Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chci kupovat chatu a vzhledem k nižší ceně to prodávající chce prodat napřímo, což vítám, protože ušetřím za provize, ale jedna věc mi není jasná a sice jak se v takovým případě řeší platba (napřímo, bez notářské úschovy). Je jasné, že ve smlouvě bude něco ve stylu: "smlouva nabývá platnosti uhrazením plné kupní ceny na účet prodávajícího", když pak ale půjdu s tou kupní smlouvou na katastr, tak jak oni poznají, že jsem to skutečně uhradil a ta smlouva je tím pádem platná?
"Katastr zadna kupni smlouva nezajima, ten zapise na zaklade kupni smlouvy a navrhu na vklad." Uz prvni veta sama o sobe je protimluv jak blazen. Soude podle toho, kolik je na internetu vzoru smlouv s platbou bez uschovy, tak se jedna evidentne o dosti casty zpusob platby. Evidentne o tom nic nevite a jak se zda, tak jste nikdy zadnou nemovitost nekupoval. Budu rad, kdyz poradi nekdo, kdo o tom neco vi.
Asi jsem také blbá, ale do platby za dům "bez úschovy" bych nešla. Tak moc blbá zase nejsem.
Někdo holt chce ušetřit, ať to stojí, co to stojí.
A kolik jste kupovala v zivote nemovitosti? S vasim rozhazovacnym pristupem asi moc ne. Ale hlavne ze nejste moc blba A mimochodem, nejedna se o dum za miliony, ale chatu za statisice a to je dost velky rozdil, chapeme?
Opravdu je to bez advokátní, bankovní nebo notářské úschovy nebezpečné. Na katastru nemusí vklad dokončit a co pak? Peníze mít nebudete a nemovitost taky ne, a pokud bude prodávající "hajzl", pak jedno nebo druhé uvidíte po drahých soudních tahanicích po několika letech. Při převodu nemovitosti to není jen "na, tu máš a dej prachy a je to vyřízeno" - je tam mnoho specifik, které spolu nemusí souhlasit a pak nastává problém, a tento problém řeší úschova.
Určitě stačí, aby Vám úschovní a kupní smlouvu sepsal advokát, protože právní úkon je stejný jako notářský, jen notářský si účtuje klidně i o desítky tisíc více (záleží, co, jak a kde kupujete). Mimochodem, pokud kupní smlouva nebude "právnicky" správně sepsaná, mohl by s tím katastr mít problém taky a pak řešíte další vklady za další tisíce a bla bla. Advokátovi dáte pár tisíc a je vystaráno a zařídí za Vás i převod. Katastr jinak kupní smlouva zajímá, to je pro převod vlastníka.
Já si to spočítal: dám návrh na vklad práva do katastru (2000kč), advokát za sepsání smluv a úschovu 5000kč. Další 2000kč je převod vlastníka (řeší advokát po načerpání peněz do úschovy). Tohle bych udělal, i kdybych nemovitost kupoval za 200.000kč, protože i tyhle peníze bolí. Pokud už kupuju nemovitost, tak těch pár tisíc mě opravdu nezabije a ještě to bude bez rizika, než pak řešit soudy a promrhat na tom mnohem víc. I v rodině bych to tak udělal.
Teoreticky můžete koupit chatu a řešit to jen s prodejcem. Ale obávám se, že to nezvládnete, již podle toho co píšete:
"smlouva nabývá platnosti uhrazením plné kupní ceny na účet prodávajícího"*** to je přeci špatně, smlouva se stává platnou podpisem.
Na katastr se nechodí se smlouvou, ale s Návrh na vklad práva do katastru nemovitostí.
Páč převod chaty se řeší přepisem, (vklad práva do katastru) nikoliv kupní smlouvou.
Pro tento účel nabízejí některé banky t. zv. jistotní účet. Na něj kupující složí kupní cenu. Banka peníze uvolní prodávajícímu až po provedení vkladu do KN. Neexistuje nic levnějšího a bezpečnějšího. Když víte, že máte smlouvu v pořádku, tak k převodu žádnou realitku, advokáta ani notáře nepotřebujete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.