Dobrý den, rád bych směnil byt za pozemek. Jak je to v tomto případě s daní? Pokud chápu správně doplácím 15% daň z rozdílu ceny nabité nemovitosti vůči té prodané? Jak určit správně cenu obou nemovitostí?
Pokud máš nemovitost déle než pět let a nebo z dědictví, neplatíš žádný daně. Určit správně cenu obou nemovitostí je trochu problém. Buď odhadce, nebo se prostě domluvíte. Já chci za to tolik a tolik, kolik chceš ty? Cena je každému vcelku šumák, jen berňák chce cenu přiměřenou.
sparcoo*
O to mi jde, pokud se domluvíme na nějaké shodné ceně obou nemovitostí. Berňák mi výměří jinou cenu k dopočtení daně? Koupil jsem byt pro který nemám účel, rád bych ho směnil za pozemek vhodný k rekreaci. Nejedná se o tak hodnotnou nemovitost abych si mohl dovolit platit odhadce.
Odhadce zase není až tak drahej. Naposledy jsem ji platil asi dva tisíce. Ale pokud se domluvíte na nějaký ceně, která je alespoň trochu normální, tak to berňák skousne. Samozřejmě, v místě, kde se podobný být prodává za dva miliony a ty si napíšeš do smlouvy půl miliónu, tak se berňák bude cukat a daň z nemovitostí ti klidné vypočítá z ceny obvyklé, nikoliv prodejní. Ono se to dříve hlavně dělalo skrzevá daně z nabytí nemovitosti, která byla 4 procenta. Ta se teď neplatí, tak se klidně může napsat na smlouvu skutečná cena.
Daň z nabytí nemovitých věcí je zrušená. Platí se daň z příjmu. Ve smlouvě bude uvedeno, kdo komu kolik zaplatí, pokud tam bude nějaký rozdíl. Tento rozdíl si pak příjemce uvede ve svém daňovém přiznání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.