Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedodržení smlouvy - penále

Od: lolinka* odpovědí: 7 změna:
omlouvám se,právě jsem se zaregistrivala a moc se na těchto stránkách zatím neorientuji...
scháním radu od někoho kdo tomu trochu rozumí...jedná se o nedodržení smlouvy ze strany klienta (konkr.včasné nezaplacení- zpozdily se o 1 rok ). Zajímalo by mne,co já mohu žádat jako spozdné...
jejich chování není příliš vstřícné,prý se dá lidsky domluvit,ale řešení mi nenabídli. Žádám Vás o radu,či odkaz na někoho jiného...předem velice děkuji... LOLINKA

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Dostala-li jsi nakonec zaplaceno, buď ráda a zapomeň. To je nejlepší způsob, jak se s tím srovnáš a příště si dej větší pozor. Žádat můžeš půl promile denně z dlužné částky jako úrok z prodlení ovšem zda se ti to podaří získat už je jiná věc. Obrať se na právníka, potažmo na soud, ale je to nadlouho a výsledek nejistý - viz například mediálně známý případ JUDr. Altnera, na němž je vidět, že smlouvy netřeba dodržovat
Prostě máš-li svoje peníze, gratuluj si. Mohlo to dopadnout hůř. Žijeme v České republice. Já samozřejmě vím, že to není v pořádku. Ale je to tak.
Hezký den.

hodnocení

0x
Pokud bylo penále ve smlouvě tak to je jednodušší,ale pokud to ve smlouvě nebylo tak je to jak řiká AL

hawatt*
hodnocení

0x

nemohu souhlasit s předchozími.

Podle § 517 odst.2 občanského zákona lze požadovat úrok z prodlení, který je určen v nařízení vlády č. 142/1994 Sb. Zákon + nařízení přesně říká toto:

Zákon

Jde-li o prodlení s plněním peněžitého dluhu, má věřitel právo požadovat od dlužníka vedle plnění úroky z prodlení, není-li podle tohoto zákona povinen platit poplatek z prodlení; výši úroků z prodlení a poplatku z prodlení stanoví prováděcí předpis

Nařízení

Výše úroků z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o sedm procentních bodů. V každém kalendářním pololetí, v němž trvá prodlení dlužníka, je výše úroků z prodlení závislá na výši repo sazby stanovené Českou národní bankou a platné pro první den příslušného kalendářního pololetí.

al*

Souhlas, mýlil jsem se, vím o tomhle znění, ale nehledal jsem ho. Díky za něj. BTW mohl by ses tu ukázat častěji? Přece jenom jsme tu většinou právní laici. Pravda, není to placená služba a ty jsi pravděpodobně právník...?
Hezký den.

hawatt*

no jsem, no - někdo to dělat musí *hi*

o peníze nejde... jde o čas..., kdybych chtěl rejžovat, asi bych sem nechodil, ne? *smich*

al bunda*
Já vím, že jde o čas a Tvůj přístup je mi sympatický. Ukaž se častěji.
Díky.
Hezký den.
mil®
Souhlasím s Alem. Jseš dost velkej přínos na Poraďte. Ale čas je sviňa. Choď jsem častejc a rád. Dík. *klik*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]