Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Majetkové vyrovnání po rozvodu

Od: kacena* odpovědí: 10 změna:
Chci se dát rozvést. Bojím se však majetkového vyrovnání, manžel bude dělat problémy. Nikdy jsme neuzavřeli předmanželskou smlouvu, manžel však zdědil větší obnos peněz po svém otci a nyní tvrdí, že díky tomu nemám nárok na náš společný majetek, jelikož byl pořizován z tohoto dědictví. Selský rozum mi říká, že za cca 20 společného života máme nárok každý na polovinu našeho majetku(pokud nemáme uzavřenou předmanželskou smlouvu), ale přeci jen se raději ptám, jestli by mohl mít manžel šanci na základě 20 let starého dědictví připravit mě o věškerý majetek. Také se chci zeptat, jestli soud může nařídit prodej nemovitosti, když manžel nebude mít na vyplacení mé poloviny majetku. Děkuji moc za radu.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Selský rozum je v tomto případě mimo. Co bylo předmětem manželova dědictví je skutečně jeho. Popravde netuším, jak je to s tou další fází, nejspíš manžel bude (muset) prokazovat, že to šlo z jeho peněz. Záleží ovšem na tom, kdy ty peníze zdědil - bylo-li to před dvaceti lety, pravděpodobně platily jiné zákony. Dnes není součástí bezpodílového spoluvlastnictví to, co zdědí jeden z manželů. Například zdědíte-li po svých rodičích dům, je jenom váš a manžel na něj nemá žádný nárok. Jak je to s financemi, resp. s majetkem nakoupeným z dědictví nevím přesně, ale už jsme to tady někde probírali.
Jinými slovy manžel bude dělat problémy pravděpodobně naprosto oprávněně.
Hezký den.

hawatt*
hodnocení

0x

Manžel má bohužel pro Vás pravdu. Podle § 143 odst.2 občanského zákona do společného jmění patří:

majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství, s výjimkou majetku získaného dědictvím nebo darem, majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela, jakož i věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právnímu nástupci původního vlastníka,

do češtiny přeloženo - co zdědim je jen moje a ne obou manželů

kacena*
Děkuji za odpověď. Připadá mi to logické. Jde mi hlavně o náš dům, který jsme stavěli před dvěma lety a máme ho ve společném jmění. Ani na tento dům nemám nárok, i když je ve SJM? Manžel ty peníze zdědil před cca 20lety a pořád se jimi ohání, ale spoustu majetku jsme samozřejmě nahromadili společně. Je nějaká možnost, že by mě mohl připravit i o podíl z našeho společného domu? Ono je to celé trochu složitější, ale i přesto děkuji předem za každý názor.
hawatt*

tam je potřeba dát pozor na to, že do SJM nepatří ani věci pořízené za to co do SJM nepatřilo - přeložim do češtiny => budu mít auto, ožením se, auto se prodá a koupíme skříň - vzhledem k tomu, že zdroj je v mé věci, je i skříň moje.

Ve Váš prospěch svědčí to, že " Pokud není prokázán opak, má se za to, že majetek nabytý a závazky vzniklé za trvání manželství tvoří společné jmění manželů." (§ 145 zák.č.40/1964 Sb., občanský zákon) a důkazní břemeno leží na tom, kdo to tvrdí opak.

rosťa
hodnocení

0x
Já se taky musím zeptat...tj. když za doby manželství dostanu od otce auto a je napsané na mně tak v případě rozvodu není manželky auta půl? Nevěděl bych ale jak to prokázat, že jsem ho od otce dostal darem..nebo je jiné řešení?...děkuji...
hawatt*
správně... dar do společného jmění nespadá a je majetkem pouze obdarovaného. jako důkaz bych použil svědectví otce, případně ještě lépe darovací smlouvu

rosťa
hodnocení

0x

Děkuji za informaci...problém je že již otec zemřel a nemám možnost to dokázat...může mi darovací smlouvu napsat dodatečně i matka? Je to asi příliš průhledné, ale existuje nějaké teda i jiné řešení?..Vidím problém i v tom že auto je napsané na mně...a žádat, aby mi někdo daroval auto..když je na mně..to je asi nesmysl..nebo tomu špatně rozumím? Děkuji moc...

hawatt*

darovací smlouva na automobil nemusí být písemně. automobil Vám jistě dala i matka - měli ho ze spoleého jmění manželů. Takže naprosto stačí čestné prohlášení matky...

"já, níže podepsaná ... (jméno, datum narození, bydliště), čestně prohlašuji, že jsme spolu s manželem (jméno, datum narození, bydliště) darovali svému synu (jméno, datum narození, bydliště) automobil tov. zn. (údaje z techničáku), vin (údaje z techničáku)...

Datum. Podpis

lida*
hodnocení

0x

Mam dojem,že to není úplně dobře jak píšete.Dědil sice manžel,tak jsou peníze jenom jeho.To tak určitě je.Ale pokud za ně něco pořídil,tak už ta věc není jenom jeho ,ale obou.Mam dojem,že to tak aspoň kdysi bylo.Známá asi před 25 lety zdědila domek,který prodala.Peníze ivestovala do auta a jiných věcí v manželství.Po 5 letech se rozvedla a šlo všechno napůl.

Myslím,že by bylo dobré si to dobře zjistit.Třeba budete mít štěstí.

hawatt*

zklamu Vás - je to tak... § 143 odst. občanského zákona je v tomto naprosto jasný

(1) Společné jmění manželů tvoří
a) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství, s výjimkoumajetku získaného dědictvím nebo darem, majetku nabytého jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela, jakož i věcí, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů, a věcí vydaných v rámci předpisů o restituci majetku jednoho z manželů, který měl vydanou věc ve vlastnictví před uzavřením manželství a nebo jemuž byla věc vydána jako právnímu nástupci původního vlastníka,

Vaše známá zřejmě neprokázala, že se jednalo o dům, který by byl čistě její, nebo, že se zaň bylo tolik a tolik a neunesla břemeno tvrzení a důkazní břemeno a v tom okamžiku je postupováno podle § 144 obč.zák.

Pokud není prokázán opak, má se za to, že majetek nabytý a závazky vzniklé za trvání manželství tvoří společné jmění manželů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]