Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si spořit na důchod?

Od: zdepapepa* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, je mi 30 let. Zatím si na důchod nijak nespořím. Nyní mám možnost mít od mého zaměstnavatele měsiční příspěvek k penzijnímu připojištění ve výši 1150 kč + sám bych si chtěl v podobné výši tedy 1150 kč, také ze svého přispívat. Máte tip jaký produkt (popřípadě můžete napsat i konkrétni firmu) by byl pro mě nejvýhodnější na samotný důchod? Díky za každý tip

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Spořit si u nás v hotovosti s perspektivou 35-40 let je reklamou propagpvaná blbost. Za tu dobu peníze ztratí 80-90% své hodnoty. Stačí se podívat do historie. Pro stáří se člověk musí průběžně zajišťovat v takových komoditách, které na hodnotě neztrácejí . Využití nabídky zaměstnavatele by bylo asi dobré, ale nestrkat do toho další vlastní peníze.

kare
hodnocení

3x
V první řadě je nutné si uvědomit, že inflace v ČR je kolem 3%.
Berte na to ohled při výběru produktů. :)
Skutečná je daleko daleko vyšší!

hodnocení

2x

Pokud vám zaměstnavatel hodlá přispívat, berte to všemi deseti. Ovšem váš příspěvek by měl být maximálně 1000, pak už z toho nic nemáte. Maximálně odečet z daní.

hodnocení

0x
Investovat. S takovým časovým horizontem je to správná volba. Pokud tomu nerozumíte, mrkňete na indigo od patrie a nemusíte se o nic starat.

stir, koukla jsem na to indigo. Píšou tam, že poplatek je 1% ročně. Nevím jaké jsou výnosy, ale napadá mne jestli nezaplatím víc tím poplatkem než kolik vydělám. Můžete mi prosím dát příklad. Děkuji.

Takovýchto nabídek je na trhu obrovské množství. Osobně bych nikdy nesvěřil své peníze nikomu, kdo by mi smluvně nezajistil minimální výnos.

m123 ano poplatek 1%ročně z investované částky, strhává se měsíčně podíl. Výnos záleží dle míry rizika, jaké si nastavíte. Já mám to nejvyšší 90% akcie, zbytek fond, nižší riziko má zastoupení více ve fondech, samozřejmě na úkor vynosu. U dlouhodobého investování je riziko obecně nízké. Za loňský rok byl výnos u vysokého rizika cca 17-18%. Já si do akcií investuju normálně sám a indigo jsem si založil jen ze zvědavosti a za 4 měsíce mám téměř 7,5%zisk plus ještě 500 odměna. Mám tuším 9 ETF burzovne obchodovanych fondů zaměřených na různé odvětví a každý fond má X zástupců, takže diverzifikace je vysoká. Navíc se portfolio několikrát ročně upravuje dle výkonnosti různých odvětví, takže i přes 1% poplatek to dává smysl. Investovat můžete prakticky od stovky výše, umí obchodovat i frakce, takže není nutné kupovat celé jedno ETF což vy ani neovlivnite. Obchodní den je středa, ale samozřejmě burza jede denně, jen indigo si poskládá peníze od investorů a investuje jednou týdně ve středu. Výběr peněz taktéž, protože pokud chcete peníze vybrat, ve středu odprodaji část nebo celé, dle toho, kolik chcete vybrat zpět.
Hlada tak Patria je především broker. Můžete si u nich otevřít účet a obchodovat přímo, sám, se svým přístupem a nést si své riziko. Indigo je především pro lidi, kteří tomu nerozumí, nemají čas sledovat vývoj ve světě nebo ve své firmě, kam investovali a nemusí se o nic starat. Bohužel takový produkt, který je se zárukou výnosu neexistuje, tedy aspoň já o něm nevím. Takhle si hlídám svých pár firem, u kterých znám ziskovost, výhled, znám výši dividendy letos a předběžně na dva roky dopředu a jelikož reinvestuju, využívám složeného úročení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]