Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchodce a dohoda o provedené práci

Od: majenka* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,mám tento dotaz.jsem starob.důchodce a syn mě požádal,jestli bych mu na pár hodin(asi na 17h za měsíc.) nešla vypomoci.Jednalo by se o úklid a pomocné práce.Syn je OSVČ.Zajímá mě,jestli stačí,když mezi s sebou uzavřeme písemnou smlouvu,nebo mě musí někde přihlásit(oznámit) na finančním úřadě apod.Vím jen to,že nesmím za rok mít více jak 300hodin a odměna musí být do 10000Kč,aby syn za mě, ani já nemuseli odvádět zdravotní a soc.poj.Nebo se tento rok něco změnilo?Ví prosím někdo,jestli mě musí někde přihlásit?

Někdo říká,že mě nemusí přihlásit ,že stačí ta smlouva a někdo zase že ano,tak já nevím.Je tady někdo kompetentní,kdo to ví? A mohl by mi k tomu srozumitelně něco říct?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

0x

Ve zkratce. Syn sepíše s vámi DPP na 300 hodin ročně. Na pomocném formuláři bude v šuplíku vám psát odpracované hodiny ( V den, kdy nikdo nepřijde na kontrolu vám je napsat nemusí, to se nemá, ale dělá se to).. Jednou za rok se příjem zdaní buď zálohovou daní nebo srážkovou.

Podrobně si prostudujte správný postup jakpodnikat.cz/...

Příjem z DPP se zdaňuje měsíčně. Když paní podepíše daňové prohlášení, sleva celou daň pohltí.

Domnívám se, že se OSVČ v případě, že zaměstná dohodáře, musí hlásit na FÚ k odvodu daně za zaměstnance.

Podepsal zaměstnanec Prohlášení poplatníka daně?

Pokud ano, měl by se se podnikatel - zaměstnavatel registrovat na FÚ jako plátce daně z příjmu ze závislé činnosti.

Pokud ne, měl by se podnikatel - zaměstnavatel registrovat na FÚ jako plátce daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně.

id

Máte pravdu, odpověď jsem vzala moc zkráceně. Protože při podepsání růžového papíru je daň nulová, našemu FÚ stačilo vyúčtování jednou ročně. Samozřejmě nahlášení na FÚ před začátkem pracovní smlouvy je nutné.

Ale je fakt, že takového rodinného příslušníka jsem měla naposledy asi před 5 lety, což může být dnes jinak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]