Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo poradit, jak vydržet s rodiči? Je dost těžké s nimi vydržet, mají problémy ve vztahu mezi sebou a nic neřeší, pak si vše vylívají na mě. Na venek vůči cizím lidem je to pravý opak, to jsou oba nejmilejší lidé na světě. Je mi 41 let a především matka se chová, jako by mi bylo 5 let a chce mít nade mnou pořád kontrolu (když jí něco slušně řeknu, nepřipustí, že by něco takového dělala). Podobně se chová i k otci (jak k malému dítěti), kterého nic nezajímá. Je jim oběma přes 70 let a bydlím s nimi v jednom domě, ikdyž každý platíme svůj nájem. Otec se ke všemu staví způsobem, že nic neřeší a vždy všechno jen naslibuje a pak dělá, že na to zapoměl a nebo vše donekonečna odkládá a matka ho pak jen omlouvá, ale je vidět, že toho má s ním už také dost, ale nejsou schopni se pořádně domluvit a většinou vše skončí hádáním, otec se naštve a je pořád protivný a nebo se o všem baví stylem, že si dělá legrácky, místo aby něco řešil. Do těchto debat se nezapojuji, nemá to smysl, protože by se stejně urazili, kdyby jim člověk něco řekl a na nějaké domluvy s nimi nelze ani pomyslet. S kým jsem o tom mluvila (i s odborníky), řekl ať se odstěhuji nebo si jich alespoň nevšímám (odstěhovat se nemohu, neutáhla bych finančně bydlení). Před časem jsem jen bydlela rok bez nich s přítelem, bylo to vše lepší. Pak jsem se vrátila zpět, chvíli se chovali lépe, ale po čase se vše vrátilo k této nepříjemné situaci. Abych s nimi vydržela, udělám vše, o co mě požádají a většinou také to, co vidím, že by jsme se toho nedočkali např. ze strany otce, do čeho se mu nechce(většinou dělá jen to, co ho baví ). Oba chtějí mít také vždy ve všem navrch nade mnou. Děkuji za případné rady, neznama.
@neznama - matka se chová, jako by mi bylo 5 let a chce mít nade mnou pořád kontrolu
A čemu se divíte, když se jako malé dítě chováte? Jste na rodičích závislá - "odstěhovat se nemohu, neutáhla bych finančně bydlení" - a oni to vědí. Otec na tom s tou závislostí bude podobně - "matka ho pak jen omlouvá", což je taky postoj rodič-dítě, ne rovnoprávně partnerský (ale tam už je to částečně omluvitelné věkem).
Spíš bych politovala vaši maminku - má doma dvě "děti", které jí moc radosti nedělají, ale aspoň jednoho by se "zbavit" mohla. Opravdu se nemůžete odstěhovat?
Dobrý den, děkuji za odpověď. Mám invalidní důchod necelých 5 000,-, s tím bych v dnešní době opravdu nevyžila a navíc mi stačil návrat po roce s partnerem v jakém stavu rodiče byli, sami by spolu nevydrželi. Starám se o sebe, co to jde, nepiji, nekouřím. Matku tato kontrola vyloženě těší. neznama
Dobrý den. Jediná možnost je ta, kterou Vám radí i odborníci. Odstěhovat se, stát se samostatnou a soběstačnou. Rodiče mezi sebou mají vztah takový jaký mají a s tím holt nic nenaděláte. Je to jejich věc a oni jsou zvyklí vydržet spolu i přes své nálady a neduhy...Vy píšete, že pobíráte invalidní důchod. Jistě můžete i pracovat v rozumné míře a s ohledem na své zdraví. Kdo chce hledá způsoby..Nemusíte být pod dohledem rodičů, je to jen Vaše volba. Žijte si svůj život a rodičům buďte nápomocná, když to budou potřebovat, v rozumné míře. Zaměřte se hlavně na sebe, na svůj život a jejich vztah neřešte. Vy se ptáte jak vydržet s rodiči a rodiče by se zde možná zeptali jak vydržet s dospělou, nesoběstačnou dcerou. Je to náročná situace pro vás pro všechny. A bez vzájemného respektu a tolerantnosti to prostě nebude dělat dobrotu nikdy.
Dobrý dotaz - jak vydržet s rodiči? Hmm - Jak vydržet s dcerou, která pobírá 1. st. ID (odhad při 5000,-Kč) a odmítá pracovat, visí rodičům na krku?
