Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
hodně mě láká být perfekcionista. Jak se naučit tak chovat? Chtěl bych, aby mě lidé brali jako puntičkáře, spolehlivého, organizovaného člověka.
Předem děkuji za odpovědi, Guest_
Ono je to jaksi v krvi, už od malička v povaze. Umělecké typy to nepostihuje.
I tak to ještě zvažte. To je pro mnohé nepříjemná vlastnost. I když opačný- bordelář, je ještě horší.
Jestli to je potřeba ve vašem povolání, tak musíte vědomě dodržovat pořádek, postupy, být důsledný do detailu..
Prostě uplatňovat vůli..
Mně by to šlo na nervy. Mám jednoho takového v rodině. Docela se ostatní na jeho úkor baví.
Dobrý den, jednak si myslím, že se Vám to nepovede, protože to je vrozená vlastnost a předstírání se prozradí. No, a také si tím pohoršíte, protože to lidé nemají moc rádi (dokonalost dráždí). Zdravím!
Není to záviděníhodná vlastnost a myslím, že se to nedá naučit. V profesním životě to bývá problém, protože vždy se ty věci dají udělat lépe a to vám nedá spát. Člověk má tendenci pak práci věnovat více času než je třeba, funkční řešení předělávat aby měl pocit že to je to ono. Asi záleží na oboru, někde to třeba může být i výhoda. V mé práci, kde zadání má nekonečně způsobů řešení a provedení mě tato vlastnost spíše překáží.
Puntičkář je většinou člověk protivný, který bude bazírovat na detailech, které jsou většinou důležité pouze pro něj a bude tím otravovat své okolí. Perfekcionistou se člověk rodí. To se naučit nedá, je to rys povahy. Ale je to podle mne dobrá vlastnost, pokud si včas uvědomí, že nemůže stejný přístup k životu vyžadovat po ostatních, a využije tuto vlastnost pouze ve své vlastní práci. V tom případě se může dostat dost daleko. Spolehlivým člověkem se může stát každý, kdo bude plnit své sliby, a to se časem "naučit" dá, pokud k tomu má dotyčná osoba předpoklady. Organizovaný člověk je ten, kdo nenechává nic na náhodě. Takže klidně bude stačit, když dokážete být třeba jenom spolehlivý.
Asi vás zklamu, být perfekcionistou (ve smyslu že děláte svoji práci dobře) brzy znamená závist okolí následují pomluvy ústrky někdy šikana, zvláště tedy pracujete-li v nějakém "kolektivu", výsledkem je naprostá "dehonestace" (zejména u nadřízených většinou vlivem neproniknutelných pomluv) která končí "vyobcováním " z kolektivu. A z vaší strany to bude znamenat "krev pot a dřinu", hodně dřiny a hodně odříkání osobního volna a pohodlí, chcete-li aby bylo vše "ťip ťop". U toho všeho budete sledovat "úspěchy a ocenění" ostatních kolegů "nefakčenků", zakusíte dost hořkosti než se na to povznesete. Ptáte se proč? No protože takoví jsou lidé, alespoň u nás je tomu často tak, nejlepší nejsou ti co nejlépe dělají ale ti co umí nejlépe "tlouct hubou" o tom "jak moc a dobře dělají"... Čili jste-li připraven na ústrky pomluvy setrvalou kritiku zaražení postupu a další "příjemné věci" pak směle do toho...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.