Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
může mi někdo prosím vysvětlit, proč se zakládají výrobní družstva? Co vím, družstvo obecně se zakládá pro podporu svých členů či za účelem podnikání. Výrobní družstvo sestává ze zaměstnanců, kteří rozhodují o různých záležitostech, přičemž váha hlasu každého z nich se odvíjí od hodnoty jeho akcií.
Nikde nemohu najít, čím přesně se takové družstvo zabývá. Podle různých zdrojů jsem si ale udělal představu, že je to něco na způsob odborů, že řeší problémy zaměstnanců. Chápu to správně?
Děkuji moc za odpověď
Já chápu výrobní družstvo jako společnost např. řemeslníků. Sice by si každý z nich mohl založit živnost, ale pokud se spojí, dosáhnou na lepší zakázky, mají širší záběr podnikání, jsou méně ohrožení výkyvy požadavků trhu apod. Ti členové navzájem spolupracují, společně rozhodují o činnosti družstva atd., nejsou to jen obyčejní zaměstnanci, kteří poslouchají svého zaměstnavatele, na řízení firmy nemají žádný vliv (a ani zájem se na něm podílet) a jen dostávají svou dohodnutou mzdu za nařízenou a odvedenou práci.
Malí řemeslníci obvykle pracují od nevidím do nevidím.Výdělek vesměs pár drobných.
Proto se sdružují do komunity,aby prcovali efektivně.Potřebují řízení,jako v hromadné výrobě.Potřebují investice,to se realizuje lépe v družstevní organizaci.Stejně byla organizována i zemědělská družstva i družstva bytová.Jejic postavení právní bylo stanoveno zákonem.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.