Nejste přihlášen/a.
Ahoj, ve čtvrtek a v pátek mám školení v Praze. Hotel mám v centru hned vedle budovy, kde se budu školit. Ve čtvrtek ráno bych rád někde nechal auto a v pátek v podvečer bych si ho vyzvedl. Nevím teď, kde nejlépe to auto zaparkovat. Dříve jsem ho nechával na sídlišti na kraji Prahy (poblíž stanice Luka tuším), ale pak přišla pokuta... Napadá mě nechat to v klidu na Zličině na velkém parkovišti. Nebo má někdo lepší nápad?
Ten hotel nemá svoje parkoviště? Jako jeho zákazník byste tam měl mít parkování zdarma. Téměř celá Praha (až na pár výjimek v okrajových čtvrtích) má modrou parkovací zónu, případně placená parkoviště. Dvoudenní parkování na placeném parkovišti Vás přijde poměrně draho (ceník hledat nebudu) a neoprávněné parkování v modré zóně asi ještě dráž.
Podívejte se na mapy na seznamu, modré, fialové a oranžové zóny tam jsou zobrazeny, včetně ceny za hodinu parkování. Kde zóna není a není tam zákaz stání, stát můžete. Modré zóny bývají u stanic metra, protože přespolní se dovalil ráno do Prahy, odstavil auto a skočil na metro a místní neměl kde parkovat. Že modré zóny znepříjemňují život i rodilým pražanům, o tom se už nikde nepíše.
Zrovna ze Zličína bych do centra jet nechtěla, navíc snažit se odstavit auto na sídlišti je prostě blbost, sídliště jsou přeplněná. Ale v Modřanech podél Vltavy se stále zaparkovat dá, místa hodně, zóny žádné a tramvaj vede do centra. Taková ulice Mezi Vodami, U Kempinku, Vltavanů u Branického nádraží, pak už je to cyklostezka se zákazem vjezdu, takže koukat spíš na značky, než slepě poslouchat navigaci, tam se dá všude v klidu zaparkovat. Vím to, bydlím nedaleko, jezdím tam.
Nechápu argument, že cestou autem ušetřím oproti veřejné dopravě hodinu času, který mohu nějak využít... jak? Po 2 - 3 hodinové jízdě autem bez přestávky přijedete na místo a další hodinu se z toho tak akorát regenerujete/popíjíte kafíčko/prožvaníte. Řízení auta je jedna z nejnáročnějších činností, co člověk může dělat. Toto si většina lidí bohužel neuvědomuje. Většina lidí si myslí, že je to brnkačka, protože řídí levou zadní. Zkuste si doma sednout na 3 hodiny na jedno místo, 3 hodiny se nehýbat a koncentrovat svůj pohled na jedno místo. A to bude sezení bez stresu, bez nadýchání smradu z auta apod. A ještě k argumentu ceny. Ano, veřejná doprava se zdá drahá, ale... většina lidí počítá u auta jen cenu benzinu (např. 2,50/km), ale co ten zbytek? Kdybyste započetli všechno, zjistíte, že jste na 20 kč/km.
Nemůžete srovnávat aktivní jízdu se sezením a koukáním na jedno místo. Nicnedělání unaví, ovšem řízení není nicnedělání, řízení auta je zábava. Když to srovnám, jiný požitek je z jízdy na kole a z jiný na rotopedu. Na rotopedu jste znuděn po pár minutách, na kole jezdíte hodiny a je to paráda. I když na obojím se šlape stejně, tělo a mozek to vnímá jinak. Venku vnímá rychlost a dynamiku pohybu, okolí se mění, čerstvý vzduch a příroda, nedá se to srovnat s rotopedem.
Mně osobně tedy mnohem víc unaví cestovat jako pasažér v prostředku hromadné dopravy, než jako řidič. A po 2-3 hodinách řízení fakt nevylezu zničená a nekoukám hodinu do blba a nepopíjím kafíčko, ale dělém to, proč jsem na dané místo přijela. Jdu na výlet, ubytovat se, vybaluju věci. Manžel dokonce miluje dálkové jízdy kolem 1000km.
Než parkovat někde na okraji a jet tam za 32 MHD, nabízí se otázka - musíte jet do Prahy autem? Pokud je to odněkud, kde je špatná dostupnost nebo byste se domů nedostal, tak to pak jo. Už jsem se setkal s tím, že Brňák řešil parkování v Praze a přitom z Brna autem do Prahy je nesmysl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.