Při 1. i 2. stupni ID se MUSÍ pracovat, aby byl nárok na starobní důchod.
Dobrý den, děkuji za odpověď. Neodmítám pracovat, já pracuji (za plat rovný mému invalidnímu důchodu) a z něj kupuji jídlo apod. rodičům. neznama
Tak pardon, když pracujete. Ale nechápu, když máte 5 tis důchodu + 5 tis si vyděláte, tak proč si nenajdete bydlení pro sebe? Jak můžete tvrdit, že samostatné bydlení byste neutáhla zvláště, když doma také platíte nájem? Rodičům jídlo kupovat nemusíte, ti mají své důchody. Prostě bydlení s rodiči vám vyhovuje. Tak alespoň se nepleťte do jejich života, roky na to máte být samostatná.
id víte jaké jsou momentálně ceny za pronájem bytu? U nás v malém městě 1+1 minimálně 6 tisíc spíše 7 s energiemi. A z těch 3tisíc co jí zbyde nemá šanci vše poplatit. I když neznám její výdaje..
@dexolus - a víte, že existují různé sociální dávky třeba na bydlení, pokud bude mít tazatelka smlouvu napsanou na sebe
Byla bych taky pro odstěhování. Když to nejde s rodiči, zkusit to jinde. Píšete, že si i u rodičů platíte sama svůj nájem. Tak co by se stalo? Platila byste ho jinde. Jste už dost stará na to, abyste mohla o sobě rozhodovat sama.
Oni jsou už také v letech, třeba by chtěli mít větší klid a být sami. Proto se k Vám nechovají hezky. Chybu jste udělala, že jste se po roce bydlení jinde zase vracela. Jednou už bylo vyřešeno, proč jste to zase zbořila?
Jinak píšete o Vašem partnerovi. Když odejdete i s ním, ve dvou všechno zvládnate, i finančně /jeho příjem + Váš ID + Váš příjem/. A budete mít klid. Jaga.
Dobrý den, rodiče se ke mě chovali takto celý život, nejen teď ve stáří, ikdyž nechápu, proč - nikdy jsem jim nic neudělala. S partnerem už nejsem, jen nasliboval a pak odešel a já bych bývala zůstala sama ve velkém domě, který bylo nutné částečně také rekonstruovat. Musela jsem odejít. neznama
Rodiče mají roky, ale evidentně ještě život zvládají.
Je to jejich život, nezasahovala bych jim do něj.
Rodiče mají svoje důchody, dáváte nějakou tisícovku na nájem a energie, navíc platíte jídlo, moc Vám asi nezbyde, ale nevíme všechno, třeba matka pro Vás i vaří, potom je to ale v pořádku. To víte sama nejlépe.
Zvážila bych jinou, lépe placenou práci práci, pokud je možnost. Další řešení by mohlo být - hledejte si nového přítele a odstěhujte se k němu, zřejmě už s minulým nejste.
Rodiče Vás sráží, postavte se na vlastní nohy.
Nemáte odpovědnost za jejich život, zřejmě si na takový zvykli.
Pokud je dům větší, jednou stejně přijde doba, kdy se bude muset prodat, nezvládnete údržbu, poplatky. Nebo tam vzít podnájemníka. Řešte to dřív, než bude pozdě.
Mám pouze jednu radu, najít si vlastní bydlení, jakéholiv, tř.i podnájem a fofrem se odstěhovat.
@neznama - pracuji (za plat rovný mému invalidnímu důchodu)
Minimální mzda pro letošní rok je 15 200 Kč za měsíc, resp. 90,50 Kč za hodinu mpsv.cz/... Takže buď nepracujete na plný úvazek - proč? - nebo neříkáte všechno.
Dobrý den, s mým postižením velice těžko hledám pracovní uplatnění - mám epilepsii. I přesto pracuji nejvíc, co to jde. Po poplacení nutných věcí každý měsíc mi nezbyde téměř nic. neznama
Kdo chce hůedá způsoby, kdo NECHCE, hledá důvody proč to nejde.
Máte příjen 10tis., víte kolik důchodců žije v nájmu a má nižší příjem než vy? Popište nám, za co 10tis utratí jedna osoba. Třeba najdeme chybu v hospodaření a vy si to srovnáte v hlavě a budete hledat garsonku. Vy na to máte, abyste žila samostatatně. Váš příjem + nějaké soc. dávky a problém je vyřešen.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.