Koupě nemovitosti na 2 různé majitele a následný pronájem
Od:vaso*odpovědí:21změna:
Dobrý den, chtěl bych se poradit. Když by dva kamarádi chtěli koupit byt rovným dílem na půl, dalo by se to tak bezproblémů do katastru zapsat? Hrozí pak nějaké riziko když by se třeba někdy jeden z nich dostal do finančních potíží? Mohl by ohrozit druhou polovinu bytu toho druhého? Když by ho poté chtěli pronajímat, dalo by se do smlouvy o pronájmu napsat pouze jednoho z nich? Aby to vše zdanil jednou za rok sám a nemuseli to dělat oba dva složitě? Ten druhý by pak prvnímu jen vyplatil čistou částku? Děkuji za informace
Zapsat to jde, al eje to prroblémová věc - např. o svojí půlku přijde v exekusi, někdo to vydraží a nastěhuje si tam 10 nájemníků kvůli ppříspěvku na bydlení (hádej kdo to tam vybydlí)
Svojí ideální polovinu si můžeš pronajímat jak chceš, on taky. Nebo to může mít dva byty/ apartmány jeden tvůj jeden jeho a každý si pronajímá svůj..
Podílové vlastnictví nemovitosti cizími lidmi je blbost, která téměř vždy končí vážnými neshodami, nezřídka soudem. Nemovitost vyžaduje údržbu, čas a peníze. Dohodnout se na rovném podílu všeho je prakticky vyloučené. Buď jeden vlastník nebo neupravené SJM. Další úvahy jsou zbytečné.
Tak zapni mozek a dívej se okolo. To nejsi jen TY, který chce investovat, protože lidi po tak dlouhé době Covidu mají ohromné peněžní prostředky na účtech a tak:
INVESTOVAT CHTĚJÍ VŠICHNI.
a proto se to takto VYŠPLHALO. Realitky se tváří, jakoby kupující a jeho podmínky nebyly VŮBEC BRÁNY V POTAZ.
Takže dnes investovat do nemovitostí cestou kterou sis zvolil je NESMYSL
PRONÁJEM BYTŮ JE JEDEN Z NEJLEPŠÍCH ZPŮSOBŮ JAK SE DOSTAT DO BLÁZINCE.
Zlato.
Já sleduji 1KG a CZK = 1,250.000,-Kč.
Jsou i lepší investice - ty vám dají klidně 20% ročně ...
vaso*
Pokud by ty nemovitosti nešly nadále nahoru, tak by to asi smysl moc nemělo, to máte opravdu pravdu, protože starosti s tím pronájmem opravdu jsou. Pro @stir My se totiž v těch cenných papírech nevýznáme, je to asi důležité? Jinak nějaké to ETF v nemovitostí by stálo za zvážení. Pro @bz Jaké jsou další zajímavé možnosti investování? Děkuji
Kdo nechce obchodovat sám, může zkusit automatické investování například indigo u patrie. Mám ho že zvědavosti a za 4 měsíce 6,5% což těch 15-20%pa může hodit. Mám nejvyšší riziko. Nic neděláte, jen pošlete peníze a víc se nestarate.
vaso*
@stir na to indigo se podívám a zhodnotím to. A pak píšete že ČNB chce od paní poletí tohoto roku zdražit peníze, toho je plný internet a na to by se teď dalo reagovat. Nevyplatilo by se teď koupit nějakou měnu třeba eura a po zdražení je prodat?
Nevyplatilo, jelikož to už je v ceně započtené, koruna posiluje již několik měsíců. A stejně byste musel spekulovat na forexu, takže riziko daleko vyšší než u cenných papírů. Měnit peníze ve směnárně, kdy je na euru spread cca 1,20kc je blbost.
Právně to jde. Je mnoho takových domů. Pokud se majitelé dohodnou, nikdy není problém. Ale až se nedohodnou, problémy začnou. Ukončí to pak až prodej.
Do nájemní smlouvy stačí uvést jeden majitel. Takto to dělám mnoho let. Pokud nájemník, nebo úřad chce, předložím souhlas druhého majitele k pronájímání.
Samozřejmě, že pokud jeden bude finačně špatný, ohrozí to toho druhého. To je opět letitá zkušenost.
Ty problémy tam být časem můžou, s tím bych musel počítat. V případě pronajímání by to bylo jak oficiálně s příjmy? Já nic a druhý majitel vše a jen by mi to dával? Vůbec by mi to tak nevadilo, neměl bych s tím pak žádné úřadování?
Dobrý den, byl by to velice solidní a dobrý kamarád, domluva s ním vždy byla opravdu slušná. Šlo by v takovém případě psát příjmy z pronájmu jen na jednoho? Děkuji
Nešlo. Jakmile bude od počátku mezi cizími lidmi jakákoli nerovnost, je naprostá jistota, že se do určitého času z nejlepších přátel stanou největší nepřátelé.
