Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce s pokladnou

Od: clintea odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, velice rád bych se zaptal na Váš názor, ohledně práce s pokladnou. Mím záměrem je otavření bazaru a bytových doplňků. Ovšem trápí mě jedna záležitost. Nejsem si jistý, zda bych dokázal-uměl vracet a přepočítávat částky při manipulaci s pokladnou. V počtěch jsem byl na střední škole velmi zdatný, ovšem toto je pro mně opravdu otázka. Měly by jste prosím nějaký typ, jak bych se tuto dovednost u sebe mohl odzkoušet, zda bych ji ovládal? Děkuji za rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Kasy dnes běžně umí vypočítat částku k vrácení. Jinak z hlavy je nejjednodušší a nejbezpečnější dopočítávat z ceny zboží do hodnoty bankovky sázením od nejmenších po největší mince či bankovky na stůl/kasu. Příklad 256kč placeno pětistovkou. 256 a 4 je 260 - vytáhnu 4kč. 260 a 40 je 300. 300 a 200 je 500... Doporučuji počítat pro sebe a pak ještě jednou před zákazníkem.

hodnocení

2x

Mam[pochybnosti o uspechu podnikania niekoho, kto nedokaze zratat rozdiel dvoch cisiel a vydat spravne bankovky a mince. Narazi na ine veci : danove priznanie, zdravotne odvody. Taky clovek si nevie ani zratat, ci ma dany kseft perspektivu, ake budu prijmy a vydavky, naklady na najom ...

hodnocení

1x

Vzhledem k tomu, jak je otázka napsaná, bych na Vašem místě hledala pokladnu, která Vám přímo "napíše", kolik máte dotyčnému vrátit. A když jste byl dokonce na střední škole, a v počtech jste byl velmi zdatný, tak snad pak dokážete z kasy a těch šuplíčků vybrat správný obnos, který má být zákazníkovi vrácen. A ještě mne napadlo, že byste se mohl na chvíli postavit v nějakém supermaketu na místo, kde byste nikomu nepřekážel a zároveň viděl na kasu a sledoval, co se na ní ukazuje a jak to "kasírka" dělá. Žádná věda to není a také tam žádné vědecké pracovnice nesedí.;) Navíc si to můžete pak sám doma na té své kase nacvičit. A nezapomeňte, že budete muset mít tu "eet" pokladnu. A tu se musíte také naučit používat.

clintea
hodnocení

Velice děkuji za Vaši odpověď. Ještě bych měl dotaz. Jiste existuje i tzv. napomáhání mezi kupujícím a prodávajícím. Příklad-nemám zrovna potřebné "drobné". Doufám, že i tento příklad není jaderná fyzika. :)

jirib
Vy nepočítáte,když platíte u pokladny,kolik vám má pokladní vrátit?
To jsou počty 4. nebo 5.třídy...
Pochybuji,že máte střední školu...
Víte kolik budete platit za odvody a kolik taková pokladna vůbec stojí?

hodnocení

0x

Nemáte někoho známého v obchodě? Jinak se dá procvičit hrou. Nějakou zásobu peněz do krabice (= pokladny) a někdo blízký k Vám jako chodí nakupovat s peněženkou a Vy mu vrátíte (cenu řekne kupující nebo sepsat různé ceny předem na papír). Včetně toho, že kupující někdy nabízejí drobné navíc.

clintea
hodnocení

Ano, to by také byla mořnost, jak se dozvědět, že by mi to v podnikání nečinilo problémy. Otázka-je vůbec možné, že by byl někdo takoví, že by tuto dovednost nezvládnul? Děkuji.

hodnocení

0x

Vůbec bych se nebál a hlavně nebudeš mít frmol jako někde v bufetu. Jsou to jen selské počty... Jen to chce pečlivost!

hodnocení

0x

tak dostat se jako brigádník na pokladnu nějakýho supermarketu by snad aspoň v některých lokalitách ani dneska neměl bejt takovej problém (i když už je viditelně hůř než v době předkovidový, kdy to nebyl problém asi ve většině lokalit); samozřejmě nemusí to bejt jen market v nějakym řetězci, ale i stánek s jídlem apod.;
otázka je, jestli to tatateli stojí za to (a vlastně by měl v rámci solidnosti setrvat na prac. místě delší dobu, místo aby po rychlém zjištění, jak moc mu to (ne)jde, odkráčel třeba po 10 dnech středem);
zvlášť když to zacházení s penězi a pokladnou je asi spíš podružnější problém, jak upozornil už peter®

hodnocení

0x

Dneska dělá za vás všechno přímo kasa. Uděláte součet, zákazník Vám podá bankovku, zanesete ji a na kase se Vám objeví, kolik máte vrátit zpátky. Zvládl by to i cvičený šimpanz.

Jako malé dítě jsem si myslela, že je to hrozně těžké. Třeba útrata byla 58 Kč, zákazník platil stovkou. A já si myslela, že paní pokladní musí pak složitě počítat: 100 bez 58 jé...*ee*.Není to pravda. Řeknete si: 58 a vracím: 2 Kč, to je 60 a 2 dvacky k tomu je 100.

Daleko víc jsem obdivovala paní prodavačky u nás v Jednotě, když vážily salám na té veliké mechanické váze. Kilo stálo třeba 69 Kč /tehdy/, ona ukrojila 17 deka. Jak to rychle spočítat? To mi jako děvčeti hlava nebrala.

Zkuste na čas nastoupit někam na kasu. Zacvičíte se a budete s ní pak umět zacházet. Nehledě na to, že ve velkých potravinových centrech je šrumec. U Vás v bazaru nebude určitě tolik zákazníků najednou a budete na to mít klid. Rozhodně jdu častěji pro chleba, než pro sošku nebo dečku. :) Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]