Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní volno na den darování krve nebo plasmy

Od: fia® odpovědí: 2 změna:
Zdravím. Je tu prosím někdo kdo chodíte darovat krev nebo plasmu zadarmo a pracujete na směny? Vím že ze zákona má zaměstnavatel povinnost na tento den poskytnout pracovní volno s náhradou mzdy ve výši průměrného platu. Manžel pracuje od pondělí do pátku na 8h a vždy má ten den kdy datuje plasmu proplacený. Ale jak je to máte v případě směn když vám třeba na pracovní den vychází volno? Já pracuji od středy do soboty 10h. Ve středu jsem byla darovat plasmu s tím že mi bude tento den proplacen. Ale, zaměstnavatel mi to udělal tak že mi proplatil polovinu dne jako návštěvu doktora a druhou polovinu mi dali neplacené volno. Když jsem zmínila že ze zákona má být hrazen celý den, bylo mi řečeno že ne u nich, že na plasmu si můžu jít ve svém volnu. Přijde mi to nefér, abych si plýtvala své volno, jezdím darovat 100 km daleko tak mi z volna nic moc nezbyde. Nechodím darovat za peníze ale zadarmo, člověk chce pomoci zdravotnictví, a zaměstnavatel mě potrestá tím že mi sebere peníze? Navíc mi bylo řečeno že mi to ještě jednou omluví, že nechtějí rozdávat "áčka", ale příště už mi to nemusí být omluveno. To mi docela naštvalo. Přitom jsem jim dnesla papír z transfuzky, kde je kromě data darování, také info pro zaměstnavatele, že má poskytnout 24 hodin pracovní volno s náhradou mzdy.
Má zaměstnavatel pravdu, že se jich ten zákon netýká pokud mám jiný pracovní den vono? Nebo se nemám nechat odbýt?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jsem dárcem přes dvacet let, pracuji ale v klasické pracovní době, takže nemohu odpovědět z osobní zkušenosti.

Český červený kříž na svých stránkách přímo odkazuje na tento článek: praceamzda.cz/...

Zdá se, že v případě směnného provozu, obzvlášť tzv dlouhý/krátký týden. Může zaměstnavatel požadovat, abyste darovala ve volné dny.

hodnocení

0x
Ano. My dostali pokyn abysme darovat chodili na volno. Zamestnavatel by mi to zaplatil akorát v případě, že mi trasfůzka zavolá, že mě nutně potřebuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]