Daň ze zisku odvádí každý subjekt zvlášť. Finančnímu úřadu je sice jedno, odkud ty peníze přišly, ale daňové přiznání musí podat každý... Jinak kdo nepodá, může mít problémy.
vaso*
Dobrý den, všechno mi vždy dělal zaměstnavatel, protože jsem měl příjmy pouze ze zaměstnání. Stačilo by to podávat stále stejně nebo bych tam musel odvádět i ten byt? Danil by to totiž kamarád. Děkuji
Daňové přiznání podává ten, kdo má příjem nad stanovenou částku. V tomto případě by smlouva a z ní vyplývající příjem měl jen jeden. Druhý nemusí přiznání podávat, pokud by nešlo o příjem podle §7, což z popisu nevyplývá.
Pokud bude pronajímat jeden, bude také zisk danit jeden. Jenže nepředpokládám, že si bude moct odečíst oproti zisku náklady v celkové výši. Už tak je výnos z pronájmu nízký, okolo 3 až 3,5% bruto, takže to nepokryje ani inflaci.
vaso*
Ono nejde pouze o zisk z pronájmu což vychází maximálně pokrytí inflace nebo spíš pod ní, ale spíš o cenový růst nemovitostí. Za posledních 10let šly nemovitosti nahoru 2-2.5X. A pokud se bude nadále vše zdražovat (stavební materiál, růst platů) tak počítáme s růstem nemovitostí nadále. A nemůžete respektive (neměli by jste o nemovitost přijít úplně) jak tomu hrozí třeba u cenných papírů.
Že šly ceny nemovitostí v minulosti nahoru ještě neznamená, že tomu tak bude i v budoucnu. Před cca deseti lety bylo v kurzu zlato, atakovalo své max okolo 1900usd a začali ho taky všichni nakupovat, protože prý půjde nahoru pořád a bude držet inflaci. V té době jsem radil zlato prodávat a kupovat nemovitosti, jenže mě tady vypiskali, protože nemovitosti byly levné a nebyl o ně zájem. Zlato následně padlo na cca 1100 a v současné době se obchoduje opět na 1900usd. Jenže ten kdo ho koupil tenkrát za 1900usd stále v plusu není poněvadž inflace za deset let cca 40%, takže dnes by muselo být zlato alespoň za tři tis usd, když k tomu zapocitam oslabený dolar.
vaso*
@stir Jak nad tím přemýšlím, tak a tím zlatem máte pravdu. Sám mám doma asi 20g zlomkového zlata, které jsem koupil asi před 10lety a uvažuju ho prodat, peníze však nepotřebuju, bude to pár desítek tisíc. Co si myslíte vy? Ještě k té nemovitosti, je pravda, že ceny jsou teď na vrcholu na kterém ještě nebyly, ale v některých lokalitách (méně atraktivních) jsou ceny ještě cenově dostupnější. Samozřejmě, že nemůžu mít zisk z bytu který koupím v Praze takový jako z bytu třeba z vesnice u Orlové. Ale v Praze koupím byt za 2+1 za 4mil a v Orlové za 1mil a to je už rozdíl. Nájemné v Praze nemůže být 4 x vyšší jak v Orlové. Chceme totiž s kamarádem do něčeho investovat a přitom mít něco v ruce.
Pokud bych chtěl mít byt na investici, chtěl bych alespoň 1% měsíčně, což je 12% ročně. To znamená byt za milion pronajímat za desítku měsíčně, byt za 4mil 40tis měsíčně. Protože když si od toho odečtu náklady jako je údržba bytu, fond oprav, pojištění, revize všeho a pak ten zbytek zdanim 15ti %, možná vydelam na inflaci. To za předpokladu, že bude nájemník poctivě platit. Na druhé straně si můžu koupit dividendove akcie se stejným výnosem a za to zaplatím jen daň ze zisku 15%. Žádné další náklady, žádné další výdaje, jen shrabnu zisk. Je to hmatatelné? Samozřejmě. Vlastním kus fabriky, můžu jezdit na valné hromady, k tomu mám řadu zaměstnanců a i ředitel firmy je v podstatě můj zaměstnanec, dělá pro mě. Nebo si můžu koupit třeba nemovitostí ETF a zisk z pronájmu můžu mít třeba každý měsíc nebo čtvrtletně nebo v jiných termínech, ale opět bez starostí a v podstatě vlastním kousek nějaké kanceláře nebo budovy v různých částech světa. Pro mě teda držení nemovitosti nedává žádný smysl, pokud bych s ní nepočítal do budoucna na bydlení pro děti. Jsou s tím jen starosti a těžko říct, zda půjdou dál nahoru, protože ČNB chystá na druhé pololetí utahování opasků, zdražení peněz, takže nemovitosti budou dražší i bez zdražení a kupců bude ubývat. Nižší poptávka bude působit proti růstu cen nemovitostí. Jinak zlato je dnes sice na 1900usd, ale je slabý dolar, takže v korunách na tom dobře nebudeš. A pokud peníze nepotřebuješ, zlato je až to poslední, co bych prodával. Člověk nikdy neví, na co bude zlato potřebovat, třeba na prstýnky nebo jiné šperky, pak ho nemusí kupovat s prirazkou. Zlato se v podstatě dědí, ale jako zajímavá investiční komodita to dnes už není, protože nedrží krok s inflací a taky to nedává žádný jiný výnos.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.