Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový majitel domu mě nezpravil o důležité poště, co dál chodila na starou adresu

Od: nazaregistrovan odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer,

měl bych na Vás krátký dotaz. Předem se chci omluvit, že danému tématu nerozumím.

Ve zkratce. Prodal jsem dům, přestěhoval se a všechno v bývalém bydlišti jsem zrušil či převedl na nového majitele domu. Nicméně se někde vloudila chyba a u České televize zůstalo nezaplacených pár korun, přičemž do nedávna jsem o tom neměl ani tušení. A chtěl bych podotknout, že je to 2 roky.

Pár dní zpátky ale přišla výzva od krajského soudu k úhradě nedoplatku (co se zatím hezky znásobil). Na té výzvě je mé jméno a staré bydliště. Podle toho usuzuji, že musely chodit nějaké připomínky už tam.

Samozřejmě se to mělo pohlídat už při stěhování. Zajímalo by mě ale, jestli se nový majitel nedopustil něčeho "protiprávního" tím, že mě o tom nezpravil (za předpokladu, že za poslední 2 roky byl alespoň jednou ve schránce). Docela mě to mrzí, protože je to zbytečné.

Na jeho místě bych jistě původnímu majiteli napsal/zavolal, že se mu tam objevuje pošta a ať si to spraví. Bylo by to i v mém zájmu. Podotknul bych, že pan majitel kontakt má a jestli o něj přišel, tak se ke mně může dostat třeba přes sousedy.

Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Právní povinnost nový majitel namá. S tím nic neuděláte. Morální samozřejmě ano, ale to je vám zase k ničemu.

nazaregistrovan
hodnocení

Děkuji, to jsem chtěl vědět. Přeji hezký zbytek dne. :)

molly
hodnocení

5x
Mně se líbí, jak se své pochybení, byť fakt mohlo jít o to, že jste zapomněl, neuvědomil si... snažíte hodit na někoho dalšího. Součástí obchodních podmínek a všech smluvních vztahů které jsem kdy uzavřela byla vždy klauzule o tom, že jsem povinna nahlasit změnu osobních údajů do X dní.
Já tuhle vlastnost fakt nesnáším. Místo abyste se placl do čela že jste to podělal, hledáte viníka jinde, než u sebe.
Jako že by nový majitel vás musel někde hledat? Vy mu musel poskytovat aktuální kontakty? Bytů jsem prodala několik a často ty kupující ani neviděla, oni mě... Nic o mně neví... Na kupní smlouvě máte dost možná adresu ještě domu kde jste bydlel a který oni koupili? Chcete se dovolávat toho, že určitě měli na vás číslo?
A taky byste jim platil poštovné nebo cenu hovoru, když by vás sháněli?
Hele tohle je fakt vaše blbost. Neměl jste zapomenout a nebo jste měl mít na poště dosilku.
Zkusila bych se urychleně obrátit na ČT s vysvětlením. Mám zkušenost že když chcete dluh uhradit dají se usmlouvat úroky a poplatky. Ale když už je to u soudu tak tedy fakt nevim...
My se se sousedem párkrát i poprali a tahali se pomalu po soudech a pak jsme koupili jeho barák pro dceru od exekutora když ho prochlastal. Představa že takového člověka budu někde hledat a přeposílat mu poštu je pro mě naprosto směšná. Ani kdyby na to byl nějaký zákon.

hodnocení

3x

Já tedy nevím ale chybu bych viděl u Vás nebo u doručovací pošty.A že Vám nezavolal, nepřeposlal poštu... ruku na srdce Vy jste nikdy nic nezapomněl? Prostě si řekl zítra to musím přeposlat, zavolat... jenže tím jak psaní složenku... položil tak za chvíli to vytěsní pro něj důležitější věci!

Jinak-v novém bydlišti koncesionářský púoplatek za TV paltíte?pokud ne tak je to jasné, pokud ano-pak se skoro jistě lehce vyviníte zneplacení na starém =zrušeném bydlišti!

111®
hodnocení

3x

změnit doručovací adresu je vaše povinnost, stejně tak jako ji nahlácit doktorům a institucím..

re4zon
hodnocení

2x
Ehm, a trvale bydliste jste si zmenil? Vyzva prisla kam? Popisujete to dost nejasne. Novy majitel zadnou povinnost informovat vas nema, ale organy verejne moci si nemuzou posilat postu libovolne kamkoliv. Kdyz napisete presne, co kdy a kam prislo a kdy a jak jste to dostal do ruky, urcite dostanete lepsi radu.

hodnocení

2x

Chyba je na Vaší straně, nijak do toho netahejte nového majitele domu. Klidně pošta mohla NEdoručit psaní, když ví, že se na této adrese nenacházíte, nemáte tam označenou schránku. Je mi jen divné, pokud jste změnit trvalý pobyt, že Vám to nechodilo na správnou adresu. Změnil jste všude na institucích své nové bydliště?

Na Váš dotaz: "Zajímalo by mě ale, jestli se nový majitel nedopustil něčeho "protiprávního" tím, že mě o tom nezpravil" sděluji, že
nový majitel se nedopustil něčeho "protiprávního"

hodnocení

1x

V podstatě všichni tady mají pravdu, ale z vlastní zkušenosti (jako majitele domu) vím, že se chybička občas (poměrně často) vloudí a že nájemci při odstěhování na přehlášení adresy u některých mnéně podstatných institucí zapomenou. Není výjimka, že do domu přichází pošta pro někoho, kdo už v něm nebydlí několik let (extrémní případ 24 let). Pošťák by sice měl nedoručitelné zásilky vracet na poštu, ale dost často je odloží na schránky na chodbě. Protože mám na většinu bývalých nájemců kontakt, posílám jim SMS, ať si pro to přijdou. Je to ale moje dobrá vůle, nikoliv povinost. Po čase nevyzvednuté zásilky pálím.

Já dělám podobné, občas na obálku napíšu, adresát se odstěhoval a hodím to do schránky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]