Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
jsem čerstvě po škole a nově ve světě HPP. Jsem aktuálně v druhém měsíci zkušební doby a mám otázku. Zatím jsme v práci probírali jen lékaře a dovolenou. Jak se řeší situace, kdy opravdu musíte někam jít v době Vaší směny a není to lékař? Dá se vzít nějaké neplacené volno, nebo se na to vybírá dovolená? Kor ve zkušební době? Tam prý není nárok na žádné osobní volno. Zítra kolem jedné si musím vyzvednout auto v servisu, žiju sám, takže na nějaké situace není zbytí, než si to zařídit a já se hned v druhém měsíci nechci vyptávat vedoucí, na která volna mám nárok, tak doufám, že mi někdo poradí. Předem děkuji za odpovědi a mějte se fajn.
@anonymnidotaz - Jak se řeší situace, kdy opravdu musíte někam jít v době Vaší směny a není to lékař?
Doporučuji alespoň nahlédnout do ZP § 191 a násl. a Nař. vlády č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci zakonyprolidi.cz/...
Není pravda, že ve zkušební době "není nárok na žádné osobní volno" , ale přece jen je to složitější. Nezbývá, než zkusit se dohodnout s nadřízeným (navrhněte napracování nebo neplacené volno), případně si zařídit v servisu jiný čas.
Jen bych doplnila k té dovolené - sice platí
ZP § 217
(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.
ale to neznamená "vezmu si dovolenou"- čerpání určuje zaměstnavatel, takže je to zase jen na případné domluvě.
Vše je o dohodě. V 99 % se lze dohodnout na např. změně směny popř. na napracování zameškané doby. Není člověk živ jen prací a jsou i jiné záležitosti jako oprava věci, návštěva notáře atd. To by nikdo nemohl nikdy nikam jít si něco zařídit, což je pitomost. Pokud by zaměstnavatel nedovolil osobní volno, tak mu zamávejte a běžte pryč. Po čase by to bylo stejné a nevolnictví už nějaké to století je zrušeno. Také mi to bývalý zaměstnavatel zakazoval a když jsem nemohl ani k zubaři, poslal jsem ho docela na tvrdo do ..dele, dal výpověď a byl hned klid.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.