Nejste přihlášen/a.
Dobré a krásné slunečné ráno všem ,mám dotaz zda se dá nějak zbavit strachu z létání letadlem. díky za rady
Co muzu mluvit z vlastni zkusenosti, tak asi jenom rutinou.
Ztrach z letani sem nemel, i kdyz asi kazdeho obcas treba i jenom napadne, co kdyby to nahodou spadlo, ale kvuli moji praci sem zacal litat velice casto. I nekolikrat za mesic.
Ze zacatku sem si to uzival, ale pak prislo obdobi, kdy sem si rikal, ze pravdepodobnost vyhry v loterii je mala, ale kdyz clovek hraje casteji...zkratka sem byl vzdycky nervozni, nebyl to uplny strach, ale nic moc pocit. Navic tomu neprispivali ani pady o letadlech a serial v CT o leteckych katastrofach uz vubec ne. Nakonec sem se dostal do faze apatie, ktera me drzi dodneska. Ono kdyz letite s letadlem i 40x za pul roku, tak uz si zvyknete... Proste rutina.
Jak to jinak resit fakt nevim. Proste s tim bojovat.
Z te apatie mi pouze obcas vytrhne, kdyz uz ste na draze a pak se letadlo vrati na stojanku kvuli tekouci hydraulice podvozku, nebo kdyz pri pristavani vidite z okenka pristavaci drahu a dojde vam, ze letite takrka v pravem uhlu s mistem, kde mate pristat, nebo kdyz se letadlo z niceho nic propadne i o nekolik desitek metru.
Ale na vsechno se necha zvyknout.
Zakazte si myslet na to co by kdyby, vemte si zvykacku nebo bombony, pripadne hudbu do sluchatek...
Mimochodem letiste Praha porada i kurzy na zbaveni se strachu z letani: csl.cz/... i kdyz 6.950,- je docela palka, ale vysledek muze stat treba za to
Na to jsou i kurzy. U nás kurz pod názvem Létání bez strachu pořádají České aerolinie, kontakt můžete najít na jejich stránkách. Mimo jiné používají dokonalý simulátor _ přímo model letadlové kabiny, respektive vnitřních prostor letadla, upevněný tak, že se může kroutit, natřásat, propadat v turbulencích... (myslím, že jste ho mohli vidět jednou v Noci s Andělem) Nejspíš ale budou drahé. Zatím si přečtěte něco na Fifty-fifty.
Já nikdy strach z létání neměl a jednou jsem si umanul,že poletím z místního sportovního letiště,protože tam nabízejí vyhlídkové lety pro veřejnost. Musíte ale zaplatit všechny tři místa i když letíte sama. Tak jsem sháněl,kromě mé přítelkyně,kdo by ještě s námi letěl.Nabídl jsem to ségře,ale ona pořád neměla čas.Stále jsem ji uháněl a až asi po týdnu řekla takhle v pátek,"Tak teda jo".Nasedli jsme ,za viditelného nadšení pilota,do letadla a čekali až něco vyřidí ve vysilačce a po chvilce to nakopnul. Přidal plyn tak,že nebylo slyšet vlastního slova a po krátkém rolování letadlo rozehnal po louce.Vypadalo to, jako bychom jeli 150kou po voranici.Letadlo se klepalo,motor řval a konec dráhy se nějak moc přibližoval.Třáslo se to s náma tak,že jsem myslel,že se to letadlo rozsype.Kouknul jsem na pilota vedle něhož jsem seděl a viděl jsem jeho pohodový výraz.To přece nemůžeme stihnout! Už se blíží to pšeničné pole! A najednou se přestalo všechno třást a my se vznesli, nad pšeničné pole a stále výš a výš.Rozhled neskutečný.A nikde nikdo.Ne jako v autě,kde pořád někoho potkáváte.Pilot nám ukazoval co je tam dole a co je támhle...Jelikož jsem měl knipl také u sebe,zeptal jsem se pilota,jestli to mohu zkusit.Souhlasil a já hýbal kniplem a nakláněl letadlo na jednu a na druhou.Říkám mu:" A jak to lze nejvíc naklonit?" Nic neřekl přidal plyn a během chvilky jsem nevěděl kde je dole a kde nahoře.Obličej se mi promáčkl a vzadu ječely svorně přitelkyně a ségra.Pilot letadlo hned sklidnil a uklidňoval ženské do zadu: "Nebojte se.To byla jen zatáčka.Už poletíme v klidu." No přistáli jsme.(Dodnes nechápu jak se pilot trefil na to letiště,protože já ho z té výšky vůbec neviděl)Mě bylo trochu na zvracení a ženským rovněž.Byli jsme v obličeji zelení jak brčál a já měl do večera žaludek jako na vodě.No jak myslíte,že to dopadlo? Druhý den jsme všichni letěli znovu. Prostě je to neskutečný zážitek. Podruhé už nám to připadalo krátké a litovali jsme,že nemůžem letět déle.Až po čase se mi ségra přiznala,že měla strašný strach letět a vymlouvala se na to,že nemá čas.Prý,jak mi říkala : "Hele jak s námi udělal čoveče tu zatáčku tak se ti ve mě něco zlomilo a já jsem se úplně rázem přestala bát."
Tak takhle na dopravním letišti čekalo letadlo a najednou pasažéři vidí, jak se k letatlu blíží dva, oba se slepeckou holí. Nastoupěj do letdla, projdou prostorem pro cestující a hle, oni do piloti. Vstoupí do pilotní kabiny, zvřou dveře a letadlo začne rolovat. Zvolna přídává, zrychluje, konec dráhy se BLÍŽÍ... UŽ! Cestující sborově zařvou, pilot přitáhne knipl, letadlo se zvadne a pilot osloví kopilota:
_ Jednou nezařvou a budeme v p...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.