Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohou si firmy okopírovat občanský průkaz

Od: niqy® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám otázku, mohou si firmy okopírovat občanský průkaz a průkaz pojištěnce? Mají na to vůbec právo? A co se stane, když jim nedám souhlas ke zkopírování, nezaměstnají mne? Vždy mi říkali, jak jsou dokumenty zavřené ve skříní či trezoru a má k tomu přístup jen jedna osoba apod. Je na ně nějaká páka, paragraf nebo GDPR, co může člověk říct, aby ji nekopírovali? Nemám problém, že si opíší info z občanky, ale ne dělat kopii.

Předem děkuji :)

doplněno 24.05.21 19:17:

firmy, zaměstnavatel ...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Myslíte zaměstnavatel? Nesmí. Ani náhodou!Je to upraveno v zákoně č. 328/1999 Sb., o občanských průkazech a v zákoně č. 329/1999 Sb., o cestovních dokladech.

Ale vzdyt to prece vubec neni pravda.

Samozrejme, ze kopii pozadovat mohou. Staci jim k tomu tvuj prokazatelny souhlas.

Proto take ti uvedomeli, kdyz te o okopirovani posadaji si to od Tebe nechaji podepsat. A dnes v dobe GDPR obvzlast.

Staci si precist zakony, na ktere sam odkazujes.

Ty mas samozrejme pravo odmitnout. Co se bude dit dal zalezi, kdo si bude vice stat za svym. Cokoliv od opsani si udaju az po neumozneni cehokoliv. Je to na kazdeho svobodne volbe.

Ale otázka zněla zda mohou / mají na to právo/, nikoli zda mohou když dám souhlas.

smode*
hodnocení

5x
Dobrý den. Pokud jim k tomu dáte souhlas, mohou. Pokud k tomu souhlas nedáte, pak nikoliv. No a oni Vás pak zase třeba nemusí pustit do budovy. Jednoduché.

hodnocení

3x

Cituji:

Pořizování kopie občanského průkazu

Podle GDPR musí mít zaměstnavatel při nakládání s osobními údaji zaměstnanců vždy právní titul. Při kopírování občanek by mohl v úvahu přicházet jako právní titul udělený souhlas. Dalším takovým titulem je oprávněný zájem zaměstnavatele – ten je však nutno řádně odůvodnit.

Nakládání s občanskými průkazy ale upravuje i zákon o občanských průkazech. Ten v § 15a odst. 2 zakazuje pořizovat kopie občanského průkazu bez prokazatelného souhlasu občana, kterému patří.

Při pořizování kopií jakýchkoliv dokladů se musí zaměstnavatel řídit zásadou minimalizace v souladu s GDPR. Po zaměstnanci – a tím spíše po uchazeči o zaměstnání – by tak neměl předání občanského průkazu k okopírování požadovat.

Jiná situace nastává při zaměstnávání cizích státních příslušníků, kdy je třeba uchovávat kopie dokladů o oprávněnosti pobytu na území ČR ještě určitou dobu po ukončení zaměstnání.

e15.cz/...

jp
hodnocení

0x

Tohle mě taky štve, občanka se kopíruje jak na drátku. Mně se to stalo např. u doktorky, a u jiné doktorky, též v bance, při pronájmu apartmánu na dovolené. Vždycky jsem reptala, schválně jsem řekla že v TV říkali, abychom občanku nedávali z ruky, pouze k nahlédnutí. Sedím v čekárně u doktorky na kožním, vyleze sestra , chce po mě občanku a odejít s ní. Říkám, že občanku nedám z ruky, jsem tedy pozvána dál s občankou i já. Doktorka samozřejmě na mě naštvaná. V bance totéž, když protestuju, že se to nesmí, mladej mi řekne, že v bance se to s mí. To je pravda nebo lež? Mladej si bere mou občanku a odchází s ní na 5 minut, kamsi za plentu, mimo můj dosah. Při pronájmu apartmánu totéž, brblám, ale další mladej mne přesvědčuje, že se to musí, odchází s občankou a vrátí ji asi po 20minutách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]