Nejste přihlášen/a.
zdravím rádcové. Tatínek má standardní účet u banky. Banky ruší postupně pobočky, pokladny, takže se stalo, že v 7 tis. městě mu letos zůstala poslední možnost - pošta (poštovní spořitelna). Ničeho jiného "složitějšího" už aktuálně není a nebude schopen. Máte prosím někdo zkušenost, jakým nejjednodušším způsobem zajistit, aby mu ČSSZ začala posílat důchod na nově zřízený účet u poštovní? Zatím sbírám informace, budu to s ním muset udělat já. Bohužel ČS, která by pravděpodobně vše zařídila za nás - zrušení účtu, důchod... už zrušila pokladnu také... Děsím se doby, až budu jako on a slova jako wifi, vkladový bankomat, internetové bankovnictví s chytrým mobilem apod. budou pro mě jen cizí slova...
P.S. omlouvám se, ale z názvu příspěvku mi vypadl ten důchod
Důrazně varuji před použitím Poštovní spořitelny! Neskutečně zkostnatělá, zaostalá banka, u které je všechno nutné řešit osobně papírově. Mám otřesnou zkušenost, kdy jsem loni řešil převod účtu po zemřelém otci na nepohyblivou matku. Na každý úkon chtějí ověřený papír, na vyřízení všeho mají měsíc a téměř každý úkon vyřídili chybně. Musel jsem vyřizovat návštěvu pracovnic na ověření podpisů. Budete-li potřebovat za tatínka cokoli vyřídit, budete mít neskutečné problény.
Doporučuju Air bank a Equa bank, u kterých lze všechno vyřídit z domova elektronicky. Equa umožňuje výběr z kteréhokoli bankomatu zdarma.
S ČSSZ není žádný problém. Není potřeba ověřený podpis. Dá se to vyřídit na dvě návštěvy.
A kde máte jistotu, že se v městečku časem nezruší i ta pošta? U Air bank lze vybírat peníze na terminálech Sazky, ty obvykle jsou v trafikách, u Vietnamců, v hospodách... No prostě je jich víc než pošt, takže se mi zřízení účtu u poštovní spořitelny nezdá rozumné. Ale je to takové tradiční, důchodci jsou holt na tu poštu nějak fixovaní.
Na ČSSZ musíte nahlásít změnu účtu
díky za změnu otázky.
Ten formulář samozřejmě znám. Mě šlo o to, zda to někdo teď (nedávno) nepostoupil, že by se podělil o osobní zkušenost. Asi nebude např. stačit poslat na ČSSZ tento formulář a ti bez ověření souhlasili a změnili účet.
Díky za typ na Air bank, ale neuražte se, ale asi chybí osobní zkušenost se stářím a demencí, pravděpodobně. Proto ta rada je zcela mimo.
Na OSSZ jsem zašel osobně s půjčenými doklady. Jednoduché, vstřícné, rychlé, jednání, bezchybné vyřízení. Musím pochválit neformálnost a pochopení situace narozdíl os Poštovní spořitelny, kde pracovníci na přepážkách nemají žádnou pravomoc, vše se vyřizuje byrokraticky, bez ohledu na potřeby klienta.
Výběr u Sazky od 3. 11. 2020 již Air Bank neposkytuje.
Poštovní účet je zdarma, výběr hotovosti debetní kartou nebo výplatním šekem v pobočce České pošty je 1×měsíčně zdarma a 1×měsíčně je zdarma donáška hotovosti na adresu pro klienty s nastavenými zvýhodněními od 58 let při zasílání důchodu na účet.
díky úplně všem za odpovědi. Všechny jsou cenné. Jde jen o to, že chci, aby táta byl stále maximálně samostatný a musel používat a namáhat mozek. Nechci dělat vše za něho. A k tomu potřebuje, jako poslední možnost, i člověka za přepážkou, ať už je pošta jakkoli tragická. Musíte brát v potaz i to, že ti lidé se třeba vzájemně znají a ochota je pak trochu větší. Věřte tomu, že nadejde v životě člověka čas, že zaplatit, nebo vybrat něco přes bankomat, nebo dokonce přes internet a chytrý mobil, je prostě nad jeho možnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.