Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze bez mého vědomí nakládat s obecním pozemkem přímo před mou nemovitostí?

Od: michaela83 odpovědí: 15 změna:
Dobrý den,
zajímá mě zda bez mého vědomí a svolení může obec směnit obecní pozemek přímo před mým domem, který vlastním rovným dílem s exmanželem
a byl jedinou přístupovou cestou do domu a na zahradu. Obecní pozemek vlastní můj exmanžel(o pozemek zažádal po rozvodu) s kterým vlastníme polovinu nemovitosti i zahrady. Dělá mi neustálé naschvály a mám teď obavy, že mi bude bránit ve vstupu do domu a na zahradu jelikož jinou cestou než teď přes jeho pozemek se nikam nedostanu. Myslím si, že mě měla obec informovat a já tak mohla nějak reagovat nebo se mýlím?
Děkuji za odpověď

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den. Obec si se svým pozemkem může nakládat dle svého uvážení. A informovat Vás o tom nemusí.

hodnocení

2x

//www.bezplatnapravniporadna.cz/spravni-pravo/obce-organy-obce-obcane/39918-prodej-jedine-pristupove-cesty-k-domum-soukrome-osobe-moznost-uzivat-dale-cestu-majiteli-domu-verejna-komunikace.html

donpapa
hodnocení

1x

Na úřední desce směna pozemků určitě vyvěšena byla - takže informována jste byla. Když jste nepodala žádnou námitku, tak došlo ke směně. Co je na tom divného. Pokud nemáte zřízeno věcné břemeno, tak se do domu přes pozemek svého ex zřejmě nedostanete. Pevně věřím, že za nějakého půl milionu nakonec ex ustoupí a právo chůze vám zřídí.

Jojo - úřední deska, to je príma ojeb. On každý občan chodí co čtrnáct dnů luštit, co zas vymysleli ..

No jo, není to ideální, uznávám. Ale jak jinak dát ve známost, co na rathausu vymysleli?
Že by starosta obešel všechny ovečky, u každýho si dal kafe a pověděl? Nebo je nějaký lepší nápad?

Jako u stavebního řízení. Z katastru zjistit vlastníky a obeslat. Poštovné je sranda proti hodnotě majetku, o který jde ..

Byl jsem účasten takové prasárny. Obec, která má víc lufťáků, než domorodců v půlce ledna vyvěsila a přihrála jednomu chytrákovi pozemek 30 x 3 metry. Zvětšil si tím svůj oplocený pozemek o pár procent Jenže tím obec zrušila pěší cestu pro 10 chalup. Takže pochodují místo 100 metrů 750. V půlce ledna se ti lufťáci k chalupám nedostanou, cesta se v zimě neudržuje, takže tam holt v zimě nejezdí. To by jezdili jenom koukat na tu obecní ceduli ..

hodnocení

1x

Nejsem si jist, ale mám dojem, že pokud je na pozemku přístupová cesta, věcné břemeno se zřizuje ze zákona.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, nevidím důvod, proč by měla obec někoho informovat o tom, že směnila pozemek a ten má nyní jiného majitele (Vašeho manžela, který ho získal až po rozvodu, tak Vy už v tom nijak nefigurujete). Zdravím!

liska5

A jak se dostane do své půlky nemovitosti?

ben®

liska5 - čtěte pozorněji. Pro tazatelku se zatím nic nezměnilo - má obavu (předjímá), že změna nastane a až potom to bude k řešení.

liska5

Aha, dík, tak paní řeší své obavy, co kdyby...

hodnocení

0x

Nějak se v tom ztrácím, co kdo s kým vlastní. Jak může obecní pozemek vlastnit exmanžel? Buď je obecní a vlastník tedy obec a nebo ex a je tedy jeho. Nebo to mají napůl?

makk
hodnocení

0x

Jak může obecní pozemek vlastnit manžel? Buď ho vlastní jeden nebo druhý. Takže nejspíš manžel od obce pozemek koupil a nyní je jeho. To obec udělat může. Má o tom informovat na úřední desce, ale vy můžet jen nesouhlasit, zabránit prodeji nemůžete. Pokud je to ale jediná přístupová cesta, je maitel povinen vám umožnot přístup. Pokud se jedná dokonce o veřejnou komunikaci, tak musí zůstat veřejná i při změně majitele. Teoreticky si můžu koupit kus dálnice, ale nemůžu ji pak uzavřít a nikoho tam nepustit.

liska5

Ono ještě nic neproběhlo. Tazatelka se jen bojí, jak by exmanžel mohl postupovat a jaké má šance.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]