Nejste přihlášen/a.
Mám takovou složitější otázku. Můj pracovní poměr skončil 5.1.2010, potom jsem byl 3 měsíce na ÚP. Začal jsem podnikat, ale jelikož se to nevyplácí tak bych zkončil a zatím šel znova na ÚP. A teď by mě zajímalo z čeho se mi bude počítat opdpora. Běžně se počítá z příjmu posledního čtvrtletí, jenže já jsem podnikal a DP jsem samozřejmě ještě nepodával. Bude se mi to tedy počítat z té podpory? nebo znova z posledního zaměstnání?
Pokud někdo ví tak prosím poraďte
Možná budu psát blbosti ale mám dojem, že nárok na podporu má ten ,co odpracoval min 1 rok nebo ten co byl na UP a alespoň 6 měsíců pracoval. Ale měl by si mít nárok na min 2 měsíce podpory z minulého zaměstnání ,jelikož si vyčerpal jen 3 měsíce podpůrčí doby v nezaměstnanosti z 5 měsíců možných. Pokud ti je přes 50 let tak možná i více.
Držim palce.
Podpora se počítá z vyměřovacích základů, které jste přiznal pro odvod důchodového pojištění. Přečtěte si zákon č. 435/2004 o zaměstnanosti § 39 a další, dozvíte se, i jestli máte nárok na podporu.
doplněno 10.06.10 18:37:Vaše otázka není složitá, ale bylo by složité přepisovat znění zákona do srozumitelné formy a pokud možno nezapomenout na žádnou variantu, přičemž Vy žádné podrobnosti nezmiňujete, nebylo by se tedy čeho chytit.
Nechápu:
(2) Skutečnosti rozhodné pro přiznání a poskytování podpory v nezaměstnanosti je uchazeč o zaměstnání povinen doložit, a to například evidenčním listem důchodového pojištění, potvrzením o zaměstnání, potvrzením o výši průměrného výdělku, dokladem o výkonu jiné výdělečné činnosti, u osoby samostatně výdělečně činné potvrzením o době trvání účasti na důchodovém pojištění a o vyměřovacím základu pro pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti; změny těchto skutečností je povinen písemně oznámit úřadu práce nejpozději do 8 kalendářních dnů.
Prostě by se to mělo počítat z mého příjmu z podnikání , ale jaký příjem jsem měl se dovím až po podání daňového přiznání. a podle toho mi i dopočítají doplatek na zdravotním a sociálním pojištění... ale do té doby mám poslední doklad o výdělku z předchozího zaměstnání, které skončilo před půl rokem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.