Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se starat o jizvu

Od: nnn odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, před dvěma dny jsem si holila nohy a co by se s mojí nešikovností nestalo – ruka mi ujela a seškrábala jsem si kus kůže. Krev mi tekla opravdu dost, nějak jsem se o to postarala, dala jsem si tam dezinfekci a náplast. To je vše. Všichni říkají že budu mít pořádnou jizvu a to já samozřejmě nechci, tak se ptám, jestli nevíte jak se o ránu starat aby vznikla co nejmíň viditelná jizva, popřípadě jak nemít vůbec, což je asi nemožné, že ano :D prý bych si měla ráno nechat otevřenou třeba přes noc bez náplasti aby jsi mi to aspoň trošku přes nás zahojila, ale já se bojím, že se mi tam dostane nějaká špína a umývat si to nebudu, protože to extremne stipe :( moc děkuji za vaše rady, přeji hezký večer (fotku jsem radši nenahrávala pro slabší povahy)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jzgutf
hodnocení

6x

Klid, z tohohle žádná jizva nebude.

111®
hodnocení

6x

kupte si za cca 70,- mastnou gázu, a bude to v pohodě, ta se jednak nepřilepí a je hojivá..pak mazat domácím sádlem..

joudic*
27.05.21 22:18
hodnocení

6x
sadlo

liska5
hodnocení

2x

V lékárně mají zásypy nebo takové jemné jakoby molitanové polštářky na tyto rány, obsahují fibrin, který se sám o sobě tvoří na hojících se ranách /strup/. Pak by bylo dobré to tím poprášit.

Jestli to už neteče a zasychá, taky jsem pro to sušit. Případně ještě poprášit práškovou desinfekcí ALFASILVER se stříbrem, ve spreji. Jizva tam bude nějaká a bude se zmenšovat a blednout. Až bude zavřená a suchá, je dobré ji mazat měsíčkovou mastí. Jednou budete hledat, kde že ta jizva je.

To snad každý má nějakou tu památku na nějakou svou neopatrnost. Já několik a žiju, a vdala jsem se, a nejednou :)

hodnocení

2x

Doporučila bych, pokud jizva vznikne, mazat Contratubexem. Na rychlejší a lepší hojení Hemagel.

hodnocení

1x

Osvědčené, generacemi ověřené a mnoha chirurgy doporučované je obyčejné sádlo.

Ovšem musí být čisté. Kdysi jsem si jizvu po operaci kýly mazal sádlem z vepřové konzervy a když jsem to řekl doktorce, málem jí z toho kleplo *smich*. Ale i tak jizva téměř zmizela.

pb®
hodnocení

0x

Jako o každou jinou jizvu. Po zhojení masírovat, mazat domácím nesoleným sádlem nebo mastmi určenými na jizvy a nejlépe nevystavovat slunci, pokud to jinak nejde, pak mazat krémem s vysokým UV faktorem. Je dost možné, že jizva nebude, přesto některé poranění (hlubší škrábnutí, spáleniny) je vidět na kůži klidně i dva roky, než zcela zmizí. Hlavní pravidlo je poraněnou kůži neopalovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]