Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat co dělat, když mám půjčku Cetelem na auto a pravidelně splácím, ale momentálně bych z nouze potřeboval auto prodat. Prosím Vás o informaci jak nejlépe postupovat a jak je možné auto odprodat a třeba jestli je tento úvěr převoditelný na jiného majitele apod. nebo jiné řešení.Děkuji Vám všem moc za pomoc v řešení pro mně velmi zapeklité situace. Pavel, Berounsko
1) Je auto Vaše?
To zjistíte tak, že v technickém průkazu vozidla jste napsán pouze Vy.
Pokud je auto Vaše, tak Vás nic neomezuje v prodeji ad. 3), ale musíte vyřešit jen tu půjčku - viz 2)
Pokud tam je napsán někdo jiný (např. to bývají leasingové společnosti), pak byste tam mohl být napsán jako provozovatel. Prodej není možný, protože auto není Vaše, ale u leasingu lze dohodnout převod - převzetí jiným člověkem. Píšete ale o půjčce, takže leasing vynechám.
2) Půjčka Cetelem - máte nepochybně uzavřenou smlouvu, v ní by mělo být uvedeno jak a kdy je možné vypovědět nebo převést na jiného. Na rozdíl od leasingu si myslím, že půjčka je méně výhodná, takže dobrovolně by ji nikdo nepřevzal, resp. Cetelem by asi navrhlo řešení - vy splatíte půjčku z toho co si od Cetelem půjčí nový majitel. Záleží na podmínkách splacení celého úvěru, ale tato možnost je určitě zachována.
3) Jak nejlépe postupovat při prodeji?
- zjistit si kdo vlastní auto - najít a prostudovat technický průkaz,
- najít smlouvu a prostudovat jak je to se splacením celé částky či převzetí úvěru, pokud není uvedeno, zeptat se přímo Cetelem
- zjistit kolik ještě musíte splatit,
- najít kupce auta - pokud nabídne více nežli musíte splatit, tak ještě vyděláte,
- pokud kupec nemá peníze, můžete mu nabídnout, ať si vezme půjčku od Cetelem, to ale nemusí chtít využít ...
Děkuji Vám za odpověď...majitelem auta jsem já a půjčka je teda cetelem...budu postupovat pravděpodobně podle ad.3...
Jde o to že úroky jsou vysoké a auto ztratilo na hodnotě..tak pravděpodobně ať to vezmu jakkoliv tak budu doplácet víc ...auto zřejmě neprodám za lepší cenu...vydělat se na tom nedá..
Ale to už je asi život..ikdyž posr...
Děkuji..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.