Nejste přihlášen/a.
Dobré a krásné
slunečné ráno všem ,mám dotaz zda se dá nějak zbavit strachu z létání letadlem. díky za rady
0x
Co muzu mluvit z vlastni zkusenosti, tak asi jenom rutinou.
Ztrach z letani sem nemel, i kdyz asi kazdeho obcas treba i jenom napadne, co kdyby to nahodou spadlo, ale kvuli moji praci sem zacal litat velice casto. I nekolikrat za mesic.
Ze zacatku sem si to uzival, ale pak prislo obdobi, kdy sem si rikal, ze pravdepodobnost vyhry v loterii je mala, ale kdyz clovek hraje casteji...zkratka sem byl vzdycky nervozni, nebyl to uplny strach, ale nic moc pocit. Navic tomu neprispivali ani pady o letadlech a serial v CT o leteckych katastrofach uz vubec ne. Nakonec sem se dostal do faze apatie, ktera me drzi dodneska. Ono kdyz letite s letadlem i 40x za pul roku, tak uz si zvyknete... Proste rutina.
Jak to jinak resit fakt nevim. Proste s tim bojovat.
Z te apatie mi pouze obcas vytrhne, kdyz uz ste na draze a pak se letadlo vrati na stojanku kvuli tekouci hydraulice podvozku, nebo kdyz pri pristavani vidite z okenka pristavaci drahu a dojde vam, ze letite takrka v pravem uhlu s mistem, kde mate pristat, nebo kdyz se letadlo z niceho nic propadne i o nekolik desitek metru.
Ale na vsechno se necha zvyknout.
0x
Zakazte si myslet na to co by kdyby, vemte si zvykacku nebo bombony, pripadne hudbu do sluchatek...
Mimochodem letiste Praha porada i kurzy na zbaveni se strachu z letani: csl.cz/... i kdyz 6.950,- je docela palka, ale vysledek muze stat treba za to
0x
Na to jsou i kurzy. U nás kurz pod názvem Létání bez strachu pořádají České aerolinie, kontakt můžete najít na jejich stránkách. Mimo jiné používají dokonalý simulátor _ přímo model letadlové kabiny, respektive vnitřních prostor letadla, upevněný tak, že se může kroutit, natřásat, propadat v turbulencích... (myslím, že jste ho mohli vidět jednou v Noci s Andělem) Nejspíš ale budou drahé. Zatím si přečtěte něco na Fifty-fifty.
0x
Já nikdy strach z létání neměl a jednou jsem si umanul,že poletím z místního sportovního letiště,protože tam nabízejí vyhlídkové lety pro veřejnost. Musíte ale zaplatit všechny tři místa i když letíte sama. Tak jsem sháněl,kromě mé přítelkyně,kdo by ještě s námi letěl.Nabídl jsem to ségře,ale ona pořád neměla čas.Stále jsem ji uháněl a až asi po týdnu řekla takhle v pátek,"Tak teda jo".Nasedli jsme ,za viditelného nadšení pilota,do letadla a čekali až něco vyřidí ve vysilačce a po chvilce to nakopnul. Přidal plyn tak,že nebylo slyšet vlastního slova a po krátkém rolování letadlo rozehnal po louce.Vypadalo to, jako bychom jeli 150kou po voranici.Letadlo se klepalo,motor řval a konec dráhy se nějak moc přibližoval.Třáslo se to s náma tak,že jsem myslel,že se to letadlo rozsype.Kouknul jsem na pilota vedle něhož jsem seděl a viděl jsem jeho pohodový výraz.To přece nemůžeme stihnout! Už se blíží to pšeničné pole! A najednou se přestalo všechno třást a my se vznesli, nad pšeničné pole a stále výš a výš.Rozhled neskutečný.A nikde nikdo.Ne jako v autě,kde pořád někoho potkáváte.Pilot nám ukazoval co je tam dole a co je támhle...Jelikož jsem měl knipl také u sebe,zeptal jsem se pilota,jestli to mohu zkusit.Souhlasil a já hýbal kniplem a nakláněl letadlo na jednu a na druhou.Říkám mu:" A jak to lze nejvíc naklonit?" Nic neřekl přidal plyn a během chvilky jsem nevěděl kde je dole a kde nahoře.Obličej se mi promáčkl a vzadu ječely svorně přitelkyně a ségra.Pilot letadlo hned sklidnil a uklidňoval ženské do zadu: "Nebojte se.To byla jen zatáčka.Už poletíme v klidu." No přistáli jsme.(Dodnes nechápu jak se pilot trefil na to letiště,protože já ho z té výšky vůbec neviděl)Mě bylo trochu na zvracení a ženským rovněž.Byli jsme v obličeji zelení jak brčál a já měl do večera žaludek jako na vodě.No jak myslíte,že to dopadlo? Druhý den jsme všichni letěli znovu. Prostě je to neskutečný zážitek. Podruhé už nám to připadalo krátké a litovali jsme,že nemůžem letět déle.Až po čase se mi ségra přiznala,že měla strašný strach letět a vymlouvala se na to,že nemá čas.Prý,jak mi říkala : "Hele jak s námi udělal čoveče tu zatáčku tak se ti ve mě něco zlomilo a já jsem se úplně rázem přestala bát."
Tak takhle na dopravním letišti čekalo letadlo a najednou pasažéři vidí, jak se k letatlu blíží dva, oba se slepeckou holí. Nastoupěj do letdla, projdou prostorem pro cestující a hle, oni do piloti. Vstoupí do pilotní kabiny, zvřou dveře a letadlo začne rolovat. Zvolna přídává, zrychluje, konec dráhy se BLÍŽÍ... UŽ! Cestující sborově zařvou, pilot přitáhne knipl, letadlo se zvadne a pilot osloví kopilota:
_ Jednou nezařvou a budeme v p...
![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.