skutečně do 3 dnů tak se zkuste obrátit "výš". Já třeba spadám pod Plzeň sever a pracák mám ten "hlavní" - krajské pracoviště nebo co to je, ale třeba tahle malá kancelář u nás funguje třeba ve městě Manětín, což je taky taková malá díra. Tam se zřejmě člověk výš nedovolá, ale Manětín spadá pod Plzeň sever a tedy nějaký nadřízený, vedoucí odboru, bude jistě na tom "velkém" pracovišti ve městě. Tedy bych to zkusila tam a ne u vás. Mně poslali pozdě podporu, prostě jsem nějak vypadla při vyplatach a paní vedoucí byla ochotna a na mail reagovala velmi rychle. Pak jsme si i volaly a fakt se snažila pomoci. Pokud jste zaevidovaná do těch 3 dnů tak bych tvrdila že je přece nesmysl abych si o podporu k témuž datu nežádala a odvolávala se na to, že pochybením úřednice nemůžu přijít o peníze. Jestli to bude co k čemu nevím...
Zdravím. Podle mne paní na úřadu udělala chybu. Pokud Vám byla podpora v nezaměstnanosti přiznána, tak by opravdu měla být přiznána ode dne, kdy jste se zaregistrovala na ÚP. Vůbec se nebojte ozvat se, ať Vám to zprostředkovatelka vysvětlí. Chybu může udělat každý, ale měla by jí i přiznat a dát věc do pořádku.
doplněno 16.06.21 23:02:
Není zač a potom nám dejte vědět jak to dopadlo, díky!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.