Nejste přihlášen/a.
Ahoj, vím, že na netu jde snadno dohledat jak to u sróčka je s ručením. Stručně: Za závazky ručí společnost celým svým majetkem X společníci ručí do výše svých nesplacených vkladů.
Nebyl by ale někdo tak hodný a vysvětlil mi to na příkladu? Znamená to toto? SRO má dluhy --> dojde k likvidaci - při ní je vypořádání majetku --> prodá se majetek společnosti (takže zisk, stroje, nemovitosti apod.?) ---> získané finance se dají věřitelům ---> když to nebude stačit, musí zaplatit věřitelům i společníci do výše svých nesplacených vkladů.
Chápu to správně?
Abych se vyjádřil přesněji, nejvíce mě zajímá, co znamená to "do výše nesplacených vkladů". Poté bych potřeboval ještě vědět, co přesně je ten majetek společnosti, ale to pro mě není už tak důležité
Díky moc za pomoc!
No, PODLE MĚ se při zakládání s.r.o. nejdřív stanoví výše vkladů společníků. Společnost ovšem může vzniknout (zapsat se do rejstříku) dřív, než jsou všechny vklady kompletně vloženy, stačí vložit zákonem stanovenou část, zbytek vkladů by měl být splacen do nějaké lhůty. A tak vznikne ta "výše nesplacených vkladů".
A když s.r.o. zkrachuje dřív, než jsou vklady kompletně splaceny, a její majetek přitom nastačí na pokrytí pohledávek, může se věřitel obrátit na jakéhokoliv člena s.r.o. se žádostí o vyplacení zbytku, ale jen do výše celkových nesplacených vkladů s.r.o. Tzn. není nutné zkoumat, kdo kolik vložil a po troškách loudit od každého, kdo nesplatil celý vklad, ale lze se obrátit na libovolného člena s.r.o. a chtít to po něm.
(Moje případné nepřesnosti určitě někdo opraví.)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.