Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
soudně bylo zvýšeno výživné na dvě nezletilé děti /11,15let/. Bývalý manžel se však odvolal, že není schopen platit soudem dané výživné a ještě u toho splácet 40 000dlužného výživného za dva roky zpětně. K odvolacímu soudu udal důvod dluhy, které jsme údajně udělaly spolu. Dluhy udělal sám a bez mého přičinění, ale bohužel v době, kdy jsme se spolu přihlásily jako druh a družka a to pouze na dva týdny. Nyní se odvolává na to, že jsou dluhy společné a toto používá i jako argument u odvolacího soudu. U okresního mu soudkyně řekla, že toto se k určení výživného nepočítá, že je to životní úroven dotyčného a pokud mu něco dlužím, at se obrátí na jiný soud. No už je to cca 2 a půl roku co si půjčku bral. Ale já mu nic nepodepsala a souhlas taky nedala Já jsem na MD se třetím dítětem a žijeme ze sociálních dávek a mnohokrát nedosahujeme ani živ.minima. . Může mu krajský soud vyhovět a opět výživné snížit či zpětné výživné zrušit? Naposledy bylo určeno v roce 2004 a to platil 1000 kč na jedno, s tím, že má hradit většinu výloh dětí, to plnit přestal. Soud mu zvedl výživné na 2000kč a 2500kč a on dal návrh na 1500kč na jedno s průměrným platem 19 000kč a bez další vyživovací povinnosti. Také argumentuje tím, že jeho prům. plat je 17 000kč a těch 19 000kč má z přesčasů, aby mohl platit dluhy. Jak to tedy v dnešní době chodí?
Děkuji za případné odpovědi
v tvém případě bych se nebála. mluvím z vlastní zkušenosti ( výživné na dvě děti +- v tomhle věku z 22tis.-7tis., z 19tis.6tis)...
neboj se a bojuj a nenech se manipulovat! Jeho dluhy jsou jeho dluhy, to tebe zajímat nemusí. Ale mimochodem soud posuzuje nejen příjem otce (případně jeho partnerky) ale i tvůj a tvého partnera - píšeš že máš další dítě...
Přesčasy soud nezajímají - mají potvrzení od zaměstnavatele o ročním příjmu - hrubém i čistém
všechno je potřeba doložit doklady (i jeho půjčky)
Naprosto souhlasím s Myse : bojuj!
Mám trošku jiný příběh, ale s dobrým koncem. Jen jsem musela také zabojovat! Snad ti dodá chuť a odvahu :
Já si o zvýšení výživného požádala, když syn nastoupil na střední školu. Okresní soud (bez stání) výživné zvýšil z původních 1.000,- Kč na 1.200,- , což jsem brala jako výsměch a okamžitě jsem se odvolala ke krajskému soudu (k odůvodnění jsem doložila kopie inkasa, spočítala školné, obědy, dopravu, nákup oblečení, stravu, sportovní aktivity atd... měsíční náklady na syna mi vyšly ve výši 8.000,- Kč, tudíž jsem žádala o polovinu!) . Nakonec jsem vybojovala výživné ve výši 3.000,- Kč (otec se synem nestýká, nebere ho na dovolenou ani mu nic nekupuje) A to jsme měli s bývalým manželem téměř stejný příjem. Také se snažil argumentovat např. tím, že má novou rodinu, kde si osvojil dvě děti, které živí, že se musí poradit o možnosti vyššího výživného s novou manželkou atd... Soudce ho však uzemnil : jednou jste syna splodil, tudíž máte povinnost i k jeho výživě a váš současný život s ním nijak nesouvisí. Požadovaná výše výživného je oprávněná, což matka dokázala v přiložených písemnostech. Navíc na jejích bedrech spočívá jeho výchova, které se evidentně nehodláte účastnit. Buď budete souhlasit s 3.000,- Kč a jednání ukončíme, nebo jednání odročím, sejdeme se příště, ale to už budeme jednat o vyšší částce... No soudce byl borec (nekompromisní a důrazný) a svým jednáním překvapil i mě
Zahoď obavy a jdi tvrdě za zvýšením životní úrovně svých dětí! Jeho výmluvy na dluhy jsou hloupé a přízemní, děti je přece neudělaly! Naopak, žijí teď a peníze potřebují stejným dílem od obou rodičů. A´t si otec najde druhé zaměstnání, ze kterého bude platit své dluhy! Na slušné výživné mu jeho současný příjem bohatě stačí. Na odvolací stání se dobře připrav : udělej si kopie od všech možných plateb týkajících se dětí, bydlení, kroužků atd... spočítej si měsíční náklad na každé z nich a požaduj polovinu... slevit můžeš vždycky, ne? Hlavně myli na to, že ty peníze přece nechceš pro sebe na botičky, ale na základní potřeby pro děti!
Držím všechny palečky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.