Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Post-postmoderna / post-postmodernismus

Od: xyzy odpovědí: 4 změna:

Ahoj,
mohli byste mi, prosím, někdo jednoduše vysvětlit, co se za těmito pojmy skrývá? Hledal jsem, ale vysvětlení, která jsou na internetu, mi moc nedávají smysl.
Díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

V architektuře-od fasády poznáte styl budovy, proto uvedu fasády.

rokoko, renesance, secese, baroko-fasáda je hodně důležitá pro architekty, hlavně aby to pěkně vypadalo

moderna - architekti kladou důraz na funkci, fasáda není důležitá z estetiky (v jednoduchosti je krása), slouží hlavně funkčně (hlavně, když to správně funguje, není moc důležité jak to vypadá). Používají se často pásová okna. Casto spojována meziválečným obdobím.

postmoderna=postmodernizmus = pro architekty je estetika fasády budovy je také také důležitá, ale ne zas tak moc jako třeba v baroku, funkce také důležitá. Používají se prosklenné stěny, všeliaké tvary budov - viz. Opera v Sydney. Také se snaží být emoční - vyvolat pocit v prostorách - např. budova s malýma oknama - mohutné. Časově jednoduše poválečná.

Po postmoderně přichází pomalu parametrismus (někdy zahrnován do post moderny) - počítačově generované tvary - viz. Zaha Hadid

V literatuře: postmoderna - "čtivá" Zdůrazňování složitosti a nepochopitelnosti světa. Mystifikace. Viz. Umberto Eco

Ve výtvarném umění: Lidově-"tvorba umění nepochopitelná pro obyčejné lidi". Zaměstnámá hlavně mozek, malba opouští plátno - začíná se prolínat se sochařstvím. Konceptualizmus, Body art, Land art, ... příklad: Chris Burden (umělec) se nechal přibít na auto. /prosím bez komentáře, masochista

hodnocení

3x

To bude neco jako pracka A+++-20%

hodnocení

2x

Velmi zjednodušeně. Slovu moderna, moderní asi rozumíte. Post je latinský výraz, něco jako po, později. Postmoderna tedy můžeme přeložit jako něco, co přichází po moderním, co je ještě víc moderní než to původní "normální" moderní. V praxi se to projevuje neobvyklými postupy (malba se nenanáší štětcem, ale rukou, střelnou zbraní...) neobvyklými materiály (malba krví s HIV...), neobvyklými tvary (sochařství, architektura...). Cílem je často zaujmout i šokem.

Ale ne každý mazal je postmodernista. I postmoderna má své uznávané tvůrce a některá postmoderní díla (hlavně architektonická) mají velkou uměleckou hodnotu.

Odpověď od @auxus je správná. Víc a víc (případně méně a méně). To, na co jsme si nějak zvykli a už to přijali, se musí překonat.

hodnocení

0x

obávám se , že dosavadní přispěvatelé odpovídají poněkud mimo... (neřešme tu řekněme bonmotickou odpověď, která neodpovídá ze svojí podstaty);
tazatel se totiž neptá po postmoderně, ale po post-postmoderně, což jaksi asi není totéž...
(kdyby tazatel chtěl přiblížit termín postmoderny, asi bych mu byl schopný dodat trochu názornější představu, než poskytují dosavadní odpovědi, byť by to byly takové poněkud naivní a možná v něčem chybné nebo příliš zjednodušující náhledy nepovedeného (proto)intelektuála)
přiznám, že jsem natolik dík všepohlcující lenosti poslední desetiletí neorientovaný (a teda vskutku nepovedený intelektuál), že jsem ani nepostřehnul, že už tu máme post-postmodernismus (přestože už vlastně bylo na čase, a přestože se toto téma propírá, jak jsem tak letmo zjistil, už pěknou řádku let);
docela by mě zajímala ta vysvětlení, která tazatel našel na netu, já totiž našel (pravda, moc hledat neumím) jen několik textů v angličtině, takže pokud by mi laskavý tazatel dodal třeba i odkaz na český text, bylo by mi to docela milé, a mohl by se ode mne i dočkat nějakého mého pokusu o interpretaci;
je možné, že i při svých dost chabých znalostech angličtiny se do těch anglických odkazů začtu, pokud z nich něco pro sebe smysluplného vydoluju, tak sem možná posléze (někdy...) k tomu něco napíšu;
těch pár odkazů bych sem mohl dát hned, ale ty si třeba tazatel už dávno našel, ani v dotazu nežádal odkazy, nýbrž komentář; samozřejmě pokud si o ně tazatel řekne, odkazy sem dám, a pokud se vůbec jen ozve, nejspíš mě povzbudí k další aktivitě (i když nic neslibuju)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]